aggexa skrev 2009-04-07 18:00:26 följande:
Du bör avhålla dig från all mat som inte blivit ordentligt upphettad och endast förvarats i kylskåp. Detta på grund av listeriabakterien kan växa till sig och som i sin tur kan skada ditt foster.
www.primavi.se/Risker%20med%20mat/artikel.cfm...Kallrökt lax går alldeles utmärkt att äta, gravad lax går utmärkt att äta.
Fastän de inte blivit upphettad till 70 grader.
"Det är viktigt att livsmedel som t. ex. dessertostar och rökt fisk förvaras i rätt temperatur och förbrukas innan utgångsdatum. Maten måste värmas upp till minst + 70° C."
Ja, men man behöver inte hettat upp fisken över 70 grader för att få äta den.
Bara man förvarar den i kylen direkt man gjort iordning den.
Sen ska man väl helst inte äta den om den varit i kylen längre än 48 timmar.
Men risken är väldigt liten att man får i sej den bakterien ändå.
Artikeln är förövrigt från 2007.
Anonym skrev 2009-04-07 18:03:46 följande:
Ook ,detta gjorde mej väldigt nervös ,har ätit vacuumförpackad röktlax ,köpt på en vanlig mataffär. Óch antar då att den inte är färsk ,den var heller inte fryst! Jag som bara ÄLSKAR detta det är så gott ,svårt att motstå det. Hjälp!
Jo men jag åt också vacuumförpackad gravad/kallrökt lax under min graviditet.
Jag sade till min BM att jag hade ett sådant sjukt begär efter gravad lax men jag vågade inte köpa någon eftersom den var vacuumförpackad.
Varpå hon påpekade att jag gott kunde köpa en vacuumförpackad gravad lax och äta