6 dl vetemjöl
1 stort ägg
1 tsk salt
1 1/2 dl ljummet vatten
2 msk neutral olja
200 g fläskfärs
200 g kycklingfärs
100 g kielbasa (polsk korv)
1/2 dl hackad gräslök
1/2 dl hackad persilja
Vegeta
svartpeppar
vatten till pensling
till servering
stekt, hackad lök
smetana
Blanda mjöl, ägg, salt, vatten och olja till en deg. Knåda 10 minuter tills degen är smidig. Täck deg med plast och låt vila en halvtimme.
Blanda under tiden fläskfärs och kycklingfärs. Hacka kielbasan mycket fint och blanda den i färsen. Krydda med gräslök, persilja, Vegeta och svartpeppar.
Provstek en lite smet och smaka av med mer kryddor om det behövs.
Kavla ut degen tunt. Ta ut rundlar med ett glas (5-7 cm i diameter). Lägg en klick fyllning på varje rundel, pensla kanterna med vatten och vik ihop till ett halvmåneformat paket. Tryck samman kanterna med en gaffel. Lägg dina färdiga piroger på plastfolie (annars fastnar de lätt) och täck dem med en lite fuktig handduk.
Koka upp en stor panna med vatten med lite salt. Koka piroger, några åt gången tills de flyter upp på ytan och därefter ytterligare någon minut. Låt rinna av och ät nykokta med stekt lök och smetana.