Att man reagerar på jordgubbar handlar i de allra flesta fall inte om nån egentlig allergi utan en överkänslighetsreaktion till följd av att de är histaminrika och därför orsakar allergiliknande symptom. Andra histaminrika livsmedel är tex lagrade ostar, tonfisk, makrill, vin mm.
Även att den röda färgen kan del reagera på, men då reagerar man oftast på det mesta som är rött. Har man besvär med eksem så är det inte helt ovanligt att röda (och i vissa fall även gula livsmedel) kan irritera eksemen.
Bortsett från att de är histaminrika och röda så innehåller jordgubbar (liksom även bla tomat, rönnbär och körsbär) ganska höga naturliga halter av sorbinsyra. Sorbinsyra framställs även syntetiskt och går då under beteckningen E200, och även ett antal salter av sorbinsyra (E201 natriumsorbat, E202 kaliumsorbat & E203 kalciumsorbat - fast jag har bara sett E200 och E202 förekomma i några produkter) framställs också syntetiskt och används väldigt flitigt som konserveringsmedel som kan förekomma i stort sett i de flesta typer av produkter - från livsmedel till tvål, schampo, diskmedel etc och som kan ge överkänsleghetsreaktioner.
Är man björkpollenallergiker kan det förekomma korsreaktioner med jordgubbar i vissa fall.