• Tvåbarnsmamma79

    Varmrökt makrill?

    Är det ok att äta varmrökt pepparmakrillfilé?


    Har köpte nyss o är sååå sugen!
     
  • Svar på tråden Varmrökt makrill?
  • Hedebris

    ohhh,,,vad gott det låter. varför skulle inte det vara ok? är du allergisk mot peppar

  • Tvåbarnsmamma79

    Haha, nejdå men har läst nånstans att om det är vaccumförpackat o varmrökt ska man inte äta det?


    Känns dock som borde kunna äta det men i måttliga mängder?Annars skulle man ju inte kunna äta nåt?
  • MiisPiis

    Kolla livsmedelsverkets hemsida!

    Förstår oron, eftersom bakterierna ev ej går bort vid rökning.....för låg temperatur!

  • Hedebris

    så länge det inte legat för länge..

    kolla datumen. är det dagens datum eller något nära så är det nog inget problem.

    jag käkar det en gång i månaden och det är inget problem... min son bleb helt normal :D

  • Molltroll

    Är det inte så att varmrökt är ok men inte kallrökt?

  • Hedebris

    Ät 2?3 gånger i veckan,

    välj olika sorter
    Någon gång per år

    Exempel på fisk, fiskprodukter och
    skaldjur som är säkra att äta

    All odlad fisk
    Alaska pollock
    Ansjovis
    Blåmusslor
    Fiskbullar
    Fiskpinnar
    Flundra/skrubbskädda
    Hoki
    Hummer
    Kolja
    Krabba, det vita köttet
    Kräftor
    Kummel
    Lax och laxfiskar
    Lutfisk
    Makrill
    Pangasiusmal
    Pilgrimsmusslor
    Räkor
    Rödspätta
    Sardiner
    Sej
    Sik
    Sill, även inlagd
    Tilapia
    Tonfisk på burk
    Torsk

    Listan är inte fullständig, det finns
    många fler sorter som går bra att äta

  • Hedebris

    Bakterier och parasiter
    Det finns två infektioner som kan smitta via mat och som är speciella när man är gravid ? listeria och toxoplasma. Risken att smittas är mycket liten, men om man blir smittad kan infektionerna i värsta fall orsaka missfall eller skador på fostret. Detta är mycket ovanligt. Fördjupad information om råden om listeria och toxoplasma finns på länkarna till höger.

    Listeria och toxoplasma dör om maten hettas upp till rykande het. Toxoplasma dör också om maten fryses i tre dygn, men listeria överlever frysning.

    Här är några råd som ytterligare kan minska risken att smittas:

    Förvara kylvaror kallt, ha gärna +4°C i kylskåpet.

    Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjorda eller nyförpackade produkter. Kontrollera förpackningsdatum.

    Ät inte rått kött. Genomstek köttfärs, fågel, lamm, gris och vilt.

    Undvik skivat smörgåspålägg och kall färdigmat mot slutet av hållbarhetstiden.

    Om du vill äta torkat, kallrökt eller gravat kött, till exempel parmaskinka eller salami ? frys det i tre dygn innan du äter.

    Undvik ost gjord på opastöriserad mjölk. Undvik också mögel- och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio. Ost i matlagning som upphettas till bubblande het går bra att äta.

    Tvätta händerna innan du börjar laga mat, mellan olika råvaror och efter trädgårdsarbete. Diska skärbrädor och köksredskap mellan olika råvaror.

    Skölj frukt och grönsaker.

  • MiisPiis

    är den vacumförpackad kan man vara lite försiktig:

    Risk för skadliga bakterier och risken ökar med förvaringstid och temperatur.

Svar på tråden Varmrökt makrill?