Mjölkmakaroner
Hur gör ni dem men framför allt hur förhindrar ni att det bränner fast??
Jag gör stuvade makaroner sällan fastän det är så gott, för jag förstör ju varenda kastrull....
Någon som har tips att ge?
Hur gör ni dem men framför allt hur förhindrar ni att det bränner fast??
Jag gör stuvade makaroner sällan fastän det är så gott, för jag förstör ju varenda kastrull....
Någon som har tips att ge?
koka upp 3dl vatten
2msk margarin
1tsk salt
lite vitpeppar
häll sen i 0,5dl mjölk (mellanmjölk)
4dl gammeldags ideal makaroner
3tsk socker
koka på svag värme o rör om nästan hela tiden plus i botten så slipper du att det bränns fast.
Jag fuskar och kokar som vanligt först. Häller av vattnet sedan häller jag i mjölk med några tsk majzena för att reda med (kryddar med lite salt och vitpeppar). Kokar upp under omrörning och sedan är det klart. Det har aldrig bränt fast för mig, kör med vanlig rostfri kastrull.
jag har en ståltråds sak som jag sätter under kastrullen när jag gör stuvade makaroner, eller sås....
min farmoor hon brukar använda snabbmakaroner och koka dom direkt i mjölken
Jag gör som ett av sätten de föreslår på baksidan av Idealmakaronerna; kokar de för sig o gör såsen för sig.
Har misslyckats en gång men då pratade jag i telefon samtidigt.
Jag kokar makaronerna i mjölk salt och vitpeppar,lite margarin i botten och rör om regelbundet så blir inga kastruller förstörda
Jag smälter lite smör, blandar i lite mjöl och sen mjölk och kokar en stund, sen i med salt och socker. Ibland blir det lite som fastnar i botten men inget som har satt smak. Kokar idealmakaroner för sig och blandar sen ihop allt.
Jag kokar makaronerna som vanligt (enligt instruktionerna på paketet). sedan häller jag av vattnet. I den varma kastrullen häller jag i mjölk och ställer tillbaka den på eftervärmen. Sedan strör jag över lite idealmjöl och rör om. I med de varma makaronerna, kryddar med aromat och rör ihop allt till en lagom kladdig konsistens.
Jag gör skillnad på mjölkmakaroner och stuvade makaroner:
Mjölkmakaroner
1 liter standardmjölk
1 tsk salt
5 dl gammeldags makaroner
1 msk smör
Låt allt puttra i 25-30 minuter och rör om närapå oavbrutet.
När mjölken reducerats och makaronerna är mjuka så häller jag i 1½-2 dl strösocker eller sötningsmedel och violá så har du söta mjölkmakaroner som äts till stekt välkryddad falukorv, ketchup och senap. Inte nyttigt alls men jävligt gott någon gång i månaden.
Stuvade gör man ju av färdigkokta makaroner, mjölk, salt och redning och de smakar inget vidare.
Jajust det lite vitpeppar i mjölkmakaronerna behövs också.
Här finns fler recept och diskussion:
www.familjeliv.se/Forum-5-72/m44981316.html
jag ÄLSKAR stuvade makaroner, och gör det lite väl ofta kan jag medge :) Jag har tidigare gjort det från grunden, alltså kokat med mjölk rakt igenom. Men nu mera fuskar jag för att det ska gå lite fortare.
Jag kokar makaronerna i vatten tills de har blivit al dente, alltså mjuka men inte allt för mjuka. Sedan häller jag ur vattnet, tillsätter standardmjölk 3% och rör om tills mjölken har börjat koka. Jag varvar vanligt bordsmargarin med socker och salt tills den får den perfekta smaken. Blandar i lite vitpeppar för att spetsa till det lite. Jag använder en vanlig (ej el) visp som jag sedan vispar ihop makaronerna för hand, tills mjölken har blivit lite tjockare men fortfarande så att man kan hälla ur överflödet och sedan fortsätter jag bara att vispa tills det har stannat av och blivit så tjockt som man vill ha det...
Lite svårt att förklara, kanske ännu svårare att förstå, men ooo så gott :)
Hemligheten är att man ska röra om HELA tiden som man kokar, då bränns det inte vid. Vispen säger många att det slår sönder makaronerna, men det har ännu inte hänt för mig. Däremot föredrar jag visp istället för slev osv då det skrapar botten av pannan under tiden som man lagar.
Tja, finns många bra knep till stuvade makaroner, gäller bara att hitta ett sätt som passar bäst för en själv... lycka till i alla fall ! :)
CloudBerry the 1st skrev 2009-07-14 17:46:36 följande:
Herregud tanter! ni måste ha en matsked senap i era makaroner!
Stuva, koka dom i vatten halva tiden (gammeldags) häll bort vattnet.
Koka sedan i standard mjölk, (sluta fuska med mellan & lätt)
koka på hyfsat låg värme i 15-20 min, red om ni måste.
Rör om hela tiden!
salt, vitpeppar, MUSKOT & SENAP! herregud, har ni ingen husmorsutbildning ;)
lycka till
Tänk vad olika vi är. Jag gillar inte mjölkmakaroner och kör betydligt hellre på fuskvarianten. Gör en vitsås på smör, mjöl, vitpeppar, lite socker och mjölk, och jag tycker att det blir kanongott.
1l mjölk
5 dl gammaldags mackaroner
lite salt
lite olja
nyriven muskotnöt på slutet
Häller allt i en kastrull och sjuder på svag värme(4-5 om det är en spis med 12 på), rör ofta och runt hela botten, här hemma blir det i kastrull med teflon, hos mamma en vanlig.