Beror på vad du ska ha för deg. Men jag gissar mig till att du pratar om bröd.
Dom flesta degar som har jäst i sig kan man frysa och baka av vartefter.
Då jäser du degen färdigt, styckfryser dem och lägger i påsar. Sen är det bara att ta fram och grädda när du känner för.
För enkelhetens skull så här är ett recept från google.
Ungefär 12 bullar
Ugn 240-250 grader
5 dl vatten
1 dl mjölk
1/2 paket jäst
2 tsk salt
1 msk honung
11 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl (det går att göra med bara 12,5 dl vetemjöl och inget grahamsmjöl om man vill)
mjöl till utbakning
Lös upp jästen i vattnet och mjölken (vätskan ska vara fingervarm) Häll i resten av ingredienserna och rör ihop till en lös deg Strö lite mjöl över och låt jäsa i 1-1,5 timme Tippa upp degen på en mjölad bänk, strö över mer mjöl och klappa till Skär upp i lagom stora bitar (degen brukar vara ganska kladdig, så mjöla förslagsvis kniven också) Grädda i knappt 20 minuter Låt svalna utan handduk
Tips, i stället för att grädda bullarna direkt kan man lägga dom på bakplåtspapper i frysen och sen packa dom i påsar när dom har frusit. Sen är det bara att ta fram så många man vill ha och grädda som bake off-bröd när det passar. Eftersom degen är lös brukar bullarna se ganska tilltufsade ut när man lägger dom på plåten, men det brukar alltid bli ok i slutändan i alla fall.