• Svar på tråden Kan man göra egen ljus sirap?
  • MBert

    Ja den där frågan har jag stött på tidigare.
    Sirap består av flera sockerarter, frukt- och druvsocker.

    För att få något som liknar sirap tar du 60% socker, blandar de olika sockerarterna, och 40% vatten som kokas i 5-10 min. Då får du ca 70% socker i din "sirap" och får då något som liknar vit sirap.
    Låter du den koka längre så stiger temperaturen och laken blir mörkare = ljus eller mörk sirap.

  • Culete

    Du är en pärla! Skall testa detta! =)
    Hur tror du %-satsen ligger mellan de olika sockerarterna? =)
    Plus; Hållbarhet? =)

  • MBert

    Ja du, jag vet inte.
    En snabb koll på wikipedia säger:

    "Sirap är en tjock och segflytande vätska som framställs genom invertering av råsocker. Sockret sönderdelas med hjälp av ett enzym till en blandning av glukos, sackaros och fruktos."

    Invertering:
    "Invertsocker bildas genom en fördelning (hydrolys) av sackaros, och innehåller lika delar glukos och fruktos."
    "Invertsocker har en bättre konserverande effekt än vanligt socker, och kan blandas med vanligt socker för att hindra kristallisering, något som används i bland annat sirap."

    Hoppas det hjälpte lite...

Svar på tråden Kan man göra egen ljus sirap?