Varmrökt makrill?
Är det ok att äta varmrökt pepparmakrillfilé?
Är det ok att äta varmrökt pepparmakrillfilé?
ohhh,,,vad gott det låter. varför skulle inte det vara ok? är du allergisk mot peppar
Haha, nejdå men har läst nånstans att om det är vaccumförpackat o varmrökt ska man inte äta det?
Kolla livsmedelsverkets hemsida!
Förstår oron, eftersom bakterierna ev ej går bort vid rökning.....för låg temperatur!
Menar att jag har läst nånstans att det inte är ok om man är gravid glömde jag skriva.
så länge det inte legat för länge..
kolla datumen. är det dagens datum eller något nära så är det nog inget problem.
jag käkar det en gång i månaden och det är inget problem... min son bleb helt normal :D
Den går ut 4 aug så det borde väl va lugnt?
Är det inte så att varmrökt är ok men inte kallrökt?
Ät 2?3 gånger i veckan,
välj olika sorter
Någon gång per år
Exempel på fisk, fiskprodukter och
skaldjur som är säkra att äta
All odlad fisk
Alaska pollock
Ansjovis
Blåmusslor
Fiskbullar
Fiskpinnar
Flundra/skrubbskädda
Hoki
Hummer
Kolja
Krabba, det vita köttet
Kräftor
Kummel
Lax och laxfiskar
Lutfisk
Makrill
Pangasiusmal
Pilgrimsmusslor
Räkor
Rödspätta
Sardiner
Sej
Sik
Sill, även inlagd
Tilapia
Tonfisk på burk
Torsk
Listan är inte fullständig, det finns
många fler sorter som går bra att äta
Bakterier och parasiter
Det finns två infektioner som kan smitta via mat och som är speciella när man är gravid ? listeria och toxoplasma. Risken att smittas är mycket liten, men om man blir smittad kan infektionerna i värsta fall orsaka missfall eller skador på fostret. Detta är mycket ovanligt. Fördjupad information om råden om listeria och toxoplasma finns på länkarna till höger.
Listeria och toxoplasma dör om maten hettas upp till rykande het. Toxoplasma dör också om maten fryses i tre dygn, men listeria överlever frysning.
Här är några råd som ytterligare kan minska risken att smittas:
Förvara kylvaror kallt, ha gärna +4°C i kylskåpet.
Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjorda eller nyförpackade produkter. Kontrollera förpackningsdatum.
Ät inte rått kött. Genomstek köttfärs, fågel, lamm, gris och vilt.
Undvik skivat smörgåspålägg och kall färdigmat mot slutet av hållbarhetstiden.
Om du vill äta torkat, kallrökt eller gravat kött, till exempel parmaskinka eller salami ? frys det i tre dygn innan du äter.
Undvik ost gjord på opastöriserad mjölk. Undvik också mögel- och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio. Ost i matlagning som upphettas till bubblande het går bra att äta.
Tvätta händerna innan du börjar laga mat, mellan olika råvaror och efter trädgårdsarbete. Diska skärbrädor och köksredskap mellan olika råvaror.
Skölj frukt och grönsaker.
som jag sa: kolla datumen, sen käka med gott samvete :D
är den vacumförpackad kan man vara lite försiktig:
Risk för skadliga bakterier och risken ökar med förvaringstid och temperatur.
Tack snälla för svaren!