• Andromacke

    Fetaost i Grekland

    Har precis fått besked att jag är gravid!!! Greklandsresan var redan bokad, men det ska nog gå bra. En del får man ju avstå från, vin, vissa fiskar och ouzo, men ska man behöva avstå från den härliga fetaosten också??? Är rädd för att det är svårt att få reda på om osten är pastöriserad på de enskilda restaurangerna. Är det någon som känner till om man har som standard att pastörisera all fetaost i Grekland, fetaostens hemland?

  • Svar på tråden Fetaost i Grekland
  • lancrox

    man får äta fetaost bara fråga om den är, pasterizo feta ine ? kan variera på hur dom tillagar den.typ ,men jag äter grekisk fetaost ..mumsa^

  • Andromacke

    Underbart! Tack för frasen, den har jag skrivit upp! Ingen riktig greklandssemester utan den dagliga greksalladen till lunch!

    Euxaristo!

  • Jalle

    Jag mailade livsmedelsverket och de kunde inte svara på hur det är utomlands. De rådde till att avstå från Feta och Tzatziki.

  • emmzan

    Waaahhh...jag ska oxå till Grekland..Fetaosten och tzatzikin är ju halva nöjet på resan juh...

  • Tribu

    Jag ska oxå till Grekland... Jag klarar mig utan fetaosten men tzatzikin e jag ju så förälskad i....=(

  • gluttan

    alltså på pappret jag fick från min bm ska man aldrig äta opastöriserad fetaost...sen vet jag inte om de flesta är det eller inte men det kanske står på?! Lycka till med resan!

  • Yonna

    Man kan bli så förvirrad av alla kostråd för gravida... *suckar* Det är klart man inte vill utsätta sin bebis för något olämpligt, men samtidigt, kanske ska man ta en hel del med en nypa salt?! Jag känner att mitt liv blir mer och mer "begränsat" av allt man inte ska äta eller göra. Min mamma blir förvånad varje gång jag berättar att jag inte får äta något, det fanns inga såna restriktioner på "hennes tid". Och visst är vi som är vuxna nu ganska så friska?! Hoppas ni förstår vad jag menar.

    Men nu var det fetaosten... min fundering är hur restriktionerna är i Grekland?! Får grekiska kvinnor inte äta fetaost? Någon som vet?

    Nån mer än jag som blir snurrig av alla "restriktioner"?
    Ha det fint! /Jonna v 19

  • Snöret

    Jag kom just tillbaka från underbara Lefkas i Grekland. Jag som älskar mat hade det jättejobbigt med just pastöriseringen..

    De är ofta inte så bra på engelska o det var svårt att förklara vad pastöriserad var.. I think so svarade de oftast, men jag vill verkligen att de ska veta om man ska äta. Visst är risken minimal att man ska få i sig en farlig bakterie men jag vågar inte ta några risker alls suck. Så inget rödvin, ingen tzatsiki, ingen feta-ost i den grekiska salladen, ingen yoghurt med honung, inga goda inlagda fiskar.. Sedan blev jag orolig efteråt när jag duckit te o kaffe på restaurangerna med mjölk i... Var mjölken pastöriserad??!
    Suck.. Ett tips är att köpa fetaost själv i butikerna i Grekland. Där står det om den är pastöriserad eller inte på baksidan på engelska ofta. Så kan ni ta med er er egen ost!! Det står pastöriserad på ca 50%! När jag frågade på en restaurang om jag fick följa med in o titta på osten (jag tänkte att då kan jag se om den är pastöriserad eller inte på förpackningen) så låg den lös i en burk bara i en stor klump, så det är väldigt svårt att se det på det viset..

    Jag hittade dock ingen pastöriserad yoghurt i affären..

    Det jobbigaste tyckte jag dock var att inte äta tztstiki.. De har ju inga såser till sina grillspett o pannbiffar så det blir oftast väldigt torrt utan.

    Men det gick med massa citron ändå o förhoppningsvis får jag en frisk bebis om några månader!!

    I Grekland gäller helt andra regler än här. Om jag kommer ihåg rätt så var det max 3 glas vin i veckan, inga restriktioner på pastörisering o likn..

    Visst kanske vi är ovanligt petiga i vårt land men vi har trots allt en av de lägsta foster o spädbarnsdödligheten i världen..

    kramar/Snöret

  • Andromacke

    Tack för era inlägg! Visst blir man snurrig av alla kostråd. Men visst har man varit utomlands och fått turistsjuka av den ena eller andra mikroorganismen, men då har man alltid trott att det berodde på dåligt sköljda grönsaker o dyl. Och inte trodde man var det någon fara heller. Men så var man ju inte gravid...

    Men att fetaost skulle vara en potentiell bärare av listeria hade jag inte en aning om innan jag blev gravid.

    Ska försöka fråga mig fram i Grekland. Förstår att den inhemska produktionen som går till restauranger inte är likadant märkt som den som paketeras i små paket och säljs i butik. Men jag vill gärna tro att grekerna är måna om sin fetaost. Och om sina turister!

    "Pasterizo feta ine;" Tack än en gång Iancrox för den fett bra frasen!

  • sees

    -Kom i natt hem från Kreta.
    Hade världens bryderier innan resan om det här med yoghurten och fetans "ätas eller icke". Mailade livsmedelsverket före resan som inte kunde uttala sig om enskilda länders livsmedelshantering, utan nämde bara att OM listeriabakterien finns i det man äter, så kan det få förödande konsekvenser för det lille grynet. Och det tordes man ju inte riskera.
    Men hua vad svårt det var att avstå från yoghurten på morgonen! Så jag levde på apelsinsaft (Ok, det kallades juice) och rostat bröd. Tog ibland även lite müsli och hällde några droppar mjölk över det för att blötas upp lite! Get- eller fårmjölk - hua! (var den pastöriserad?) Tog dock några skedar yoghurt en morgon och fick sen ågren och grubblade över det så mycket, att jag beslöt mig från att inte äta det nåt mer.

    I allafall, vad jag ville komma till var att de i hotellrestaurangen (stort kedjehotell, med mest svenskar och norrmän) visste inte riktigt vad jag pratade om utan bara "trodde" att yoghurten var pastöriserad. Åt en dag på en restaurang vars ägare var svenska, hon "trodde" också det, och påpekade att det "bara var bästa kvalitet på livsmedlena de använde". Jaja, det är väl klart att de säger så, men jag vill ju inte att nån ska "tro" nåt utan veta.
    I livsmedelsaffärerna fanns massor av yoghurt, men på ingen av de stod nåt om att det var pastöriserat. Bara att det var gjort av "drained skim milk" vilket ju betyder lättmjölk. Det fanns dock EN sort som var importerad från tyskland där det stod att den var "wärmebehandelt". Den köpte jag varje dag! (tog dock emot att behöva köpa tyskproducerad yoghurt i Grekland...!)
    Ja, detta var mina reflektioner över vår resa! Ha' det på er!

    /Sees v 25

  • jesslin

    lancrox!
    tack så jättemycket för frasen. Ska själv åka till Cypern på midsommarafton och de har ju likande utbud där. men jag vet att de har en hel engelsk och galna kon och sånt är väl inga problem? Obs menar mjukosten...*s*

  • töööt

    Är inte mjölkprodukter i de flesta länder pastöriserade? Grekland hör ju till EU, de fetaostar vi köper här från Grekland är åtminstone ALLTID pastöriserade. Jag tror det är svårt att få tag på mjölkprodukter som inte är pastöriserade. Annat är det ju med mögelostar m.m. från små mejerier i t.ex. Farnkrike... Om man inte äter ngt är ju en resa ganska slö.

  • snutti

    Försök att lära dig de fraser som rör detta, du kan ju ha dem på papper, men så att du alltid kan vara säker på att det är pastöriserat eller ej.

  • Tossan79

    I de flesta länder är mjölkprodukterna INTE pastöriserade, det är ngt vi i de nordiska länderna är specialister på! Så räkna för all del INTE med att de ska vara det, även om de säger att "det är av högsta kvalitet". Det har inget med kvaliteten att göra, både pastöriserat och opastöriserat kan vara väldigt hög- eller väldigt låg kvalitet!

  • Luna74

    Glöm att; fetaostar vi köper här från Grekland är åtminstone ALLTID pastöriserade.

    Står det inte på förpackningen så kan man utgå från att de INTE är pastöriserade. Kollar man i hyllan för Fetaost så kan man lätt se att FÅ "riktiga" Fetaostar är gjorda helt på pastöriserad mjölk.

  • Snöret

    Är det nån som vet hur det är med arlas gammaldags mjölk?! Såg igår att den är lågpastöriserad, räcker det?!

    /orolig

  • Luna74

    Det gäller även annan mjölk. Så här säger Arla; Enligt en lag från 1939 måste alla mejeriprodukter göras på pastöriserad mjölk. Lagen tillkom för att förhindra smittspridning av TBC. Idag vill man förhindra sådant som Salmonella, listerios mm. Lågpastörisering innebär att mjölken hettas upp till +72 grader C i 15 sekunder och sedan snabb nedkylning. Denna process dödar alla smittsamma bakterier.

    Drick på du!

Svar på tråden Fetaost i Grekland