• mammutten81

    Hur gör man egen dajm/daim?

    Minns att jag ätit hemmagjord daim som var gjord på sirap och socker, och lite till, men minns inte vad eller hur man gjorde!

    Kanske har du receptet?!

  • Svar på tråden Hur gör man egen dajm/daim?
  • Jannamia

    DAIM

    Den blir precis lika krispig och god som den köpta.
    Ingredienser:

    100 g sötmandel
    100 g smör
    2 3/4 dl strösocker
    1/2 dl ljussirap
    150 g ljus choklad

    Gör så här:
    1. Skålla och skala mandeln och hacka den fint gärna i matberedaren.
    2. Blanda smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och koka tills massan är 150°. Massan är då mellanbrun. Det tar 10-15 min på hög värme. Dra kastrullen från värmen.
    3. Tillsätt den finhackade mandeln och koka ytterligare 3-5 min, tills massan är 145-150°.
    4. Vik ett bakplåtspapper i hörnen så att det blir en låda ca 32x22 cm. Häll upp den heta massan.
    5. Skär lagom stora rutor med en vasskniv när massan svalnat något. Vänta inte för länge. Det går ganska snabbt för knäcken att bli hård.
    6. Smält chokladen och bred den över rutorna. Knäcken kan också doppas men då går det åt dubbelt så mycket choklad. Låt stelna i kylskåp.

Svar på tråden Hur gör man egen dajm/daim?