• ewis1

    Tips på enkel mat på kalas.

    Jag ska bjuda 10-12 personer på mat. Jag har ingen aning vad jag ska hitta på. Ett tag funderade jag på varm pastasallad men det har jag aldrig gjort. Är det någon som har recept?
    Till efterrätt funderar jag på kladdkaka, chokladpudding eller citronmarängpaj.

    Tacksam för tips för jag har kört fast i planering :)

  • Svar på tråden Tips på enkel mat på kalas.
  • lillälva

    Du kan göra ett par pajer och en sallad med tomat som tillbehör. Paj kan du göra i förväg och värma innan servering.

  • mosterYster

    mousakka
    paella
    lasagne
    köttfärslimpa med varma grönsaker, saltgurka, sås och potatismos
    gulasch
    stek (tex hemlagad rostbiff) med potatisgratäng
    soppa med baguett, smör och ost (till övriga rätter räcker det med bara bröd och sallad)

  • ewis1

    Paj är ju väldigt bra men det har jag bjudit på så många gånger.
    Moussaka lät spännande, det kanske jag borde prova :)

  • Thegran

    en stor gryta med kyckling m. kokosmjölk, limeblad, citrongräs m.m eller med kyckling, kokosmjölk, currypasta, kanel, kryddnejlika, jordnötter m.m? hojta om du vill ha recept.

    servers som soppa el med ris.

  • lillälva

    TessaG, JAG vill gärna ha receptet - låter ju kanongott!

    Grytor är ju alltid en hit att göra och sköter sig själva!

    Sen kom jag på varm smörgåstårta, eller kanske en tacobuffé?

  • Thegran

    Recept:

    Massaman

    4 portioner

    2 st kanelstångar
    10 kardemummafrön
    5 kryddnejlikor

    2 msk olja
    2 msk massaman curry paste
    800 gr nötinnanlår eller kyckling
    4 dl kokosmjölk
    2,5 dl oxbuljong
    2-3 potatisar skurna i 2,5 cm stora bitar
    2 msk färsk ingefära eller galanga, riven
    3 msk fisksås
    3 msk palmsocker (byt ut mot ljus sirap eller vanligt socker, minska mängden isånnafall)
    110 g rostade jordnötter
    3 msk tamarindpure

    torrrosta kanel, kardemumma och kryddnejlika i en kastrull lr wok på låg värme. Rör om 2-3 min, tills det börjar dofta. Ta av från värmen

    Hetta upp olja i en kastrull eller wok och fräs currypasten på medelvärme i 2 min, eller tills den börjar dofta

    Tillsätt köttbitarna och fräs under omrörning i 5 min. Tillsätt kokosmjölk, buljong, potatis, ingefära, fisksås, palmsocker, 3/4 delar av de rostade jordnötterna, tamarindpure och de rostade kryddorna. Sänk värmen till låg och låt sjuda sakta i 50-60 min, tills köttet är mört och potatisen precis genomkokt. Smaka av och justera kryddningen om det behövs.

    skeda upp i en serveringsskål och garnera med resten av de rostade jordnötterna.

    __________

    Tom Kha Gai

    600 g Kyckling (köp filé och dela i små bitar lagom stora för din mun)
    Fisksås 2 msk
    2 burkar Cocosmjölk (ca. 7,5 dl)
    2 stjälkar Citrongräs
    5-6 cm galanga eller ingefära
    1 Gul lök el. 5 små charlottenlökar
    körsbärstomater
    champinjoner
    juice från lime
    lime blad
    små chilipungar 3-5 st beorende på hur stark man vill ha

    fräs kycklingen i wokpanna. häll på kokosmjölk.

    ? Dela citrongräset i ca. 2 cm långa bitar och hotta ner det i den stora grytan
    ? Dela lökarna i ?båtar? och hotta ner det i grytan
    ? Dela galangan i extremt tunna skivor (prova med osthyvel, det brukar funka) och sen hottar du ner det också i grytan

    låt koka 5 min.

    ? Släng i svampen om du vill ha det alltså
    ? ha i limejuice från en hel lime

    låt sjuda 2-3 min

    ha sen i limeblad (delade i bitar) och chilifrukten (skuren i små bitar)

    smaka av

    både går att göra i förväg och sen värma.
    servera som soppa eller med ris.

  • Thegran

    Recept:

    Massaman

    4 portioner

    2 st kanelstångar
    10 kardemummafrön
    5 kryddnejlikor

    2 msk olja
    2 msk massaman curry paste
    800 gr nötinnanlår eller kyckling
    4 dl kokosmjölk
    2,5 dl oxbuljong
    2-3 potatisar skurna i 2,5 cm stora bitar
    2 msk färsk ingefära eller galanga, riven
    3 msk fisksås
    3 msk palmsocker (byt ut mot ljus sirap eller vanligt socker, minska mängden isånnafall)
    110 g rostade jordnötter
    3 msk tamarindpure

    torrrosta kanel, kardemumma och kryddnejlika i en kastrull lr wok på låg värme. Rör om 2-3 min, tills det börjar dofta. Ta av från värmen

    Hetta upp olja i en kastrull eller wok och fräs currypasten på medelvärme i 2 min, eller tills den börjar dofta

    Tillsätt köttbitarna och fräs under omrörning i 5 min. Tillsätt kokosmjölk, buljong, potatis, ingefära, fisksås, palmsocker, 3/4 delar av de rostade jordnötterna, tamarindpure och de rostade kryddorna. Sänk värmen till låg och låt sjuda sakta i 50-60 min, tills köttet är mört och potatisen precis genomkokt. Smaka av och justera kryddningen om det behövs.

    skeda upp i en serveringsskål och garnera med resten av de rostade jordnötterna.

    __________

    Tom Kha Gai

    600 g Kyckling (köp filé och dela i små bitar lagom stora för din mun)
    Fisksås 2 msk
    2 burkar Cocosmjölk (ca. 7,5 dl)
    2 stjälkar Citrongräs
    5-6 cm galanga eller ingefära
    1 Gul lök el. 5 små charlottenlökar
    körsbärstomater
    champinjoner
    juice från lime
    lime blad
    små chilipungar 3-5 st beorende på hur stark man vill ha

    fräs kycklingen i wokpanna. häll på kokosmjölk.

    ? Dela citrongräset i ca. 2 cm långa bitar och hotta ner det i den stora grytan
    ? Dela lökarna i ?båtar? och hotta ner det i grytan
    ? Dela galangan i extremt tunna skivor (prova med osthyvel, det brukar funka) och sen hottar du ner det också i grytan

    låt koka 5 min.

    ? Släng i svampen om du vill ha det alltså
    ? ha i limejuice från en hel lime

    låt sjuda 2-3 min

    ha sen i limeblad (delade i bitar) och chilifrukten (skuren i små bitar)

    smaka av

    både går att göra i förväg och sen värma.
    servera som soppa eller med ris.

  • ewis1

    Tildas o Skrutts mamma: Det måste jag prova någongång :)

    Lillälva: Varm smörgåstårta är ju gott, det har jag bjudit på förut men man kan ju bjuda på samma sak fler gånger.

    TessaG: Dina recept måste jag också prova någongång, det lätt jättegott :)

  • mosterYster
    ewis1 skrev 2009-10-09 17:52:51 följande:
    Tildas o Skrutts mamma: Det måste jag prova någongång :) Lillälva: Varm smörgåstårta är ju gott, det har jag bjudit på förut men man kan ju bjuda på samma sak fler gånger. TessaG: Dina recept måste jag också prova någongång, det lätt jättegott :)
    Vad blir det på kalaset?
  • Thegran
    ewis1 skrev 2009-10-09 17:52:51 följande:
    Tildas o Skrutts mamma: Det måste jag prova någongång :)Lillälva: Varm smörgåstårta är ju gott, det har jag bjudit på förut men man kan ju bjuda på samma sak fler gånger.TessaG: Dina recept måste jag också prova någongång, det lätt jättegott :)
    Det ÄR jättegott! och himla enkelt att göra även om receptet ser omständigt ut.
  • ewis1

    Jag har ännu inte bestämt mig. Jag väljer mellan lasagne, varm smörgåstårta, någon ost- och äggrätt som jag hittade på matklubben.se Men jag kommer definitivt göra några av ovanstående förslag någon annan gång :)

Svar på tråden Tips på enkel mat på kalas.