Recept:
Massaman
4 portioner
2 st kanelstångar
10 kardemummafrön
5 kryddnejlikor
2 msk olja
2 msk massaman curry paste
800 gr nötinnanlår eller kyckling
4 dl kokosmjölk
2,5 dl oxbuljong
2-3 potatisar skurna i 2,5 cm stora bitar
2 msk färsk ingefära eller galanga, riven
3 msk fisksås
3 msk palmsocker (byt ut mot ljus sirap eller vanligt socker, minska mängden isånnafall)
110 g rostade jordnötter
3 msk tamarindpure
torrrosta kanel, kardemumma och kryddnejlika i en kastrull lr wok på låg värme. Rör om 2-3 min, tills det börjar dofta. Ta av från värmen
Hetta upp olja i en kastrull eller wok och fräs currypasten på medelvärme i 2 min, eller tills den börjar dofta
Tillsätt köttbitarna och fräs under omrörning i 5 min. Tillsätt kokosmjölk, buljong, potatis, ingefära, fisksås, palmsocker, 3/4 delar av de rostade jordnötterna, tamarindpure och de rostade kryddorna. Sänk värmen till låg och låt sjuda sakta i 50-60 min, tills köttet är mört och potatisen precis genomkokt. Smaka av och justera kryddningen om det behövs.
skeda upp i en serveringsskål och garnera med resten av de rostade jordnötterna.
__________
Tom Kha Gai
600 g Kyckling (köp filé och dela i små bitar lagom stora för din mun)
Fisksås 2 msk
2 burkar Cocosmjölk (ca. 7,5 dl)
2 stjälkar Citrongräs
5-6 cm galanga eller ingefära
1 Gul lök el. 5 små charlottenlökar
körsbärstomater
champinjoner
juice från lime
lime blad
små chilipungar 3-5 st beorende på hur stark man vill ha
fräs kycklingen i wokpanna. häll på kokosmjölk.
? Dela citrongräset i ca. 2 cm långa bitar och hotta ner det i den stora grytan
? Dela lökarna i ?båtar? och hotta ner det i grytan
? Dela galangan i extremt tunna skivor (prova med osthyvel, det brukar funka) och sen hottar du ner det också i grytan
låt koka 5 min.
? Släng i svampen om du vill ha det alltså
? ha i limejuice från en hel lime
låt sjuda 2-3 min
ha sen i limeblad (delade i bitar) och chilifrukten (skuren i små bitar)
smaka av
både går att göra i förväg och sen värma.
servera som soppa eller med ris.