• wozzgirl

    Blandajäst med kall mjölk?? Funkar det ens?

    Jag har några recept på bullar där det står att man ska blanda ner jästen i kall mjölk.
    På jästpaketet står det att jästen ska blandas i närmare 42 gradig vätska?
    Hur fungerar det här?

    Jag har nämligen nångång gjort misstaget att blanda jästen med för kall vätska o det har inte blivit nåt alls av det..

  • Svar på tråden Blandajäst med kall mjölk?? Funkar det ens?
  • Tulip

    Jag fick tipset av en kock att blanda jästen i kall vätska eftersom degen blir så varm när man bearbetar den. Om man börjar på 37 grader är den uppe i 45 när man knådat den ett tag. Men jag har själv aldrig testat detta efter att jag fick tipset...

  • Sånglärkan

    42 grader? Då är det torrjäst, eller?

    Jag brukar baka bröd och bullar där jästen blandas i kall vätska. Det tar längre tid att jäsa, men behövs ju i de fall man vill ha en kortare konsistens (tillsammans med osmält fett som i typ Wienerdeg) eller en segare konsistens (som i kalljästa källarfranskor).

    Har aldrig provat med torrjäst, men det funkar säkert oxå!

  • wozzgirl

    Ja torrjäst i 42 och vanlig i 37..

  • Thelonius

    Ju kallare deg, desto längre jästid. Om degen ska jäsa länge så kommer det att fungera!

  • Lovasraramamma

    jo det funkar,men tar längre å jäsa

Svar på tråden Blandajäst med kall mjölk?? Funkar det ens?