• Jennie Brunflo

    Västerbottenostpaj + tillbehör

    Söker och söker....(jädrans sökmotor här) men finner inte.

    Visst måste det ha funnit med recept och tips på ovanstående?

    Jag skickar ändå ut en liten trevare:
    Någon som har ett gott recept på västerbottenostpaj + tillbehör?

    När jag ändå är igång:
    Någon som har ett gott recept på varm smörgåstårta?
    (Åt en för länge sedan...minns bara att det var gott...inte vad det var på.)

  • Svar på tråden Västerbottenostpaj + tillbehör
  • cheetah

    VÄSTERBOTTENPAJ MED RÄKOR

    6 port

    Ingredienser
    3 dl vetemjöl
    150 gr smör
    3 msk vispgrädde
    1 dl riven stark ost

    Beredning
    Blandas väl, vila och kyls. Klä en pajform med pajdegen nagga i botten
    Gräddas i ugn 10 min i 225 grader låt kallna.

    Ingredienser
    2 dl vispad grädde
    2 st äggulor
    4 dl riven Västerbotten ost
    paprikapulver, salt , vitpeppar.

    Beredning
    Häll smeten i den avsvalnande formen, placera formen mitt i ugnen, grädda i 200 gr tills den fått gyllenbrun färg och känns fast.
    Låt svalna.
    Garnera med kräftstjärtar eller skalade räkor. Lägg dillkvistar över.

    Kan förberedas dagen innan. Värm i ugn 150 gr i ca 15 -20 min

    Det klassiska tillbehöret är väl rökt renstek, men kräftor passar alldeles utmärkt det åxå (eller räkor som det står i receptet då...). Men allt kallskuret kött borde väl passa, en vanlig grönsallad också!

  • lata kocken Johanna

    Ostpaj 10-12 pers

    1 sats pajdeg ex maizenas mix

    Fyllning:
    3 ägg
    1 - 1½ dl mjölk
    1 - 1½ dl grädde
    6 - 8 dl riven smakrik ost t.ex. västerbottenost eller getost
    salt, muskot och peppar

    Gör så här:
    ? blanda pajdegen enligt paketet och tryck ut i formen
    ? blanda mjölk och grädde
    ? rör ner osten
    ? smaka av med salt peppar och muskot
    ? blanda ner äggen
    ? häll i pajskalet

    grädda i 175 grader tills gyllenbrun

    servera som den är med en grönsallad och ngt gott tillbehör eller på en buffe

  • lata kocken Johanna

    jo just det - goda tillbehör

    varmrökt fisk
    varmrökt vilt eller nöt + pepparrotsvisp
    inkokta soltorkade tomater (koka torra soltorkade tomater med lite vinäger, socker, salt och kryddor)
    löjrom/sikrom/caviar och creme fraiche

    sen tycker jag att det är jättegott att slänga i en massa kokt pressad potatis (och lite mer vätska) i smeten och servera till grillat kött eller kyckling

  • KvastHilda

    Den här (hämtad ur ICAS fenomenala receptbank) gjorde jag till kräftskivan i augusti.
    Jag gjorde en stor paj istället för flera små.

    2 dl vetemjöl
    1 dl grahamsmjöl
    100 g smör
    3 msk kallt vatten

    FYLLNING:

    1 knippa gräslök
    200 g färska kantareller
    margarin (till stekning)
    2 ägg
    2 dl mjölk
    2 dl fint riven västerbottenost
    1 tsk salt
    1 krm peppar

    Sätt ugnen på 200°C. Hacka samman vetemjöl, grahamsmjöl och matfett till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Kan förvaras kallt till strax före gräddning.
    Klä små portionsformar med pajdegen och nagga dem. Förgrädda i ca 10 minuter

    Hacka gräslöken. Rensa och dela de stora svamparna i mindre bitar. Fräs svampen i matfett några minuter tills den mjuknar. Fördela den i pajskalen.
    Vispa samman ägg, mjölk, ost, gräslök, salt och peppar. Fördela detta i pajformarna. Grädda pajerna i ca 15 minuter eller tills de stelnat.

Svar på tråden Västerbottenostpaj + tillbehör