-Kom i natt hem från Kreta.
Hade världens bryderier innan resan om det här med yoghurten och fetans "ätas eller icke". Mailade livsmedelsverket före resan som inte kunde uttala sig om enskilda länders livsmedelshantering, utan nämde bara att OM listeriabakterien finns i det man äter, så kan det få förödande konsekvenser för det lille grynet. Och det tordes man ju inte riskera.
Men hua vad svårt det var att avstå från yoghurten på morgonen! Så jag levde på apelsinsaft (Ok, det kallades juice) och rostat bröd. Tog ibland även lite müsli och hällde några droppar mjölk över det för att blötas upp lite! Get- eller fårmjölk - hua! (var den pastöriserad?) Tog dock några skedar yoghurt en morgon och fick sen ågren och grubblade över det så mycket, att jag beslöt mig från att inte äta det nåt mer.
I allafall, vad jag ville komma till var att de i hotellrestaurangen (stort kedjehotell, med mest svenskar och norrmän) visste inte riktigt vad jag pratade om utan bara "trodde" att yoghurten var pastöriserad. Åt en dag på en restaurang vars ägare var svenska, hon "trodde" också det, och påpekade att det "bara var bästa kvalitet på livsmedlena de använde". Jaja, det är väl klart att de säger så, men jag vill ju inte att nån ska "tro" nåt utan veta.
I livsmedelsaffärerna fanns massor av yoghurt, men på ingen av de stod nåt om att det var pastöriserat. Bara att det var gjort av "drained skim milk" vilket ju betyder lättmjölk. Det fanns dock EN sort som var importerad från tyskland där det stod att den var "wärmebehandelt". Den köpte jag varje dag! (tog dock emot att behöva köpa tyskproducerad yoghurt i Grekland...!)
Ja, detta var mina reflektioner över vår resa! Ha' det på er!
/Sees v 25