• Hoppetossan 79

    Bakmaskinstråden - recepten

    Här är tråden med alla våra favoritrecept till bakmaskin.

    Diskussionerna tar vi i Bakmaksinstråden:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m40520375.html

    Lägg in receptet och skriv med hur många gram bördet är på och gärna vilken maskin du bakat det i.

    Har du både måtten både i "decilitier" och i gram så är det super om du skriver med dem också eftersom det då blir lättare att räkna om recpetet för olika maskiner.

    Nu bakar vi

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-17 11:10
    Receptsidor för bakmaskin:
    home.swipnet.se/wasston/bakmask/recept.htm
    web.telia.com/~u92018300/

  • Svar på tråden Bakmaskinstråden - recepten
  • Hoppetossan 79

    Här kommer receptet på mitt solrosbröd:

    Tack vare att jag fick lägga till en dl extra mjöl blev det lite för tungt Skulle blivit ett 1000 g bröd men nu blir det 1067g det funkade dock super ändi i XXL:n

    Jag började med vätskan eftersom jag skulle baka direkt testar ju nu .
    375 g/3,5 dl vatten
    25 g/2 msk rapsolja
    7 g/1 tsk salt
    40g/2 msk sirap
    310g/5 dl vetemjöl
    210 g/3 dl grahamsmjöl
    60g/1 dl linfrön
    40g/½ dl solrosfrön
    (brödkryddor efter smak)

    Bakat i programmet fullkorn (3) I Tefal home bread XXL.

  • Hoppetossan 79

    och så ett recept på ett smarrigt rågsiktsbröd:

    Blev ett rågsiktsbröd på drygt 1000 g (obs minska det om det är max på eran maskin för det fyllde min 1500 g bytta).

    3,5 dl vatten (350g)
    2 msk olja (25g)
    ½ dl sirap (?g)
    1 tsk slat (7 g)
    8-8.5 dl rågsikt (ca 450 g)
    1 dl linfrön (60 g)
    ½ dl solrosfrön (40 g)
    1 dl russin. (?)
    1 tsk malen kummin
    2½ tsk torrjäst.

    Öppnade och penslade med vatten en liten stund innan gräddningen började och strödde över lite solrosförn.

    Gräddades även det på fullkornsprogrammet

  • Hoppetossan 79

    Carro W s recept från bakmaskinstråden:

    Jag gjorde potatisbröd igår. Finrev rå potatis och det blev ett väldigt gott, saftigt bröd.

    Körde på det franska programmet (french), stor limpa. Alla ingredienser i på en gång.

    260 g vetemjöl
    90 g Fyra sädesslag
    2 tsk torrjäst (söta degar)
    1 tsk salt
    2,6 msk olja
    1,3 msk ljus sirap
    1,3 dl filmjölk
    1,1 dl vatten
    40 g havregryn
    40 g fint riven potatis

  • Hoppetossan 79

    Ytterligare ett Carro W bröd

    Semmelbröd

    1.5lb = 675 g
    390gvetemjöl (special)
    10gfärsk jäst (för söta degar)eller1,33tsktorr jäst (för söta degar)
    0,9tsksalt
    2,6mskmatolja
    0,9dlmellanmjölk
    1,5dlvatten
    44gmandelmassa, riven
    1,75krmkardemumma
    Program:
    French
    Använd ca 30% mer jäst om snabbprogram (Ultra fast) används

  • Hoppetossan 79

    Hoppetossan 79 skrev 2009-03-17 10:10:30 följande:


    Ytterligare ett Carro W Semmelbröd...
    Bild finns i inlägg 73 bakmaskinstråden
  • Hoppetossan 79

    MBerts Blåbärslimpa:

    Jag komponerade ju ihop ett recept efter att någon frågade efter ett recept på blåbärsbröd.
    (detta blir förresten rätt grovt så det passar kanske sashimi)

    1,5 tsk torrjäst 5 g
    1,0 dl grahamsmjöl 60 g
    1,5 dl havregryn ca 50 g
    4,5 dl fullkornsvetemjöl 270 g
    1 tsk brödkrydda (=fänkål och anis, som även kan tillsättas var för sig)
    1,3 tsk salt 8 g
    0,7 msk sirap 15 g
    1,1 tsk olja 6 g
    2,5 dl vatten 250 g
    1 dl blåbär

    Som ni ser (och några av er redan vet) så kör jag på vikt (digitalvåg som nollställs mellan ingredienserna). Det är helt klart enklast, utan kladd, och blir mer rätt i proportioner varje gång.
    Man kan ha i lite mer olja om man vill. Grahamsmjöl och havregryn kan göra det rätt smuligt. Jag tyckte dock att det höll ihop bra med endast en dryg tsk. Jag hade fullkornsdinkel men det är rätt likt vetemjöl. Det blir lite saftigare och godare smak.

  • Hoppetossan 79

    Det kända Julitabrödet från bakmaskinstråden

    JULITABRÖD

    1,5 tsk jäst
    5 dl rågsikt
    3 dl vetemjöl
    1 dl brun socker
    3 dl vatten
    1 tsk salt
    1 ägg, knäcks bara i, rakt av

    Program Normal

    Svår att köra på timer pga ägget, jag har kört utan nån gång och det har funkat bra!

    OBS!!! Om någon har måtten, vikten på brödet vore de super om det kunde läggas in i tråden också!

  • atelli

    Jag har hittat hit! Passar på att lägga in mitt grundrecept, som jag fått av MBert!. Receptet varierar jag med kryddor o olika slags mjöl eller frön/gryn.

    GRUNDRECEPT

    1,5 tsk torrjäst
    7,5 dl mjöl o gryn
    1,5 tsk salt
    0,5 dl socker/sirap
    3 dl vätska

    Av erfarenhet har jag märkt att minst 3 dl bör vara vetemjöl special för att få ett fluffigt och icke hopsjunket bröd. Men det kanske är mer ett tecken på min ofärdighet som bagare än på mjölets beskaffenhet!!

  • MBert

    Nu har jag också hittat hit
    Kul att Julitabrödet som jag tipsat om är så uppskattat och finns med lite överallt Jag har lagt till några droppar olja för att ge brödet ännu bättre förutsättningar. "Fett i små mängder höjer glutens elasticitet och skapar därmed förutsättning för ökad brödvolym." (Jästbolagets jästskola)

    Här kommer vikterna (jag kopierar och klistrar in från min receptsamling så jag hoppas det funkar bra och inte kommer att se för rörigt ut (just nu så blir det i fina kolumner men jag har ju inte tryckt "Posta inlägget" än )):

    Julitabröd
    5 g 1,5 tsk torrjäst (helst för söta degar)
    275 g 5 dl rågsikt
    180 g 3 dl vetemjöl
    75-90 g 1 dl brunt socker, farinsocker
    6 g 1 tsk salt
    5 g Några droppar matolja
    1 ägg, knäcks bara i, rakt av (kan uteslutas)
    300 g 3 dl vatten

    Program Normal

  • MBert

    Kommentar om ägget och timer i Julitabrödet.
    Det funkar bra att ha i ägget och köra på timer om man lägger i ägget innan vattnet. Vattnet fungerar som isolator och "kyler" ägget, alltså förhindrar att det blir dåligt under den tiden den står på timer. Det rör ju sig "bara" om en natt. Men det fungerar som sagt lika bra utan ägget.

Svar på tråden Bakmaskinstråden - recepten