• freppo

    Rekord i pappaledighet!

    Var hemma 3 månader tillsammans med mamman efter födseln. Jobbade deltid (2-3 dagar i veckan) i 5 månader. Åkte till Indien tillsammans i 3,5 månader och var pappaledig på heltid på heltid tills han började på dagis vid 15 månader. Blev lite knapert ekonomiskt men fan det bästa jag någonsin gjort!

    Några fler pappor som vill skryta om sin pappledighet så är det här rätta tråden.

    Heja papporna!

  • Svar på tråden Rekord i pappaledighet!
  • PerG

    Hehe... ja, jag leder i alla fall "pappaledighetsligan" på jobbet och bland alla i min släkt och bekantskapskrets...

    Jag har varit hemma med sonen sen han var 8 månader och ska vara hemma totalt ett år (jag har varit hemma 9 månader hittills och har 3 månader kvar, varav de sista två månaderna ska jag jobba 1 dag/vecka eftersom de så gärna ville ha min hjälp på jobbet ;).

    Sen tar frugan tar över igen och är hemma. Sedan är tanken att han ska in på 15 timmar/vecka på dagis (då han är c:a 22 mån) eftersom vi ska ha barn igen i januari! Planen för den föräldraledigheten är inte klar, men jag tänker vara hemma minst lika länge som frugan även med det barnet, så det blir troligen minst ett år till! Vi kommer ha väldigt många dagar kvar för sonen (c:a 150 SGI-dagar) så det kan hända att vi kommer vara hemma en hel del tillsammans med nästa barn då vi kan ta FP för varsitt barn...

    Visst har det varit knapert! Fast ändå inte! Jag tjänar betydligt mer än min fru men vi har anpassat vår ekonomi efter hur vi ville ha föräldraledigheten, inte tvärtom.. ;)...

  • Tyrell

    Även om jag tagit ut en del ligger jag LÅÅÅÅÅÅNGT efter er.

    Med min förste var jag hemma heltid när han var tre månader i en månad och sedan körde jag halvtid tills han fyllde ett år. När näste kom var jag hemma de tre första månaderna på heltid och kommer vara hemma halvtid tills han blir ett år. Den slutliga planen är att se till att alla dagar tar slut innan de dras in. Hittills har jag tagit ut 16 dagar mindre än mamman så på den punkten känner jag mig åtminstone stolt!

  • pappe jonthe

    Hehe har nästan varit hemma sen dottern min föddes. Hade ett jobb där jag nästan bara behövde jobba 3 dagar i veckan och då korta dagar, sen när lillan var 10 månader så blev jag varslad, så ju har jag varit hemma i 8 månader tillsammans med henne heltid med sambon(hon fick dock jobb för 2 månader sen) och det e ju jävligt kul o få ha varit med om allt som ens unge gör "för första gången". Men nu verkar det som om jobb ligger på horisonten inom ställningsbygge. Ska bli skönt o kunna dra in cash igen. Hehe inte kul att "Klara" sig utmärkt. Jag vill kunna köpa någonting helt jävla onödigt ibland oxå :)

    Men tiden jag varit hemma med dottern kan ingen ta ifrån mig.

  • PerG

    Jag har istället tagit ut rejält fler dagar än min fru trots att vi delar (nästan) lika... Eftersom jag tjänar mer än henne och eftersom vi ska vara hemma längre (22 månader) än vad dagarna egentligen räcker till så tog hon ut så lite som möjligt av FP-dagarna och jag tog ut precis så mycket så att vi klarade oss fram tills ettårsdagen då jag tyvärr fick ta 5 dagar/vecka för att skydda SGI:n.

    Vi har försökt maximera utnyttjandet av systemet så mycket som möjligt utifrån de förutsättningarna vi har.. ;)... Tyvärr missade vi jämställdhetsbonusen med några få månader..... ;(


    Tyrell skrev 2009-07-27 17:00:19 följande:
    Även om jag tagit ut en del ligger jag LÅÅÅÅÅÅNGT efter er.Med min förste var jag hemma heltid när han var tre månader i en månad och sedan körde jag halvtid tills han fyllde ett år. När näste kom var jag hemma de tre första månaderna på heltid och kommer vara hemma halvtid tills han blir ett år. Den slutliga planen är att se till att alla dagar tar slut innan de dras in. Hittills har jag tagit ut 16 dagar mindre än mamman så på den punkten känner jag mig åtminstone stolt!
  • Nicke

    Jag har varit hemma i ca 5 år.
    Kidsen går icke på dagis.

  • Dag

    Jag har varit hemma i medel ungefär 10 månader per barn.
    Min fru har varit hemma första tiden, ungefär lika länge.
    Eftersom vi, liksom de flesta jag känner, har valt att ta ut föräldrapenningen så fort det går istället för att sprida ut den på våra sammanlagt 20 månader så blir statistiken lite snedvriden. Av de 12 månader föräldraledighet som fanns på den tiden har min fru tagit ut 10 och jag 2, trots att vi varit hemma lika länge. Det är nog en av anledningarna till att män enligt statistiken tar ut sådan liten del av föräldraledigheten.

  • BTD

    JAg blir avundsjuk, jag har en dotter på 4 månader och har bara varit pappaledig i 1 månad. och det är inte sammanhängande tid.

    Mitt jobb gör dock att jag inte kan vara föräldraledig lika länge som er, eller det kan jag nog, men det känns fel mot mina kollegor!?
    Företaget är dock snälla och betalar upp föräldrapeningen så att jag får ut 90% av min lön, så de ser nog inga problem att jag är ledig en länge tid.

    min plan är dock att ta lite längre sommarledighet och julledighet och ta ledigt på alla barnets framtida skollov.

  • Dag
    BTD skrev 2009-07-29 13:15:18 följande:
    JAg blir avundsjuk, jag har en dotter på 4 månader och har bara varit pappaledig i 1 månad. och det är inte sammanhängande tid. Mitt jobb gör dock att jag inte kan vara föräldraledig lika länge som er, eller det kan jag nog, men det känns fel mot mina kollegor!? Företaget är dock snälla och betalar upp föräldrapeningen så att jag får ut 90% av min lön, så de ser nog inga problem att jag är ledig en länge tid. min plan är dock att ta lite längre sommarledighet och julledighet och ta ledigt på alla barnets framtida skollov.
    Jag vet ju inget om din arbetssituation, men de allra flesta jobb klarar nog att någon är borta ett år. Det kan t o m vara bra för arbetsplatsen att vara tvungen att se till att du inte är oumbärlig. Någon gång ska du väl byta jobb? Ta du din ledighet om det passar din familj! Du ska inte vara mer lojal till jobbet än till barnet, din familj och dig själv.
  • BTD
    Dag skrev 2009-07-29 14:51:50 följande:
    Jag vet ju inget om din arbetssituation, men de allra flesta jobb klarar nog att någon är borta ett år. Det kan t o m vara bra för arbetsplatsen att vara tvungen att se till att du inte är oumbärlig. Någon gång ska du väl byta jobb? Ta du din ledighet om det passar din familj! Du ska inte vara mer lojal till jobbet än till barnet, din familj och dig själv.
    Ja, jag måste börja våga vara ledig. Problemet är bara att många av mina kollegor ockå har blivit pappor månaderna innan mig och inte tagit ut pappa ledighet....av hänsyn vill jag inte vara egoistisk och hoppa före dem och plocka ut tid innan dem.

    som projektledare blir dock projekten lidande när jag är borta, men jag är ju inte ensam i projekten, så det kanske kan vara dags för någon av ungkalvarna att stiga fram.

    Men nästa år ska jag nog ta några månader :D
  • PerG

    Jag tror det är definitivt så att pappaledighet smittar av sig och nån måste ju våga vara först! ;)

    På min arbetsplats känns det som att det har eskalerat för varje år så att papporna tar ut mer och mer pappaledighet och att man "inspireras" av varandra! När jag började på den här arbetsplatsen så tog papporna kanske 2-3 månader i snitt...Nu ett par år senare så verkar snittet ligga snarare runt 6 månader... Jag är den av papporna som tagit mest, men den som tagit näst mest ligger på 9 månader och det var nog jag som påverkade honom att ta ut så mycket..;).....

    En fördel som pappa är att man oftast har väldigt god framförhållning, eftersom man från det att graviditeten är ett faktum troligtvis har kanske runt 1-1½ år innan man i vanliga fall ska ha sin pappaledighet. Så på det sättet har ju arbetsgivaren oftast mycket god möjlighet att planera för det....


    BTD skrev 2009-07-29 15:26:51 följande:
    Ja, jag måste börja våga vara ledig. Problemet är bara att många av mina kollegor ockå har blivit pappor månaderna innan mig och inte tagit ut pappa ledighet....av hänsyn vill jag inte vara egoistisk och hoppa före dem och plocka ut tid innan dem.som projektledare blir dock projekten lidande när jag är borta, men jag är ju inte ensam i projekten, så det kanske kan vara dags för någon av ungkalvarna att stiga fram.Men nästa år ska jag nog ta några månader :D
Svar på tråden Rekord i pappaledighet!