Här kommer recept på mina 2 absolut godaste pajer (kunde inte välja bara 1 av dem
)
Chokladkolapaj
Här kommer receptet på chokladkolapaj. Man gör pajen i tre lager.
Pajdeg:
75gr smör
2 dl vetemjöl
2 msk socker
1 äggula (spar vitan, den används i chokladsmeten)
Pajdegen ska INTE förgräddas.
Chokladsmet:
200 gr mandelmassa som man river på grova sidan av rivjärnet.
50 gram smält smör
2msk kakao
1ägg+1äggvita
Grädda pajdegen med chokladsmeten som "pajfyllning" i 175grader i ca 15 minuter. Låt svalna.
Kolasmet:
75gr smör
1/2 dl vispgrädde
1msk kakao
1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1tsk vaniljsocker
Sjud blandningen tills det tjocknar. Brukar vara lagom att ta kolasmeten när man n_ä_s_t_a_n lyckas med kulprovet. Häll kolasmeten över kakan, låt svalna och riv vit choklad över.
Detta recept ger 12 lagom bitar för en "fin" middag, vill man svulla kan man nästan äta den själv med risk för att bli proppmätt. Jag brukar använda en pajform (diameter ca 18-20 kanske?)modell mindre med löstagbar kant.
Till pajen passar det bra med lättvispad grädde.
Limepaj med kanel- och chilimarinerade jordgubbar
ca 10 personer
Limepaj:
50 g smör
2 1/2 dl smulade digistivekax (ca 8 st)
1 burk sötad kondenserad mjölk (4 dl)
5 äggulor
1 dl pressad limejuice (ca 4 frukter)
Förbered 1-2 dagar i förväg:
Sätt ugnen på 150 grader.
Smält smör och blanda med kexsmulor.
Bred ut blandningen i en pajform, ca 25 cm i diameter, eller i en liten långpanna.
Tryck till botten med fingrarna eller en stor sked.
Grädda mitt i ugnen i 10 min.
Vispa ihop kondenserad mjölk och äggulor.
Häll i limejuice och blanda ordentligt.
Häll fyllningen i formen och grädda på mellersta falsen i ca 10 min.
Låt den svalna.
Låt stå i kylen till ca 2 tim före servering.
Kanel- och chilimarinerade jordgubbar:
1 röd chilifrukt
1 dl vatten
1 dl socker
2 msk pressad citronjuice
2 kanelstänger
ca 1 liter jordgubbar eller annan frukt
1 liten kruka färsk pepparmynta
Förbered 1-2 dagar i förväg:
Dela chilifrukten.
Ta inte bort fröfästet.
Koka upp vatten, socker och citronjuice, kanelstång och chilifrukt.
Låt koka i 10 minuter.
Plocka ut chilifrukten efter halva tiden.
Häll över lagen i skål och ställ i kylen.
Förbered två timmar före servering:
Rensa och skär jordgubbarna i klyftor.
Häll den kalla lagen över. Riv ner myntabladen.
Blanda försiktigt.
Låt stå framme till servering.
Tag fram pajen ur kylen och ställ i rumstemperatur.
Servering:
Skeda på jordgubbar och lite av lagen uppe på pajen.