Lingonkaka
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1 st ägg
3 tsk bakpulver
150 g smält smör
Rårörda lingon:
ca 3 dl lingon
ca 0,5-1 dl strösocker
1,5 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smält smör
Rör ihop vetemjöl, strösocker, ägg, bakpulver och
smält smör.
Tryck ut smeten i en pajform.
Mixa lingon och strösockret.
Bred över pajdegen.
Rör ihop havregryn, strösocker, vaniljsocker
och det smälta smöret.
Bred över de rårörda lingonen.
Grädda i 200 grader ca 15 minuter.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Lingon- och kolapaj med kanelgrädde
Ingredienser:
1,5 dl vetemjöl
2 msk Brun Farin
50 g smör
1 msk vatten
1 dl strösocker
0,5 dlBrun Farin
2 dl vispgrädde
3 dl lingon
1 dl vispgrädde
0,5 tsk kanel, malen
Tillagning:
Pajdegen:
1. Blanda mjölet, farinet och smöret i en bunke. Tillsätt vattnet och arbeta degen smidigt.
2. Kavla eller tryck ut degen i en pajform. Baka i 200 grader i ca 10 minuter.
Lingonkolan:
1. Smält strösockret och farinet i en kastrull till lätt brynt färg. Häll i grädden och koka till sockret och farinet har löst sig.
2. Häll lingonen i en skål och slå över kolasåsen. Rör om så att det blandas. Häll lingonkolan i pajskalet. Vispa grädden och tillsätt kanelen.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Kryddmuffins med lingon 30 st
Ingredienser
3 ägg
3 dl strösocker
75 g margarin eller smör
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 tsk mald kardemumma
1 1/2 tsk kanel
1 dl lingonsylt
Beredning
Vispa ägg och socker till en pösig smet. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor. Rör ner mjölblandningen omväxlande med mjölkblandningen i smeten. Blanda ner lingonsylten. Fyll formarna till drygt hälften med smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, cirka 15 minuter.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Äppelkaka med lingon
Ingredienser ca 10 bitar
200 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl matyoghurt
2 äpplen
1 tsk kanel
1/2 dl lingon eller tranbärssylt
2 1/2 dl Kelda vaniljsås
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst. Rör i vaniljsocker och ett ägg i taget. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten tillsammans med yoghurten. Kärna ur äpplena, skär dem i bitar och blanda dem med kanel. Häll hälften av smeten i en smord och bröad form, minst 1 1/2 liter. Lägg i hälften av äpplena och sylten. Häll på resten av smet, äpplen och sylt. Stick i smeten med en sked så att det blandas lite. Grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 min. Låt kakan svalna och servera med lättvispad vaniljsås.