Två varianter, som man kan göra i ordning, ställa i kyl över natten och grädda så man får färskt frukostbröd. Går ju att byta ut vanligt vetemjöl mot delvis ngt grövre för en nyttigare variant. // Celin
Linfröbröd
50 g jäst
50 g smör, smält
5 dl ljummet vatten
2 nypor salt
1 dl linfrö
12-14 dl vetemjöl.
smält smör, rör ut jäst i vatten, och blanda med smöret. tills salt, linfrö och mestadel av mjöl, resten efter hand. Forma bullar (16st) och lägg på plåt. Klipp ett kors i varje bulle. Ställ i kyl över natten. Grädda på morgonen 225 grader ca 10 min.
Havreklibullar
50 g jäst
4 dl kallt vatten
2 msk olja
1 tsk salt
1 tsk socker
10-11 dl mjöl
4 msk havrekli
Lös jäst i vatten, rör i olja, salt och socker. Arbeta in mjöl. Dela i bullar på plåt (20st eller till baguetteform) strö havrekli över. Ställ med plast över i kyl. Ställ in i kall ugn, sätt på 225 grader och grädda 20-25 min.