gluten? Vad akta sig för?
Hejsan!!!
Jag äter glutenfritt sen en tid tillbaka och har hyfsat koll på det här med gluten, vad man kan äta och inte. Vi har det i släkten...
Vi vet ju att man inte ska äta saker med vete, korn, råg eller havre (vet att en del tål ren havre). Osv...
Men så pratade jag lite med en annan kompis som också har glutenallergi och det finns ju en del mer som man ska akta sig för som man kanske inte tänker på annars...
T.ex.
§ att kolla om pommesfritt är friterad i egen olja och inte i samma som nåt som är gluten i.
§ must (ska vara tillräckligt låg glutenhalt i för att allergiker ska kunna dricka det, men en del allergiker reagerar på den ändå)
§ soja (en del sorter, kolla noga när man äter kina/tai-mat)
§ torr-rostade jordnötter (vetemjöl för att de ska bli krispigare)
§ rostad lök (vetemjöl i en del sorter)
§ bulljonger (vissa sorter)
§ chips (vetemjöl i vissa sorter)
§ kryddblandningar, bl.a. grillkrydda (kan innehålla vetemjöl)
m.m.
tänkte därför kolla om det finns saker som ni andra har upptäckt att man ska akta sig för när det gäller gluten...
sådant som man kanske inte tänker på annars...