Vad är snabbt för dig?
Bröd som använder bikarbonat som jäsmedel går ju snabbt at baka eftersom de inte ska jäsa, likaså scones som använder bakpulver som jäsmedel.
Solrosfrön blir dock gröna av bikarbonaten i såna bröd.
Bikarbonat kräver något syrligt för att fungera som jäsmedel, t.ex. filmjölk, yoghurt och/eller lingonsylt.
Annars är alternativet att använda jäst - men då tar jäsningen tid. Fördelen med det är att det blir mer smakrika bröd eftersom det utvecklar mer arom (ju längre tid det tar).
Jag börjar med att ge dig ett recept baserat på jäst som är rel. snabbt.
Pauluns GI-frallor
(ca 20 st)
50 g jäst, färsk
½ l mellanmjölk (laktosfri)
3½ dl havregryn
½ dl krossade linfrön
½ dl sesamfrön, skalade
½ dl solrosfrön
2 tsk salt
2 tsk flytande honung
6-7 dl dinkelmjöl, siktat
1 dl grahamsmjöl
½ dl rapsolja
Blanda jästen i fingervarm mjölk i en stor bunke. Häll i havregryn, linfrön, sesamfrön och solrosfrön och rör om. Låt stå under duk på ett varmt ställe i 10-15 minuter, tills det kommer upp små bubblor från degen. (Tips: Du kan ställa skålen i vattenbad i diskhon, men se till att det inte blir för varmt.)
Blanda i salt, honung och rör ner lite mjöl i taget. I början går det bra med trägaffel, men mot slutet kan du bearbeta degen med händerna. Häll i oljan i slutskedet av knådandet. Degen ska vara ganska lös, men lossna från händerna och skålkanterna.
Forma små bullar (ca 20 st), platta till dem och ställ dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i ca 30 minuter.
Grädda frallorna i mitten av ugnen på 225 graders värme i 12 minuter.
"Detta är ett bröd med lågt GI tack vare innehållet av havregryn, linfrön, sesamfrön, solrosfrön och rapsolja. Att vi använder dinkelmjöl beror inte på att det har lägre GI än vanligt vetemjöl. Dinkel ger dock ett saftigt och gott bröd. Honungen har vi tillsatt som jästnäring och den förbrukas under jäsningen."
Citat ur boken Pauluns GI-månad, av Fredrik Paulún och Karoliina Paulún.
Här är ett snabbt fullkornsbröd med bikarbonat, från www.growingpeople.se.
Byt ut linfrön mot solrosfrön, eftersom det var det du efterfrågade.
Fullkornsbröd
Gott, grovt bröd som inte behöver jäsa! Bara att röra ihop och grädda.
Ingredienser för 1 bröd
8 dl rågsikt
2 dl rågkross
1 dl havre eller vetekli
1 dl linfrö
1 tsk salt
1 msk bikarbonat
1 dl lingonsylt
2 msk ljus sirap
5 dl mild yoghurt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Blanda ihop alla torra ingredienser. Rör i lingonsylt, sirap och yoghurt. Häll degen i en smord och bröad avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Strö över lite rågkross. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp brödet och låt det svalna på galler.
Och till sist ett recept med bakpulver som bas, på snabba sconesliknande bullar. Även här kan du ju byta ut linfröna mot solrosfrön, eftersom du hellre vill ha det.
Fitnessbullar
4 bullar
1 dl dinkel fullkorn
1 dl dinkel siktat
1 msk linfrö
1 tsk bakpulver
2 dl kesella
2 ägg
1 tsk salt
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda mjöl, bakpulver o linfrö. Tillsätt sedan kesella, ägg och salt.
Degen blir ganska lös. Klicka ut den på en plåt och forma till bullar.
Grädda i 225 grader i ca 10 minuter.