Senapssås (till kokt fisk)
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl fiskbuljong
0,5 dl grädde
2 tsk skånsk senap
salt och vitpeppar att smaka av med
Gör så här
Smält smöret i en kastrull på ganska svag värme. Rör ner mjölet och dra kastrullen från värmen.
Tillsätt vätskan (kall eller ljummen) och koka upp under omrörning. Låt småkoka ca 5 minuter, rör om då och då.
Rör ner senapen och smaksätt sen med salt och peppar.
Piripiri sås (god till Grillad kyckling, räkor, kräftor)
250 gram smör
30 gram vtlöksklyftor
0,5 dl nypressad citronsaft
0,5 tsk salt
0,5 tsk piripiri mald
2 dl persilja finhackad
Gör så här
Börja med att mixa vitlök med hälften av citronsaften och salt.Smält smör, och lägg i resten av ingridienserna utom resterande citronsaften, smaka av ,om det behövs mer citron saft i eller salt, låt koka samman i ca 30 min. Såsen går bra att spara i en glasburk i kylen drygt 1 vecka,och bara värma upp.
Jordnötssås (God till grillat kött eller grillad kyckling)
1 st lök gul stor
2 st vitlöksklyftor stora pressade
0,5 liter vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
3 msk lime pressad
2 msk HP-sås
1 dl jordnötssmör
1 dl salta jordnötter
0,5 dl kinesisk soja
smör eller olja
Gör så här
Skala löken och skär den grovt. Hacka först jordnötterna och sedan löken i matberedare. Fräs löken i lite smör eller olja och tillsätt alla övriga ingredienser utom vitlöken. Rör om och sjud på svag värme i ca 30 minuter tills såsen tjocknat. Pressa ner vitlöken och rör om. Smaka av med nymald svartpeppar.
Hjortronsås (till varmrökt lax)
500 gram creme fraisce
300 gram hjortronsylt
1 st salt och vitpeppar
Gör så här
Slå creme fraisce, hjortronsyltpar i en skål och rör om, tillsätt salt och peppar efter smak
Bearnaissås
2 st äggulor (eller 3 om äggen är små)
1,5 dl Rapsolja. OBS! Rumstempererad
1 tsk rödvinsvinäger
1 tsk dragon
1 knivsudd vitpeppar
1 nypa salt
Gör så här
Värm äggulorna under omrörning tills de tjocknar... INTE STELNAR. Tillsätt liten del av oljan i en tunn stråle samtidigt som du hela tiden rör om. Gör detta tills du får en fluffig massa. Tillsätt vinäger, dragon, salt och peppar. Använd inte exakt de angivna måtten utan smaka av. Fortsätt att tillsätta olja i tunn stråle under omrörning tills du tycker att såsen smakar bra i förhållande till övriga ingredienser.
Om såsen är för tjock går det bra att späda med kalla vattendroppar under omrörning tills den passar dig. Samma sak om den vill "skära" sig, vilket kan ske om oljan är för kall. Prova då att tillsätta lite vatten så brukar det gå bra.
Scherry sås (till fläsk eller oxfile )
1 st schalottenlök
2 dl söt scherry
1 dl Ox fond med rödvin
2 dl vatten
1 dl grädde
2 nypor Vetemjöl.
1 nypa salt
1 nypa peppar (vit eller svart)
Gör så här
Finhacka löken och bryn den slå på scherryn och sjud tills hälften av vätskan är borta. Sila såsen och späd med grädde och vetemjöl smaka av med salt och peppar
Sötsur sås
1 dl strösocker
1 dl ketchup
1 dl krossad ananas
2 msk ättika
Gör så här
Koka ihop alla ingredienser i en kastrull. Tillsätt eventuellt hackad röd chili om ni vill ha starkare smak.