• Vertigo

    Soppatråden. Tips på era bästa soppor!

    Jag har ätit mycket soppa på sistone och skulle väldigt gärna få tips på nya recept så jag kör igång en soppatråd, kanske finns det redan en, har inte letat.

    "Varför tittar du inte i receptboken?" tänker kanske några. Jag har gjort det men jag vill hellre höra från levande människor, vad tycker ni? Så ge mig gärna tips.

    Sen i söndags har det varit Laxsoppa med saffran, Spenatsoppa med ägghalvor, Linssoppa samt i dag Gulaschsoppa. Vad mer är gott och enkelt att göra? Ge mig era recept

  • Svar på tråden Soppatråden. Tips på era bästa soppor!
  • Marge75

    Tomatsoppa!

    Som är lååååååångt ifrån färdiga tomatsoppor, som jag personligen har otroligt svårt för.

    Två burkar krossade tomater
    Två vitlöksklyftor
    En stor gul lök
    Örtkryddor, t ex timjan, oregano och en gnutta salvia
    Passerad tomat
    Olivolja
    Salt
    Peppar
    Socker eller honung

    Fräs finhackad lök och vitlök i olivolja
    Häll på tomaterna, örtkryddor, salt, peppar, ev buljontärning, lite passerade tomat och socker/honung samt sex, sju dl vatten
    Låt koka i tjugo minuter
    Smaka av, ös på med mer kryddor (och inte minst socker, som behövs för att ta fram tomatsmaken) om det behövs

    Servera med fetaostkräm bestående av
    smulad fetaost
    kesella/creme fraiche

  • Vertigo

    Tack, det här ska jag testa, låter gott med fetaosten till!

  • Karlsson

    Jag gjorde en supergod buljongbaserad köttsoppa för någon vecka sedan

    Vi äter soppa en gång i veckan och alla älskar det

    Köttsoppan gjorde jag så här:

    Jag kokade nötköttben (som är superbilligt) i vatten, lagerblad och kryddor så länge att de lossnade lätt från benen. När det svalnade rensade jag dom och kokade sen vidare på märgbenen i buljongen tills det reducerats något.

    Buljongen använde jag sen som bas när jag kokade ihop tärnad kålrot, palsternacka, morot, potatis samt lite bitar av vitkål. När det var mjuka hade jag i det rensade köttet smakade av med kryddor.

    Det slog de där burksopporna med hästlängder

    Denna vecka blir det krämig blomkålssoppa

    Fräser då en hackad gul lök i en kastrull, häller på valfri buljong och sen lägger i blomkålsbuketter av ett helt huvud, buljongen ska knappt täcka. Kokar till blomkålen är mjuk då kör jag med stavmixern så det blir slätt. Slår på en en skvätt grädde så det blir lagom tjocklek på soppan, smakar av med örtsalt och peppar.

    Jag gör likadant med broccolisoppan

  • Karlsson

    Den brukar jag också göra, så god Även där tar jag fram stavmixern för jag gillar när vissa soppor är helt släta. Brukar även ha basilika, färsk eller fryst.

    Fetatoppingen är ett måste!


    Marge75 skrev 2009-03-11 11:41:28 följande:
    Tomatsoppa! Som är lååååååångt ifrån färdiga tomatsoppor, som jag personligen har otroligt svårt för. Två burkar krossade tomaterTvå vitlöksklyftorEn stor gul lökÖrtkryddor, t ex timjan, oregano och en gnutta salviaPasserad tomatOlivoljaSaltPepparSocker eller honungFräs finhackad lök och vitlök i olivoljaHäll på tomaterna, örtkryddor, salt, peppar, ev buljontärning, lite passerade tomat och socker/honung samt sex, sju dl vattenLåt koka i tjugo minuterSmaka av, ös på med mer kryddor (och inte minst socker, som behövs för att ta fram tomatsmaken) om det behövsServera med fetaostkräm bestående av smulad fetaostkesella/creme fraiche
  • nattwi

    åhh jag bara älskar pappas rotsppa med falukorv.
    Man tar helt enkelt vatten och någon buljongtärning, rotsaker. t.ex. morötter, potatis, purjolökmm, och så falukorvs skivor ca 2 cm tjocka sen låter du det koka tills allt har blivit mjukt! Supergott!! Och enkelt

  • bullemamman

    jag provade mig på "fattigmans" rätten potatis och purjolöksoppa för någon vecka sen...

    och blev så förvånad att den var så god!

    det var bara att skiva potatis, purjolök och gul lök. Ner i en kastrull med vatten och grönsaksbuljong (prova knorrs organic, helt utan glutamat) och sen fick det koka. Fram med stavmixern å röj på...

    och som jag gjorde och som min moster lärde mig var att göra den franska variationen med en halv dl grädde i...mmmmm så smarrigt....

    ...och billigt. Soppan som räckte till 5 vanliga portioner kostade 12kr att göra...

  • Vertigo

    Härligt, mer soppor, så gott ju, enkelt och billigt

  • Butterscotch

    Jag älskar soppa, men vi äter det alldeles för sällan. En gammal billig och enkel klassiker som jag ofta gjorde förr är köttfärssoppa med sweet chili:

    Skär potatis i stavar
    Skär morot i stavar
    Stek köttfärs, lägg sedan i potatis, morot och buljong och täck med vatten.
    När potatisen är nästan mjuk, häll i sweet chili efter smak.

    Busenkelt, och godare än vad det låter som.

    TS, kan inte du skriva ner recepten för de soppor du nämner i trådstarten? De lät mums!

  • Vertigo

    Självklart kan jag skriva mina recept.

    Linssoppa:

    En purjolök
    2 msk olja
    Fyra potatisar
    Två dl RÖDA linser som ska sköljas i vatten innan tillagning
    1 l vatten
    2 grönsaksbuljongstärningar
    salt och peppar

    "Hacka" purjolöken, tärna och skala potatisen.
    Fräs purjolöken i olja, tillsätt vatten, buljong samt potatis och de röda linserna.
    Låt koka i 15 minuter.
    Smaksätt med salt och peppar.
    Vispa så att potatisen går sönder innan ni serverar.

  • Vertigo

    Spenatsoppa:

    2 msk smör
    3 msk mjöl
    1 liter vatten
    2 grönsaksbuljongtärningar
    1 dl mjölk/grädde
    375 g frusen hackad spenat
    1-2 krm riven muskot eller peppar

    Börja göra en redning på 2 msk smör och 3 msk mjöl i en kastrull.
    Tillsätt 1 liter vatten, två grönsaksbuljongtärningar samt 375 g frusen hackad spenat.

    Låt spenaten lösas upp, tillsätt sedan 1 dl mjölk eller grädde.

    Låt puttra i 5-10 min, smaksätt med peppar eller riven muskot.

    Servera tillsammans med hårdkokta ägg, så kallade ubåter

  • Vertigo

    Laxsoppa med saffran:

    500 g lax
    en burk creme fraisch med saffransmak
    2 msk olja
    1 liter vatten
    2 fiskbuljongtärningar
    1 morot
    1/2 purjolök
    2-3 potatisar
    salt

    Hacka purjolöken, skiva morot och potatis i tunna skivor.
    Fräs i oljan.
    Tillsätt vatten och buljong.
    Koka i tio minuter.
    Tillsätt creme fraische samt laxen.
    Låt puttra i 10 minuter.
    Smaka av med lite salt vid behov.

    Garnera gärna med skalade räkor.

  • Vertigo

    Och så dagens gulaschsoppa...

    1 gul lök
    4 potatisar
    1 paprika
    1 msk olja
    500 g köttfärs
    6 dl vatten
    1 köttbuljongtärning
    500 g krossade tomater
    2 tsk kummin
    salt och peppar

    Skala lök och potatis. Skölj paprikan. Hacka lök, skär potatis och paprika i tärningar.
    Fräs alla grönsaker och köttfärs i olja i en kastrull eller gryta.
    Tillsätt vatten, köttbuljongtärning, krossade tomater och kryddor. Låt koka ca 10 minuter.
    Smaka av med salt och peppar.

    Garnera gärna med en klick gräddfil eller creme fraische.

  • Vertigo

    Fröken Anna skrev 2009-03-11 12:24:06 följande:


    Självklart kan jag skriva mina recept. Linssoppa: En purjolök 2 msk olja Fyra potatisar Två dl RÖDA linser som ska sköljas i vatten innan tillagning 1 l vatten 2 grönsaksbuljongstärningar salt och peppar "Hacka" purjolöken, tärna och skala potatisen. Fräs purjolöken i olja, tillsätt vatten, buljong samt potatis och de röda linserna. Låt koka i 15 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Vispa så att potatisen går sönder innan ni serverar.
    Glömde skriva till 2 klyftor vitlök som ska hackas ner, inte pressas...
Svar på tråden Soppatråden. Tips på era bästa soppor!