• saltflingan

    Någon som kan svara på en specifik ostfråga?

    Idag köpte jag en hård getost, vit getost hette den och är från Holland. Men när jag kom hem så blev jag lite osäker på om jag vågar äta den. Inte kan den väl räknas som en kitt- eller mögelost? Den är gjord på pastöriserad mjölk så jag tycker att den borde vara okej. Mannen i ostaffären sa att den var okej att äta som gravid, men så här i början ÄR man nojjig. Något som kan ge mig ett vettigt svar?

    Kan tillägga att den var sjukt god när jag smakade i affären.

  • Svar på tråden Någon som kan svara på en specifik ostfråga?
  • theodora73

    Ja, det är inte lätt att hålla rätt på vilka ostar som är ok och inte..Trodde att alla pastöriserade var okej, men kollade i broschyren som jag fick av min barnmorska för säkerhets skull "Råd om mat till dig som är gravid" från Livsmedelsverket.. Och där står det"undvik ost gjord på opastöriserad mjölk. Undvik också mögel- och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk, tex brie, gorgonzola, chevre(fårost), vacherol och taleggio. Ost i matlagning som upphettats till bubblande het går bra att äta. ".. Så det verkar som du får göra en sås eller nåt av din ostbit.. ;)
    Jag har ätit brie i tron att den var ofarlig, man blir ju alldeles nojig av alla rekomendationer..och jag råkade äta smörgåstårta som det var ädelost kräm på. . Jag är en ostälskare i vanliga fall, så jag längtar tills jag får äta vad jag vill utan dåligt samvete.. Jag tröstar mitt samvete med att när jag väntade mitt första barn(för 13 år sedan) var matrekomendationerna annorlunda och hon som då låg i magen blev en alldeles frisk liten tös..
    Hejsvejs! :)

  • Tullemi

    Men om det är en hårdost så är det väl ingen fara? Då är det ju knappast en mögelost, varesig vit, blå eller grön.

  • saltflingan

    Nej jag tycker inte att det borde vara någon fara, men jag blir ändå lite osäker. Det är en mjuk hårdost, men man kan skära den med osthyvel.

    Att det skulle vara en mögelost tycker jag skulle vara högst osannolikt, men kittostarna är jag inte lika hemma på.

  • Weeiii

    "Svensk vit getost är därvid en hårdost med karaktäristisk smak. "
    Taget från länken nedan om du vill läsa mer.

    mat.msn.se/action/subProductGroup

    Och som du redan verkar veta är hårdostar ok att äta så njut du av din ost

Svar på tråden Någon som kan svara på en specifik ostfråga?