• Väntarochlängtar

    Din godaste efterrättspaj..... (önskar receptet också :-D )

    Vilken är din godaste efterrättspaj?? (om du själva har bakat eller ätit hos någon?) Jag vet att det finns massor av goda recept på Internet men vill ha recept som någon har provat redan....

    Tacksam för svar!

  • Svar på tråden Din godaste efterrättspaj..... (önskar receptet också :-D )
  • Väntarochlängtar

    Den här har jag hittat på Barnsidan.se och det är god tycker jag! Min man tycker dock att den är lite för söt..Smaken är som baken...

    En jättegod, superenkel och rykande snabb rabarberpaj som blir lite gott knäckig. Man kan gärna byta ut rabarber och göra en äppelpaj istället, precis lika gott!

    Smöra en form och fyll botten med rabarberbitar.

    Rör ihop:

    2-2½ dl socker
    2-2½ dl mjöl
    1 tsk bakpulver
    1 ägg

    Smula blandningen över rabarberbitarna.
    Smält 75-100 gram smör/margarin och häll över.

    Grädda i ugn 200 grader ca 20 minuter, tills pajen fått lite färg.

    Servera med glass, vaniljvisp eller något annat som lockar...

  • julia81

    Min bästa paj:

    3,5 dl mjöl
    2 dl socker
    3 tsk bakpulver
    2 tsk vaniljsocker
    100 gr margarin
    1 ägg
    ca 4 röda äpplen

    Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker. Ha i margarinet och arbeta in.
    Tillsätt ägget och arbeta in en stund. Efter ett par minuters knådande är degen smidig och lätt att arbeta med.
    Knåda ut hälften av degen i botten av en smörjd pajform.
    Skala och riv ca 4 äpplen grovt.Fördela jämnt över degen och lägg resten av degen som ett lock på de rivna äpplena.
    175 grader i mitten på ugnen i ca 20 minuter.

    Varning! risken är stor för att det inte blir någon paj då degen är så vaaansinnigt god!

  • kornelia

    Ananaspaj! Superenkel o gooood!

    4 dl cremefraiche, 1 burk ananas
    häll av ananasspadet
    blanda fraichen med ananas o 1 tsk vaniljsocker

    Pajdeg??? Fasen har glömt den, men besök mitt krypin så ska jag leta upp den om du är intresserad, skriv det iså i min GB!

  • Madeluttan

    Här kommer ett recept på en lätt och god efterrätt eller bara att ha om nån dyker upp och vill bjuda på fika.

    Äppelkaka

    Lägg äppeklyftor i en pajform
    Strö över ½ dl socker och kanel efter smak

    Smält 50 g smör och blanda med 2 dl havregryn och 1 dl socker.
    Strö över äpplena.
    Grädda i 200 grader i 20 minuter.

    Servera med vaniljvisp

    Smaklig fika!!

  • Jannamia

    KRÄMIG HALLON ELLER JORDGUBBSPAJ

    Pajdeg:
    3 dl vetemjöl
    ½ dl socker
    100 gr margarin
    1 ägg

    Fyllning:
    1, 1/2 dl socker
    2 tsk vaniljsocker
    1 ägg
    3 dl creme fraiche
    150 gr jordgubbar eller tinade hallon

    Gör så här:
    Rör ihop margarin, socker och mjöl.
    Vispa sönder ägget, häll i och arbeta
    ihop till en deg. Låt degen vila svalt.
    Tryck ut degen i en smörad pajform.
    Förgrädda 10 minuter i 225°.
    Häll i en blandning av socker, vaniljsocker,
    creme fraiche och uppvispat ägg i pajskalet
    och täck med skivade jordgubbar eller hallon.
    Grädda ca 20 minuter i 225°.

  • Amanda

    Här kommer recept på mina 2 absolut godaste pajer (kunde inte välja bara 1 av dem )

    Chokladkolapaj

    Här kommer receptet på chokladkolapaj. Man gör pajen i tre lager.
    Pajdeg:
    75gr smör
    2 dl vetemjöl
    2 msk socker
    1 äggula (spar vitan, den används i chokladsmeten)
    Pajdegen ska INTE förgräddas.

    Chokladsmet:
    200 gr mandelmassa som man river på grova sidan av rivjärnet.
    50 gram smält smör
    2msk kakao
    1ägg+1äggvita

    Grädda pajdegen med chokladsmeten som "pajfyllning" i 175grader i ca 15 minuter. Låt svalna.

    Kolasmet:
    75gr smör
    1/2 dl vispgrädde
    1msk kakao
    1/2 dl socker
    1/2 dl ljus sirap
    1tsk vaniljsocker
    Sjud blandningen tills det tjocknar. Brukar vara lagom att ta kolasmeten när man n_ä_s_t_a_n lyckas med kulprovet. Häll kolasmeten över kakan, låt svalna och riv vit choklad över.

    Detta recept ger 12 lagom bitar för en "fin" middag, vill man svulla kan man nästan äta den själv med risk för att bli proppmätt. Jag brukar använda en pajform (diameter ca 18-20 kanske?)modell mindre med löstagbar kant.

    Till pajen passar det bra med lättvispad grädde.

    Limepaj med kanel- och chilimarinerade jordgubbar

    ca 10 personer

    Limepaj:
    50 g smör
    2 1/2 dl smulade digistivekax (ca 8 st)
    1 burk sötad kondenserad mjölk (4 dl)
    5 äggulor
    1 dl pressad limejuice (ca 4 frukter)

    Förbered 1-2 dagar i förväg:
    Sätt ugnen på 150 grader.
    Smält smör och blanda med kexsmulor.
    Bred ut blandningen i en pajform, ca 25 cm i diameter, eller i en liten långpanna.
    Tryck till botten med fingrarna eller en stor sked.
    Grädda mitt i ugnen i 10 min.

    Vispa ihop kondenserad mjölk och äggulor.
    Häll i limejuice och blanda ordentligt.
    Häll fyllningen i formen och grädda på mellersta falsen i ca 10 min.
    Låt den svalna.
    Låt stå i kylen till ca 2 tim före servering.

    Kanel- och chilimarinerade jordgubbar:
    1 röd chilifrukt
    1 dl vatten
    1 dl socker
    2 msk pressad citronjuice
    2 kanelstänger
    ca 1 liter jordgubbar eller annan frukt
    1 liten kruka färsk pepparmynta

    Förbered 1-2 dagar i förväg:
    Dela chilifrukten.
    Ta inte bort fröfästet.
    Koka upp vatten, socker och citronjuice, kanelstång och chilifrukt.
    Låt koka i 10 minuter.
    Plocka ut chilifrukten efter halva tiden.
    Häll över lagen i skål och ställ i kylen.

    Förbered två timmar före servering:
    Rensa och skär jordgubbarna i klyftor.
    Häll den kalla lagen över. Riv ner myntabladen.
    Blanda försiktigt.
    Låt stå framme till servering.

    Tag fram pajen ur kylen och ställ i rumstemperatur.

    Servering:
    Skeda på jordgubbar och lite av lagen uppe på pajen.

  • elims

    har oxå en limepaj som min absoluta favoritbjudpaj, krämig och syrligt god
    inte att förväxlas med jamie olivers limepaj, denna är godare!

    Deg:
    3 dl vetemjöl
    2 msk strösocker
    125 g smör
    1 äggula

    Fyllning:
    3 ägg
    2 dl strösocker
    2 dl vispgrädde
    2 msk vetemjöl
    1 tsk vaniljsocker
    rivet skal och pressad saft av 1 lime och 1 citron

    Garnering och servering:
    1 skivad lime
    1 msk florsocker
    3 dl vispgrädde

    Gör så här
    Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna till fyllningen. Häll i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kallna. Garnera med limeskivor och sikta över florsocker. Servera med vispad grädde.

  • orkidee

    Älskar denna lite annorlunda äpple paj med banan! Kommer dock inte riktigt ihåg smulpajens deg, kolla i kokboken hemma.

    Äpple och Bananpaj;

    Smuldeg, en sats
    Två äpplen
    En-två banan
    kanel och kardemumma
    Socker

    Varva skivade äpplen och banan med kanel och kardemumma (socker valfritt). Strö smuldegen över och grädda i ugn ca 20 min 225 gader.
    Passar med vaniljglass eler vaniljsås.

    MUMS...

Svar på tråden Din godaste efterrättspaj..... (önskar receptet också :-D )