• lisala

  Skadad/tunn slemhinna - Ashermans

  Hej!
  Gjorde en skrapning år 2006. Fick inte tillbaks mensen efter och sökte åtskilliga gånger för det hos gyn och på privata kliniker. Avvakta var favorituttrycket men någon gav mig pergotime x2 och sa att det skulle få igång det hela.
  Till slut tröttnade de när det aldrig kom någon mens (ett år senare) och skickade mig till ett "proffs".
  Dr D sa :oj hoppas inte att skrapningen förstört din slemhinna. Jag förstod ingenting och blev skickad på min första hystroskopi. Läkaren där sa att hon aldrig sett något liknande. Min livmoder var totalförstörd, fanns bara kala väggar och ingen slemhinna. Inga äggledare syntes. "Påminner om en ruin" sa hon. Grät floder! Började äta östrogentabletter ialla dess former. Satte min egen diagnos - Ashermans syndrom.
  Chansen till att få egna barn var minimala men hon skulle göra ytterligare en hysteroskopi till efter några månader. Jag har gjort ytterligare 5 efter det! Av specialister i sthlm (bor i östergötland)och har nu fått en tunn slemhinna som är 4 mm. (Så tjock har den aldrig varit innan) Nu sprutar jag med Puregon, dricker aloevera jucice och ligger på spikmatta varje kväll. Hoppet är det sista som överger en! Det har gått 3 år.... Jag är inte purung längre, 34 och i år hoppas jag att det sker ett mirakel!
  Någon som har erfarenhet av något liknande?
  Kramar

 • Svar på tråden Skadad/tunn slemhinna - Ashermans
 • anna06

  Hej. Här finns en till som fått slemhinnan förstöd efter skrapning. Skrapades augusti 08. Har gjort två hysteroskopier och ska göra en till i slutet av september. Hade i juni lyckats få en slemhinna på 5 mm. Men då började ägglossningen strula istället. Jag äter Fermanest dag 10-15. Kan var det som strulat till ägglossningen. SKa träffa läkare 2 september för att prata mer om det.

 • lisala

  Hej Anna!
  Min läkare sa att det här var ytterst ovanligt att slemhinnan skadas i samband med skrapning..... lustigt jag tycker att det poppar upp folk lite här och var som har den bistra erfarenheten ...
  Ja, som sagt jag har hållit på i flera år nu. Kan varmt rekommendera en specialist i sthlm på sabbatsbergs sjukhus om det visar sig att du behöver göra fler hysteroskopi, Arne Rådestad. Han har lyckats att reparera mycket i mig, till skillnad från andra läkare...
  Idag fick jag reda på att även jag har en slemhinna på 5 mm.. det har jag inte haft någon gång, så hoppet tändes igen:)
  Aloeverajuice och spikmatta har jag hört ska göra susen för slemhinnan om du inte testat kan det vara värt ett försök.
  Lycka till!

 • anna06

  Hej. Ja jag har också hört talas om flera i samma situation, men många verkar det inte vara. Känner mig ganska ensam med detta. Bor i Göteborg så Sabbatsberg blir det inte, men har hört gott om honom tidigare. Den som opererat mig här ska okcså vara bra, så det är väl bara att hoppas på det. Aloeverajuice coh spikmatta har jag kört. La dock ner det när mensen började strula, tänkte att det kanske kunde vara ett samband iom att det var första månaden med aloeveran. Men denna månad verkar det vara strul igen, så det är ju något annat som spökar. Skulle haft i lördags, ännu inget pågång. Hur ofta går du och mäter slemhinnan? Jag skulle vilja göra det en gång i månaden för att se utvecklingen, men det har jag inte fått. Opererades förra gången i april, fick träffa läkare i juni. Och nu har jag tjatat till mig en tid i sept iom mensstrulet. Kan tillägga att jag även går på akupunktur för att förbättra slemhinna och hela kroppen. Något undervärk på slemhinnan har det inte lätt till. Men jag tycker jag fått mindre biverkningar av hormonerna. (Fick tex också köra med Pergotime till en början.) pengarna rullar iväg, men vad gör man inte. För oss är det syskonförsök, är det din första?

 • lisala

  Hej Anna!
  Det är mitt första försök...
  Jag skulle också vilja gå och titta på hur slemhinnan utvecklas med jämna mellanrum. Men det är tydligen en lyx man inte får unna sig. (Fastän att det är läkare som sett till att man hamnat där man har och inte man själv!) Min läkare höftar lite känns det som:(
  Pengar rullar här med... hämtade mina första sprutor för ett tag sedan, en ampull Puregon 3600.-... fick en chock. men som tur är så har vi ju högkostnadsskydd i vårt land men ändå...
  Mitt ärende ledde till en anmälan (Lex- Maria, kanske det heter) och jag har fått rätt i Patientsäkerhetsnämden. År 2010 ska jag lämna in mina skadeståndskrav så jag ska ta med varenda litet piller, alla juice, akupunkturbesök, zonterapibesök, fytoöstrogenvitaminer, alla sprutor osv i det.
  Jag håller tummarna för att det ska fungera med mensen nu för dig!

  Hälsningar Lisa

 • anna06

  Hej Lisa

  Det där med anmälan lät intressant. Vad bra för dig att du fått igenom det! Även om det inte är någon egentlig tröst när det ända man vill ha är ett barn så är det ändå skönt med ett erkännande kan jag tänka. + att få ersättning för alla utlägg man får i sitt desperata försök att bli gravid. När jag frågat vad sammanväxtningarna kan bero på får jag bara till svar att det kan bli så, oftast händer det för personer som fått infektioner efter skrapningar, vilket jag inte fick. Ingen vill säga att det beror på skrapningen. Men iom att jag inte fick någon infektion efter coh slemhinnan blivit ihopväxt coh ärrad anser jag det vara skrapningen som gjort det. Jag har begärt ut min journal, men där har läkaren skrivit att hon skrapade så försiktigt... Inte mycket att gå på. Utifrån din beskrivning så verkar ditt ha sett värre ut. Men vad var det som gjorde att du fick rätt? Behövdes läkarintyg som styrkte din sak? Det kan jag glömma att få.

  Fortfarande ingen mens i sikte, börjar bli lite orolig för att det ska krocka med operationen 24 september. Känns så med den tur man har, och då är det väl bara att vänta 3 månader till. Nej, jag kanske inte ska ta ut allt negativt i förskott. Något positivt jag försöker tänka på är att min läkare sa att en slemhinna på 5-6 mm räcker för en graviditet. Så vi får hoppas på att det snart är vår tur!

  Kram Anna

 • reserverad

  Usch vad det är tråkigt att läsa om ditt hälsobekymmer. Det är bland det värsta jag har läst faktiskt. Jag har en fråga och hoppas att någon har lust att svara. Kan man allstå få tunn slemhinna som en komplikation av en abort? Vad är det som orsakar det isf? Att läkaren är oförsiktig eller en infektion efteråt eller vad? Det är alltså inget som går att reparera om jag förstår rätt? Hur vet man om det är orsakat av en abort eller inte? Jag önskar dig all lycka i framtiden och hoppas du får ditt mirakel.

  Vad är en hysteroskopi förresten?

 • anna06
  reserverad skrev 2009-08-19 02:41:41 följande:
  Usch vad det är tråkigt att läsa om ditt hälsobekymmer. Det är bland det värsta jag har läst faktiskt. Jag har en fråga och hoppas att någon har lust att svara. Kan man allstå få tunn slemhinna som en komplikation av en abort? Vad är det som orsakar det isf? Att läkaren är oförsiktig eller en infektion efteråt eller vad? Det är alltså inget som går att reparera om jag förstår rätt? Hur vet man om det är orsakat av en abort eller inte? Jag önskar dig all lycka i framtiden och hoppas du får ditt mirakel. Vad är en hysteroskopi förresten?
  Hej Silentwings. Att vi har tunna slemhinnor beror på att vi fått sammanväxtningar i livmodern efter skrapning, även kallat Ashermans syndrom. Skrapning kan ju göras vid både abort och vid missfall, så visst kan man få det även efter en abort. Livmodern har alltså växt ihop vilket gör att ingen ny slemhinna bildas, blir som ärrvävnad. Man kan bli bättre av det genom operation, hysteroskopi, de går då in och lossar sammanväxtningarna. Har man mycket får man oftast operera flera gånger. Anledningen till det som jag förstått är att det skrapas för mycket, att man får en infektion efteråt, eller att man har låga halter av ett hormon, minns inte om det var österogen. Eller så får man det bara ändå. För mig har symptomen visat sig genom att jag inte fått tillbaka mensen efter skrapningen, som var för ett år sedan. Hoppas detta gav lite svar på dina frågor.
 • lisala

  Hej Anna!
  Jag fick tag i en gyn.läkare som stod upp för mig och det är hon som har skött anmälan. Hon berättade för mig att livmodern kan jämföras med en nektarin. Och vid en skrapning går de ju bara på känsla, det är inte något de ser med form av kamera eller så. de skrapar försiktigt försiktigt. Och det är där nektarinen kommer in i bilden. Man ska skrapa i livmodern utan att nudda väggarna, som hon sa... skala en nektarin så att man inte nuddar kärnan men ändå precis bredvid. Låter konstigt såhär när jag läser det men jag förstod vad hon menade. Ärren i livmodern efter skrapningen gör att det inte bildas någon ny slemhinna, så i mitt fall var det väl ingen infektion direkt...
  Även om inte läkarna erkänner att de gjort fel i ditt fall så kan du liksom jag vända dig till Patiensäkerhetsnämnden (sök på nätet så kommer du till deras hemsida). Det är en nämnd där oberoende människor sitter och fastställer vad som har hänt.
  Det har ingeting med läkarna att göra annat än att de hämtar in journaler från alla sjukhus man besökt. Tror att brevet/skadeståndsanmälan måste komma in senast 2 år efter det hände. Man får skriva en berättelse och efter tag får man brev om att de begär in journaler. Efter ett tag fick jag ett brev att det fastställts att min slemhinna skadats i samband med skrapning och att jag skulle inkomma med skadeståndskrav år 2010. Jag tycker verkligen att du ska prova detta, du har inget att förlora. Det har ju inte hänt av sig själv så att säga utan det uppstod ju i samband med skrapningen! Lycka till!
  Vad glad jag blev när du skrev att din läkare sagt att det räcker med 5-6 mm slemhinna... Det gav mig nytt hopp!

  Till dig Silentwings: ja det kan uppkomma när man gör en abort tyvärr. Det var exakt vad som hände mig. Fastän att de säger att det är helt ofarligt och att många gör det finns chansen att man aldrig kan bli gravid efter... Hemskt men sant!

 • anna06

  Hej Lisa

  Jag har tänkt i banorna tidigre att anmäla. Men har samtidigt tänkt att vem lyckas vinna över en sådan stor koloss. Men som du skriver, det skadar ju inte att göra det. Är bara lite orolig över att jag skall bli sämre bemött i min fortsatta vård iom att skrapningen gjordes på Sahlgrenska och det är där jag går nu för att få hjälp. Tom i samma byggnad. (vilket inte är särskilt trevligt eftersom allt återkommer varje gång jag är där.) Men det är ju inte samma läkare jag anmäler, så det borde ju vara fritt fram. Ska läsa på lite mer.

  Ja visst låter det postitivt med 5-6 mm! Är väl inte det optimala, men det ska iallafall räcka.

  Vad var det som gjorde att du slutade med österogen och gick över till puregon? Är nyfiken eftersom jag också får österogen. Men att det antagligen leder till utebliven ägglossning nu två månader i rad. Borde ju vara bättre att få ngt som stimulerar ägglossning och slemhinna. Jag kommer att ta upp detta med läkaren den 2 sept. Men är orolig att han kommer att föreslå pergotime. Det har jag ätit förut, och har hört att det kan leda till tunn slemhinna. Inget att rekommendera då tycker jag. Puregon är väl kanske inte förstahandsvalet men det måste ju finnas ngt annat.

  Kram Anna

 • heter

  Jag blev också intresserad av det här då jag har väldigt tunn slemhinna som mest har den varit 4 mm och jag blöder nästan ingenting. Hur ställer gyn en diagnos? Kan de se det med enbart ultraljud eller krävs det andra tester också? Är det något som kommer omedelbart efter en skrapning eller abort eller dröjer det månader och tom år innan man får symptom? Jag vet inte riktigt vad jag ska fråga för jag vet inget om det här mer än vad jag har läst i den här tråden men om någon har lust att skriva vad man ska vara vaksam på, vilka symptom man kan tänkas ha och vilka undersökningar man ska kräva om man misstänker Ashermans så skulle jag bli glad. Jag ska nämligen iväg till mitt första ivf-besök om en dryg vecka och vill gärna vara förberedd.

Svar på tråden Skadad/tunn slemhinna - Ashermans