Lekpark är ju Lilla Holmen. Där finns piratskepp, badstrand, litet café, fågelhuset och kaninerna. Dessutom är pärlhönsen och påfåglarna och strövar fritt ute. Bra att ha med bröd att mata änderna med. Mycket omtyckt av barn. Gå från Park Hotell ner mot Ålands museum och vidare ner till båtplatserna vid Slemmern. Där ligger Lilla Holmen vid en bro över vatten. 800 meter från hotellet ungefär.
www.dinosbar.com/
www.umbra.ax/
www.fpvonknorring.com/
Sen finns ju Pub Niska nere vid västra hamnen om ni vill fortsätta på temat sjöfart. Glöm föralldel inte bort Ålands Sjöfartsmuseum med 1 av 2 i världen bevarade Jolly Rogers. Äkta är den!
På åländskt vis i Pub Niska
Pub Niska är sommarens nyhet på bryggan i Mariehamns västra hamn. Här satsar skärgårdskocken Michael Björklund på plåtbröd ? som är åländsk pizza ? i puben bredvid restaurang ÅSS Paviljong.
Namnet på puben är hämtat från den kände finländske sprit- och flyktingsmugglaren Algoth Niska (1888-1954). Det är därför inte helt oväntat att puben är inredd som insidan av ett lastfartyg ? med smuggling som spännande tema.
Mat med omtanke
Vid Pub Niska kan du både äta en bit mat och njuta av en kall öl, en drink eller ett glas vin. Slå dig ner inne i puben eller ute på bryggan. Från uteserveringen har du utsikt över det glittrande vattnet, museifartyget Pommern och båtarna i hamnen.
Plåtbröden är det som utmärker sig bland rätterna på Niskas meny.
- Både i Pub Niska och i ÅSS Paviljong försöker vi göra maten så nordisk som möjligt, därför gör vi också pizza på åländskt vis, säger Jenny Björklund, som är Michaels fru och partner.
- För oss är det också viktigt att maten smakar gott och att du kan se vad det är du får på tallriken.
Därför tillagar Pub Niska sina plåtbröd med stor omsorg.
- Det ska vara ordentliga råvaror ? använder vi skinka på pizzan så kommer det att vara lufttorkad eller åländsk skinka, säger Jenny. Vi har också lite annorlunda idéer och tankar kring fyllningarna, varmrökt lax är ett exempel. Annars har vi också fantiserat om kallrökt lax, rödlök och pepparrotscrème när vi skapat fyllningar till våra plåtbröd.
I Pub Niska kan du både beställa från en färdig meny eller så kan du komponera en egen pizza med dina favoritingredienser.
Mera om smugglarkungen Niska kan du läsa i Aftonbladet Plus!