• Besera

    Hjälp vad ska man INTE äta om man har gluten?

    Har precis fått besked att vår son eventuellt har allergi mot gluten. Så vi ska köra glutenfritt ett par månader...
    Vad är det han inte ska äta då...? Mjöl? Havre något mera`?
    Vad ger ni stället... `?
    Ska få komma till en dietist.. men är bara lite nyfiken nu innan så man kan börja planera lite....

  • Svar på tråden Hjälp vad ska man INTE äta om man har gluten?
  • Pallas

    "Eventuellt"? Har det tagits en tarmbiopsi? Om inte så ska ni INTE äta glutenfritt för att testa, då det kan medföra felaktiga utslag när ni väl gör ett prov.

  • Besera

    De har tagit en biopsi o nypprover o de visade lite utslag.

  • Evenstar

    Som Pallas säger så ska man nog inte laborera innan ett ordentligt besked/undersökning.

    Men som glutenintollerant kan man inte äta pasta, mjöl, bröd, vanlig välling, pulversåser, en del smörgåspålägg, leverpastej, alla bakverk och ex pizza osv som är gjort på mjöl. Det gäller att lusläsa innehållsförteckningen.

    Substitut är ju såklart allt som är glutenfritt, brukar finnas en separat hylla på affären. Riskakor funkar bra, likaså, ris och potatis. Det finns en del bra glutenfria mjölmixer så att man kan baka bröd, göra pannkaka och muffins osv på samma hylla. Kika där vettja. :)


  • Evenstar
    piggen skrev 2009-10-01 14:15:29 följande:
    Vete, råg och korn. Havregryn går bra. www.celiaki.se/
    Det är inte säkert, ofta är havregryn berikade och ofta hanteras de tillsammans med övriga sädesslag. Jag tror bara det är nakenhavre som är riktigt "säkert" - men en del glutenintollreanta tål ändå inte havren.
  • TanjaO

    Tror du kan få kosten utlagd som "recept" på apotek. Blir lite billigare då att inhandla vissa glutenfria saker. Tror det hette livsmedelsanmodan.. och då får du ju alternativen klara.

  • Besera

    Enligt läkaren ska vi köra glutenfritt ett par månader för att sen göra en ny biopsi o se provsvar då.
    en tycker de är jätte svårt de här om vad mankan äta o inte...

  • Besera

    Står det  vete, råg och korn i innehålls förteckning så ska man alltså INTE äta det?
    Eller står det ed några ndra namn?

  • TanjaO
    Besera skrev 2009-10-01 14:23:46 följande:
    Står det  vete, råg och korn i innehålls förteckning så ska man alltså INTE äta det?Eller står det ed några ndra namn?
    Alla sädeslag innehåller gluten. Så det står just under de namn du nämde, brukar inte vara några konstigheter. När de kommer till korvar/leverpastejer och annat som brukar innehålla mjöl så brukar det stå på förpackningens framsida att det är glutenfritt.
  • kica

    Vad jag har märkt så en del av de som har gluten kan inte äta soja (ex. kikkoman), kanske man ändå inte ger så små, men är bara ett tips att det innehåller gluten..

    Läs noga på förpackningar så ska det nog gå bra, du kommer snart in i vad som är ok och inte ok! Finns ju ofta hylla/or i större affärer med glutenfritt, du kan ju börja med att använda det.. bröd finns ju fryst med om du inte har lust att baka. (även om ni ska bort eller bara fika så finns det ju muffins,bullar m.m så den lille också kan få något gott)

  • Besera

    Okej, tack för era svar då vet jag lite vad jag ska kolla på.
    Typ når ni gör såser o köttfärssås/stroganof använder man då potatismjöl eller majsena?

Svar på tråden Hjälp vad ska man INTE äta om man har gluten?