• isisisis

    Polska piroger? Någon?

    Hej.
    Har blivit överförtjust i de polska pirogerna.
    De små som kokas so m kroppkakor ungefär.
    Finns med olika fyllningar.
    Provade att googla men hittade bara me spenat.
    Gott iofs,men jag skulle vilja ha någon annan fyllning också?

    Finns här någon från polen kanske rentav som har ett eget recept?

    Mycket tacksam

  • Svar på tråden Polska piroger? Någon?
  • Edelmissen

    Älskar polska piroger....

    min mormor brukade ha en blandning av keso, potatis och en massa kryddor som var fantastisk. (egengjord keso på filmjölk)

    Har tyvärr inget recept och kan inte polska så bra att jag kan googla och översätta ett polskt recept.

    En annan blandning som var "over the top" innehåller kål och svamp som man först steker till en röra och sedan fyller pirogerna med.

    Ett litet tips som du bara måste prova är att efter du kokat pirogerna ta och steka dom gyllene. Ett måste i min familj!!

  • En Tjej

    6 dl vetemjöl
    1 stort ägg
    1 tsk salt
    1 1/2 dl ljummet vatten
    2 msk neutral olja
    200 g fläskfärs
    200 g kycklingfärs
    100 g kielbasa (polsk korv)
    1/2 dl hackad gräslök
    1/2 dl hackad persilja
    Vegeta
    svartpeppar
    vatten till pensling

    till servering
    stekt, hackad lök
    smetana

    Blanda mjöl, ägg, salt, vatten och olja till en deg. Knåda 10 minuter tills degen är smidig. Täck deg med plast och låt vila en halvtimme.
    Blanda under tiden fläskfärs och kycklingfärs. Hacka kielbasan mycket fint och blanda den i färsen. Krydda med gräslök, persilja, Vegeta och svartpeppar.

    Provstek en lite smet och smaka av med mer kryddor om det behövs.
    Kavla ut degen tunt. Ta ut rundlar med ett glas (5-7 cm i diameter). Lägg en klick fyllning på varje rundel, pensla kanterna med vatten och vik ihop till ett halvmåneformat paket. Tryck samman kanterna med en gaffel. Lägg dina färdiga piroger på plastfolie (annars fastnar de lätt) och täck dem med en lite fuktig handduk.
    Koka upp en stor panna med vatten med lite salt. Koka piroger, några åt gången tills de flyter upp på ytan och därefter ytterligare någon minut. Låt rinna av och ät nykokta med stekt lök och smetana.

  • Choklad och Nötter

    De med blåbär och gräddfil är himmelskt goda också. Har dock inget recept. Men ska passa på och äta det när vi ska till Gdansk om några dagar. Har via en reseguide hittat ett ställe som specialiserar sig på piroger i Gdansk.

  • En Tjej

    Choklad och Nötter skrev 2009-07-09 03:54:55 följande:


    De med blåbär och gräddfil är himmelskt goda också. Har dock inget recept. Men ska passa på och äta det när vi ska till Gdansk om några dagar. Har via en reseguide hittat ett ställe som specialiserar sig på piroger i Gdansk.
    man fyller dem bara med blåbär o gör som ovan
Svar på tråden Polska piroger? Någon?