Det här receptet är mitt absoluta favoritrecept. Kanske inte helt lämplig om du vill äta den NU, eftersom den gärna vill ha lite tid att "stanna". Men när man är ute i god tid är den bara så himla god!!!
(Sen kan ju naturligtvis olika ugnar funka olika, men jag får ha kakan inne ungefär 45 sek-1 minut längre än vad som står i receptet.)
Eksta chokladkaka
100 g. smör eller margarin
2 ägg + 2 rågade dl. socker
1 dl. vetemjöl
¾ dl. siktad kakao
1 tsk. vaniljsocker
Värm ugnen till 175 grader.
Smält smör/margarin och ställ åt sidan.
Smörj och bröa en rund kakform, ca. 20 cm i diameter.
Vispa ägg och socker tills smeten blir riktigt pösig och fin. Häll i det avsvalnande smöret och rör om.
Blanda vetemjöl, kakao och vaniljsocker i en separat skål. Rör noga så att kakaon lir klumpfri. Rör ner mjölblandningen i smeten, och häll över i kakformen.
Grädda mitt i ugnen i exakt 24 minuter för en kakform med en diameter på 20 cm, eller 21 minuter för en form med 23 cm i diameter.
Kakan får absolut inte bli genomgräddad. Bli inte förskräckt om kakan ser tokigt lös ut när du tar ut formen ur ugnen, kakan stelnar lite lagom när den kallnar. Det bästa är att göra den en dag, eller åtminstone 3-4 timmar i förväg.