• Salander

    varmrökt lax?

    Någon som vet om man kan äta varmrökt lax som gravid? Alltså den som är ljust rosa och som man brukar äta med nypotatis....

  • Svar på tråden varmrökt lax?
  • lia76

    går bra
    kan även äta gravad och kallrökt lax


    Stella och Ida
  • lia76

    Om den är tillagad inom 24 timmar.
    Eller fryst direkt efter att den blivit tillagad och sen upptinad direkt innan man ska äta den.

    Vissa säger att man även kan äta vacuumförpackad lax.
    Enligt min BM var de helt OK


    Stella och Ida
  • iii83

    fast i broschyren från livsmedelsverket ska man det inte...

  • b i t c h

    Och varför ska man i så fall inte äta varm eller kall rökt fisk när man är gravid. Innehåller ju jättemycket omega3, så man tycker ju att det skulle bara vara bra.

  • lia76

    Nyrökt och nygravad fisk, till exempel hemgravad, går bra att äta.
    Vacuumförpackad bör man inte äta, men kollar man datumet och den är nygravad/nyrökt så är det helt ok..

    Jag åt varmröktlax under min graviditet.
    Inte dagligen, men kunde ske typ 2-3 gånger.
    Åt även gravad lax
    Gör inget om man äter det någon enstaka gång. Man ska ju inte vräka i sej överdrivet mycket.

    Här står lite information:

    "Du är inte ensam om att vara orolig över att ha ätit något som inte


    rekommenderas.  Detta är givetvis något som kan hända och som förmodligen är ganska så vanligt.


    Man avråder i skrivande stund gravida från att avstå från vakuumförpackad rökt och gravad fisk, om fisken däremot är nyrökt/färsk (inte vakuumförpackad) är det ingen fara. 


    Anledningen till att man avråder gravida för att äta vakuumförpackad
    rökt/gravad fisk är att det finns en liten risk att bakterien Listeria kan
    växa till sig i dessa produkter. Skulle det vara så att man av misstag får
    i sig vakuumförpackad rökt eller gravad lax är risken för att man fått i
    sig Listeriabakterier och att detta i sin tur påverkat ens bebis negativt
    mycket liten. Statistiken över fall som smittats av listeriabakterien
    visar på att i dem fall där personer insjuknat i Sverige så var
    övervägande del över 65 år."


    Stella och Ida
  • La Lola
    iii83 skrev 2009-04-06 15:59:17 följande:
    fast i broschyren från livsmedelsverket ska man det inte...
    Har du en gammal broschyr tro?

    För så här står det i de aktuella råden:
    "Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjord eller nyförpackad produkt. Kontrollera förpackningsdatum."

    www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx&epslanguage=SV
    *mamma till Alma snart 9 år och Hedda född 13 mars-09*
Svar på tråden varmrökt lax?