• Von Ellsen

    Kanelbullar med rågsikt???

    Hej.
    snabb fråga.
    Har tänkt göra kanelbullar, men märker nu att jag bara har "icas ekologiska rågsikt MED vetemjöl" hemma.

    Går det att baka med detta? =b
    Tacksam för svar=)

  • Svar på tråden Kanelbullar med rågsikt???
  • Doktorn

    Rågsikt innehåller vetemjöl, annars heter det rågmjöl. Jag vet inte om du behöver förändra receptet för att lyckas, men vanliga kanelbullar lär det inte bli om man bakar på rågsikt...
    Lycka till!

  • Ann Lee

    NEJ! Jag skulle inte baka kanelbullar med rågsikt. Har svårt att tänka mig att det blir bra på något sätt överhuvudtaget. Rågmjöl är mycket starkare, menar att vetemjöl är ganska neutralt i smaken. Kila till affären och köp vetemjöl istället!

  • polaris

    Men hu! Det blir nog jätteäckligt! Yiak! Man vill ju inte ha nyttiga kanelbullar ju. {#lang_emotions_wink}

  • MBert

    Klart att det går att baka bullar med rågsikt. Rågsikt är ju 60% vetemjöl.
    Prova!

  • Von Ellsen

    lite segt svar.

    Hade lite vetemjöl kvar, så bet blev ca 50% vetemjöl och 50% rågsikt.

    Det blev jättebra och ingen skillnad alls faktiskt.

    Rågmjöl och rågsikt är ju inte samma sak, sikt är mycket mildare.

    kram

  • MBert

    Von Ellsen skrev 2009-08-30 19:02:49 följande:


    Rågmjöl och rågsikt är ju inte samma sak, sikt är mycket mildare.kram
    Mildare?
    Skillnaden på rågsikt och rågmjöl är ju att rågsikt innehåller 60% vetemjöl och 40% rågmjöl, alltså mer vetemjöl än rågmjöl. Rågmjöl innehåller bara mjöl av råg. Det finns i fint och grovt mjöl och beror alltså på hur fint man malt mjölet.

    Siktat betyder att man skiljer bort en del av kliet, det tunna hölje som omger kärnan, och på så vis får man ett ljusare mjöl.
    Siktat mjölet kan ha olika hög utmalningsgrad, dvs. hur stor del av sädeskornet som ingår i mjölet (kli, kärna och grodd). Ju högre utmalningsgrad desto mörkare mjöl. Mjöl med hög utmalningsgrad blir allt vanligare.

    Siktat vetemjöl är mycket ljust och har ungefär 70-procentig utmalningsgrad. I råg är det svårare att skilja klidelarna från kärnan än i vete, vilket medför att rågmjöl är mörkare och har en utmalningsgrad på 100 procent, vilket innebär att rågmjöl är ett sammalet mjöl.

    Om man använder 50% vetemjöl och 50% rågsikt när man bakar så består det alltså av 80% vetemjöl och endast 20% rågmjöl.
  • Von Ellsen
    MBert skrev 2009-09-02 19:03:53 följande:
    Von Ellsen skrev 2009-08-30 19:02:49 följande:
    Mildare?Skillnaden på rågsikt och rågmjöl är ju att rågsikt innehåller 60% vetemjöl och 40% rågmjöl, alltså mer vetemjöl än rågmjöl. Rågmjöl innehåller bara mjöl av råg. Det finns i fint och grovt mjöl och beror alltså på hur fint man malt mjölet. Siktat betyder att man skiljer bort en del av kliet, det tunna hölje som omger kärnan, och på så vis får man ett ljusare mjöl. Siktat mjölet kan ha olika hög utmalningsgrad, dvs. hur stor del av sädeskornet som ingår i mjölet (kli, kärna och grodd). Ju högre utmalningsgrad desto mörkare mjöl. Mjöl med hög utmalningsgrad blir allt vanligare. Siktat vetemjöl är mycket ljust och har ungefär 70-procentig utmalningsgrad. I råg är det svårare att skilja klidelarna från kärnan än i vete, vilket medför att rågmjöl är mörkare och har en utmalningsgrad på 100 procent, vilket innebär att rågmjöl är ett sammalet mjöl. Om man använder 50% vetemjöl och 50% rågsikt när man bakar så består det alltså av 80% vetemjöl och endast 20% rågmjöl.
    Alltså mildareXD
Svar på tråden Kanelbullar med rågsikt???