• Zizzi83

    Recept på alla sorters såser

    Precis som det låter, är ute efter massa recept på såser, såser till kött, köttbullar, typ brunsås, löksås m.m, såser till kyckling, currysås, gräddsås m.m, såser till fisk... ja det mesta, dela gärna med er av era goda sås recept till en som är värdelös på att exprimentera till en egen god sås....

  • Svar på tråden Recept på alla sorters såser
  • mammiof2boyz

    Vill gärna oxå veta mer om såser. Så jag kommer
    följa denna tråd

  • Zizzi83

    Ingen som gör egna såser?

  • Trancygirl

    Ägg sås
    1 ägg
    1 1/2 msk vetemjöl
    3 dl mjölk
    2 krm salt
    1/2 krm vitpeppar
    2 msk hackad persilja
    Börja med såsen. Hårdkoka ägget. Skala och hacka ägget. Ställ åt sidan. Vispa ihop mjöl och lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken. Låt koka ca 3 min. Smaksätt med salt och peppar.

  • Kidz

    Senapssås (till kokt fisk)

    2 msk smör
    2 msk vetemjöl
    4 dl fiskbuljong
    0,5 dl grädde
    2 tsk skånsk senap
    salt och vitpeppar att smaka av med

    Gör så här
    Smält smöret i en kastrull på ganska svag värme. Rör ner mjölet och dra kastrullen från värmen.
    Tillsätt vätskan (kall eller ljummen) och koka upp under omrörning. Låt småkoka ca 5 minuter, rör om då och då.
    Rör ner senapen och smaksätt sen med salt och peppar.

    Piripiri sås (god till Grillad kyckling, räkor, kräftor)

    250 gram smör
    30 gram vtlöksklyftor
    0,5 dl nypressad citronsaft
    0,5 tsk salt
    0,5 tsk piripiri mald
    2 dl persilja finhackad

    Gör så här
    Börja med att mixa vitlök med hälften av citronsaften och salt.Smält smör, och lägg i resten av ingridienserna utom resterande citronsaften, smaka av ,om det behövs mer citron saft i eller salt, låt koka samman i ca 30 min. Såsen går bra att spara i en glasburk i kylen drygt 1 vecka,och bara värma upp.

    Jordnötssås (God till grillat kött eller grillad kyckling)

    1 st lök gul stor
    2 st vitlöksklyftor stora pressade
    0,5 liter vatten
    1 st grönsaksbuljongtärning
    3 msk lime pressad
    2 msk HP-sås
    1 dl jordnötssmör
    1 dl salta jordnötter
    0,5 dl kinesisk soja
    smör eller olja

    Gör så här
    Skala löken och skär den grovt. Hacka först jordnötterna och sedan löken i matberedare. Fräs löken i lite smör eller olja och tillsätt alla övriga ingredienser utom vitlöken. Rör om och sjud på svag värme i ca 30 minuter tills såsen tjocknat. Pressa ner vitlöken och rör om. Smaka av med nymald svartpeppar.

    Hjortronsås (till varmrökt lax)

    500 gram creme fraisce
    300 gram hjortronsylt
    1 st salt och vitpeppar

    Gör så här
    Slå creme fraisce, hjortronsyltpar i en skål och rör om, tillsätt salt och peppar efter smak

    Bearnaissås

    2 st äggulor (eller 3 om äggen är små)
    1,5 dl Rapsolja. OBS! Rumstempererad
    1 tsk rödvinsvinäger
    1 tsk dragon
    1 knivsudd vitpeppar
    1 nypa salt

    Gör så här
    Värm äggulorna under omrörning tills de tjocknar... INTE STELNAR. Tillsätt liten del av oljan i en tunn stråle samtidigt som du hela tiden rör om. Gör detta tills du får en fluffig massa. Tillsätt vinäger, dragon, salt och peppar. Använd inte exakt de angivna måtten utan smaka av. Fortsätt att tillsätta olja i tunn stråle under omrörning tills du tycker att såsen smakar bra i förhållande till övriga ingredienser.
    Om såsen är för tjock går det bra att späda med kalla vattendroppar under omrörning tills den passar dig. Samma sak om den vill "skära" sig, vilket kan ske om oljan är för kall. Prova då att tillsätta lite vatten så brukar det gå bra.

    Scherry sås (till fläsk eller oxfile )

    1 st schalottenlök
    2 dl söt scherry
    1 dl Ox fond med rödvin
    2 dl vatten
    1 dl grädde
    2 nypor Vetemjöl.
    1 nypa salt
    1 nypa peppar (vit eller svart)

    Gör så här
    Finhacka löken och bryn den slå på scherryn och sjud tills hälften av vätskan är borta. Sila såsen och späd med grädde och vetemjöl smaka av med salt och peppar

    Sötsur sås

    1 dl strösocker
    1 dl ketchup
    1 dl krossad ananas
    2 msk ättika

    Gör så här
    Koka ihop alla ingredienser i en kastrull. Tillsätt eventuellt hackad röd chili om ni vill ha starkare smak.

  • Kidz

    Svampsås

    100 gram svamp, färsk eller fryst
    1 st hackad lök
    2 dl steksky eller fond
    2 dl matlagningsgrädde
    3 msk majsenaredning efter behag

    Gör så här
    Blötlägg svampen( om den är torkad) Fräs i smör tillsammans med lök. Tillsätt steksky o/el fond Salt, peppar, soya tillsätt Grädde Red m. majsena

    Basilikasås (kall, passar bra till exempelvis klyftpotatis.)

    4 dl creme fraiche
    1 msk fryst basilika
    1 st vitlöksklyfta
    salt
    vitpeppar

    Gör så här
    Blanda creme fraiche, fryst basilika, vitlök. Salta och peppra efter smak. Låt stå i kylskåp minst en halvtimme innan servering.

    Rödvinssås

    2 msk smör
    2 msk charlottenlök finhackad
    0,5 tsk krossad vitpeppar
    2 msk vetemjöl
    2 dl vatten
    1 st grönsaksbuljongtärning
    2 dl röd vin (går bra med matlagningsvin)
    2 msk soya

    Gör så här
    Fräs löken i smöret tillsätt peppar, pudra över mjölet och fräs ytterligare några minuter. Späd med buljong och vinet i omgångar, under ständig vispning. Smaksätt såsen med soya.
    Låt koka 8-10 min. Sila såsen och rör ner 2 msk smör och ev salt.

    Paprika sås (Gott till köttbullar och potatis)

    1 st finhackad rödlök
    1 st finhackad röd paprika
    0,5 dl vitt matlagninsgvin
    3 dl mellan grädde
    2 msk fond av valfri smak
    1 msk maizena
    1 nypa salt o peppar el efter behag
    20 gram smör

    Gör så här
    Bryn lök och paprikan i en panna, häll i grädde, fond,vin och kryddor, sjud, red såsen, sist i med smöret.

    Balsamicosås (Gott till grillat kött eller en söndagsstek)

    1,5 msk socker
    3 msk balsamicovinäger
    4 dl rött vin
    3 msk kalvfond
    1 msk maizena
    2 msk kallt smör

    Gör så här
    Smält sockret i en kastrull tills det blir ljusbrunt. Tänk på att det bränns fort!
    Dra av kastrullen från värmen och tillsätt balsamvinägern, vinet och kalvfonden.
    Låt det koka ihop i ca 10-15 minuter utan lock.
    Blanda maizena med några matskedar vatten och häll i den kokande såsen. Koka upp tillsammans.
    Strax innan servering värmer man såsen och klickar i smöret.

  • Kidz

    Hovmästarsås

    2 msk ljus fransk senap
    0,5 tsk salt
    1 tsk socker
    1,5 dl rapsolja
    1 dl hackad dill
    1 tsk vitvinsvinäger,eventuellt

    Gör så här
    Lägg senapen i en bunke.Salta och sockra.
    Tillsätt oljan droppvis under ständig omrörning.
    Rör ner dillen och eventuellt vinäger.Smaka av med peppar och servera till gravad lax skuren i tunna skivor

    Matig Pastasås

    1 st gul lök finhackad
    6 st färska Champinjoner skivad
    1 st röd paprika tärnad i små bitar
    2 klyftor vitlök finhackad
    2 paket bacon
    2 paket milda matgrädde
    1 msk oliv olja
    1 tsk margarin
    1 st buljong (tärning)
    1 msk creme fraiche
    1 dl mjölk

    Gör så här
    Förbered alla ingredienserna genom att hacka lök, vitlök, paprika och skiva champinjonerna och bacon.
    Slå i olja, buljongtärningen och smör i stek kastrull, när det blivigt varmt fräs löken, vitlöken och paprikan. Efter det börjat mjukna lägger du ner champinjonerna och baconet.
    Krydda med valfria kryddor, Jag hade svartpeppar och chili krydda. När du ser att baconet blivit klart slår du på grädden och mjölken samt creme fraiche. låt puttra en stund

  • mimmi 1

    vispa ner kryddor i matlagningsgrädde, och reda av med maizenaredning är ju det allra enklaste....
    till kyckling och fisk är det gott att ha i pesto och en gnutta senap.. curry och lite peppar.

    en favorit hos oss är åxå att röra ner salsa i matlagningsgrädde, och så maizenaredning....till kyckling.

    det finns soyakulör att köpa, den är jättebra att ha hemma när man gör egen sås. det är ju ibland lite svårt att få en brunsås brun... och då har man i några droppar soyakulör...

    till köttsåser kan man använda olika fonder, som ger god smak...

  • Kryddburken

    Världens godaste RÖDVINSSÅS som passar perfekt till kött!
    Alla recept med bilder :
    kryddburken.wordpress.com/2009/02/17/flaskfile-rullader-med-varldens-godaste-rodvinssas/

    Eller en klassisk ROQUEFORTSÅS som passar lika bra till pasta som till en lyxig köttmeny :
    kryddburken.wordpress.com/2009/02/17/flaskfile-rullader-med-varldens-godaste-rodvinssas/

    TZATZIKI, en sås för de flesta tillfällen, kebab ipita, eller som kall sås till färsbiffar :
    kryddburken.wordpress.com/2009/02/04/grekiska-fetaostbiffar-med-ugnsrostade-rotfrukter-tzatziki/

    VARM CITRONSÅS, en perfekt sås till fisk :
    kryddburken.wordpress.com/2008/12/06/pappas-recept-helstekt-roding-i-ugn-med-citronsas/

    KALL ÄGGSÅS (till fisk/panerad fisk) :
    kryddburken.wordpress.com/2008/11/16/klassisk-fisk-i-ugn-med-kall-aggsas/

  • mammiof2boyz

    antecknar för glatta livet

  • musli

    Blanda majonnäs och creme fraiche (jag använder turkisk yoghurt istället för creme fraiche i alla recept, billigare och smakar likadant) tills du gillar smaken. Hacka rödlök jätte-fint och blanda ner. Ta ett par teskedar Stenbitsrom (röd kaviar typ) och blanda ner. Smaka av med salt och malen svartpeppar. In i  kylen.

    Supergod till stekt eller grillad fisk, åt den till ugns-stekt lax häromdagen!


    Äntligen har nummer två fastnat!!!!!!!
Svar på tråden Recept på alla sorters såser