• Manteca

    Egen müsli, extra nyttig - men utan russin/torkade frukter (hellre nötter)?

    Vad har ni för tips på innehåll till mej?
    Aldrig gjort egen müsli tidigare men äter det mer än gärna.
    De jag brukar köpa är dock sötade med det ena än det andra, som jag vill undvika. Jag vill gärna att basen är så nyttig som möjligt men är inte så bra på vad alla korn, fröer etc är bra för - eller ens vad de heter.

    Sen, hur rostar jag och måste man ha i extra fett eller sötning för att rosta bra?

    Tack!

  • Svar på tråden Egen müsli, extra nyttig - men utan russin/torkade frukter (hellre nötter)?
  • Himlavis

    Min kille brukar göra sin egen musli och då brukar han ha havregryn, pumpakärnor, hasselnötter, russin, solrosfrön tex.
    Lägg allt i en bakplåt och rosta sedan i ugnen i några minuter. Vet inte exakt vilket gradantal och hur länge men testa dig fram. Är inte så förjust i musli men den egen gjorda smakar faktiskt riktigt gott=)

  • SweetLilly

    Risenta har i många större butiken lösvikts-musli, den är superbra!

    Annars om du gör egen ta tex fiberhavregryn,rågflingor, krossat linfrö och hackade valnötter.
    Vill man rosta kan man göra det i en stekpanna också, och vill man ha den knäckig - ringla över lite flytande honung.

  • MBert

    Jag har ett gott muslirecept som jag utgår ifrån, men tar oftast hälften rågflingor och hälften havre, samt mindre mängd socker. Jag brukar blanda i linfrön när det är klart (inte rostas) annars serverar jag russin, frön och nötter till, så man kan välja själv.

    1 påse havregryn, ca. 750 gram
    1 påse kokos
    2 dl vetegroddar
    1 dl honung
    1½ dl farinsocker
    1 dl rapsolja

    Blanda alla torra ingredienser i en långpanna.
    Smält honungen tillsammans med farinsockret och oljan.
    Häll blandningen över de torra ingredienserna och blanda ner.
    Rosta i 225 grader ca. 10 min.

    Du ville veta vad de vad bra för?
    Havregryn är en bra källa till en typ av vattenlösliga fibrer som kallas beta-glukaner. De sänker GI-värdet effektivt och är gynnsamma för kolesterolvärdet och tarmfloran. Lågt GI-värde gör att man håller sig mätt längre och att man slipper kraftigt blodsockerfall som gör att man blir trött och mår dåligt.

    Kokos - läs www.paulun.se/p2_pop.asp

    Vetegroddar är den näringsrikaste delen av vete och erbjuder en mängd nyttigheter även i minsta lilla dos. Vetegrodden är framför allt en värdefull källa till vitamin E, samt rik på omega 3 -fettsyror.

    Honung innehåller nyttigare sockerarter än vanligt strösocker. Den innehåller värdefulla mjölksyrebakterier, antioxidanter och vitaminer som stärker immunförsvaret.

    Rapsolja är en nyttig olja med stor andel enkel- och fleromättade fetter bl.a. omega 3. Som kallpressad har den alla naturliga nyttiga ämnen kvar.

    Linfrön är rika på fiber och ett nyttigt fett som heter omega 3. Det behövs bl.a. för att hjärnan ska fungera bra. Det sänker också GI så man håller sig mätt och håller tarmarna i ordning.

Svar på tråden Egen müsli, extra nyttig - men utan russin/torkade frukter (hellre nötter)?