Min smarriga smörgåstårta, byt ut tonfisk eller dyra ingredienser till billigare. Halvera receptet om ni bara är 6 pers. :-P
10-12 pers: 12 längdskurna formbröd
(eller 48 st små skivor formbröd)
Till fyllningen:
1) 2 dl grädde vispas och
blandas med en burk kaviar
2) 2 askar naturell mjukost
1 burk tonfisk i olja, 185 gr
150 gr rökt lax
3) 1 tub böcklingpastej
50-75 gr bakad leverpastej
ca 1 dl majonnäs
Till garneringen:
1) 3dl majonnäs
2) finklippt persilja
3) 200g färskrökt lax skivas
tunt och rullas. Skär till "rosor".
4) 400g räkor
5) ost, druvor, citron och dill
Gör så här:
1) Lägg tre smörade brödskivor tätt ihop som botten
bred på kaviargrädden.
Lägg ytterligare tre skivor på andra ledden
2) bred ett lager med naturell mjukost.
Blanda tonfisken med hälften av den rökta laxen, skuren
smått till en bredbar pasta. Bred den över mjukosten.
Bred ytterligare tre skivor bröd med mjukost och lägg dem
med den bredda sidan nedåt över fyllningen.
3) bred på en blandning av böcklingpastej,
leverpastej och så mycket majonnäs att det blir en smidig
konsistens. Täck sen med de sista tre brödskivorna.
4) Slå in tårtbotten i plastfilm och låt den ligga i kylskåp
till nästa dag.
5) Bred majonnäs över hela tårtan.
6) Fäst persilja runt kanterna
Garnera tårtan med rökt lax, räkor, stenbitsrom, ost, dill, druvor och citron
********
tips på andra fyllningar/dekorationer som skulle kunna passa till smörgåstårtan:
Fyllning:
1) 1 burk (450g) kokt skinka, finhackad
1½dl majonnäs, 2 msk senap
Dekoration:
1) 100g rökt renstek samt ½ tub
pepparrotsvisp. Lägg skivorna lite
omlott på ett smörpapper.
Bred på pepparrotsvisp och rulla
lägg rullen i frysen så går
det lättare att skära sen.
2) ostrullar med små cocktail tomater i, druvor och dill
3) 1 liten burk mandarinklyftor
4) rullar av hamburgerkött bredda med pepparrotssmör, skurna i "rosor" (skär när rullarna är frusna).
Låt fantasin och smaken styra. Dekorera med dina egna favoriter; stenbitsrom, ädelost, grönsaker, frukter, påläggskött.... Ja vad som helst...