• hink o spade

    Försvinner all alkohol vid tillagning av mat?

    Ja, försvinner all alkohol vid tillagning av mat? (Uppvärmning)
    Jag har hört det men har också hört i dag att det inte gör det?
    Vem har rätt?

  • Svar på tråden Försvinner all alkohol vid tillagning av mat?
  • hink o spade

    Kommer inte in på sidan.

  • hink o spade
    Abrakadabra skrev 2009-08-05 14:44:38 följande:
    Hmmm. Det blev någon vajsing med länken, här kommer den i kortformat: tinyurl.com/nczxm2
    Tack!
    Detta var 5 minuters kokning.
    Men om man te.x. kokar i en halvtimma?
  • BuoBä

    Om det är en teoretisk fråga dvs "är det möjligt att koka bort all alkohol ur en vätska?" så är svaret troligen "Nej". Det kommer troligen alltid bli liiite, liiite kvar. Eller det går kanske om man kokar riktigt länge men frågan är om grytan inte kokar torrt först.

    Om det är en praktisk fråga dvs "kan jag äta mat med alkohol i fast jag bör hålla mig ifrån att dricka?" så är svaret troligen "Ja". I och med att du blandar ut alkoholen med annat borde det bli så lite kvar att det kan klassas som alkoholfritt.

    Om man läser försöket som Tjing länkar till så ser man att på 5 min gick alkoholhalten i vinglögg från 14 till ca 5%. Låt säga att du häller 1 dl 14%-igt vin i en sås. Då har du efter 5 min koktid 5 ml alkohol kvar. Låt säga att du totalt har 5 dl sås. Det blir då (om jag inte tänker helt fel) en alkoholstyrka på 1%. (5/500= 0,01). Kokar du 5 min till är du troligen nere under 0,5% som räknas som alkoholfritt.

    (Ja, jag har en långsam dag på jobbet )

  • hink o spade
    BuoBä skrev 2009-08-05 15:19:41 följande:
    Om det är en teoretisk fråga dvs "är det möjligt att koka bort all alkohol ur en vätska?" så är svaret troligen "Nej". Det kommer troligen alltid bli liiite, liiite kvar. Eller det går kanske om man kokar riktigt länge men frågan är om grytan inte kokar torrt först. Om det är en praktisk fråga dvs "kan jag äta mat med alkohol i fast jag bör hålla mig ifrån att dricka?" så är svaret troligen "Ja". I och med att du blandar ut alkoholen med annat borde det bli så lite kvar att det kan klassas som alkoholfritt. Om man läser försöket som Tjing länkar till så ser man att på 5 min gick alkoholhalten i vinglögg från 14 till ca 5%. Låt säga att du häller 1 dl 14%-igt vin i en sås. Då har du efter 5 min koktid 5 ml alkohol kvar. Låt säga att du totalt har 5 dl sås. Det blir då (om jag inte tänker helt fel) en alkoholstyrka på 1%. (5/500= 0,01). Kokar du 5 min till är du troligen nere under 0,5% som räknas som alkoholfritt. (Ja, jag har en långsam dag på jobbet )
    Ja, men det låter vettigt!
    Det blev inte mycket kvar, med andra ord.

    Tack för din uträkning!
Svar på tråden Försvinner all alkohol vid tillagning av mat?