• Väntarochlängtar

    Eget "bake-off" bröd/bullar - hur gör man?

    Hur gör man om man vill göra eget "bake-off" bröd/bullar? Någon som har något bra recept på detta ?
    Kalljäser man i kylskåpet? Kan man frysa deg och baka vid behov?

    Tacksam för svar!

  • Svar på tråden Eget "bake-off" bröd/bullar - hur gör man?
  • Hannah76

    Man kan kalljäsa över natten, antingen utbakat på plåt eller i bunken.

  • Väntarochlängtar
    Hannah76 skrev 2009-10-14 17:37:44 följande:
    Man kan kalljäsa över natten, antingen utbakat på plåt eller i bunken.
    Kan man göra det med all slags deg?
  • Hannah76

    Vet inte, jag brukar oftaste göra så med vit deg.
    Det går att frysa deg också, styckfrys, och tina innan gräddning.

  • Väntarochlängtar
    Hannah76 skrev 2009-10-14 19:06:01 följande:
    Vet inte, jag brukar oftaste göra så med vit deg.Det går att frysa deg också, styckfrys, och tina innan gräddning.
    Men ska man jäsa en gång först eller ? Ska man ha samma temperatur som det står på receptet när man sedan ska baka brödet?
  • Hannah76
    Väntarochlängtar skrev 2009-10-14 19:10:25 följande:
    Men ska man jäsa en gång först eller ? Ska man ha samma temperatur som det står på receptet när man sedan ska baka brödet?
    Nej jag jäser inte först. Det får jäsa i kylen. Använder kallt degspad. Ja du kan ha samma temperatur.
    Jag brukar ställa fram plåten när jag sätter på ugnen, så att de inte är så kalla när jag sätter in dem.
  • MBert

    Här är ett recept på kalljästa morgonfrallor

    25 g jäst
    3 dl kall mjölk
    2 msk olja
    ½ tsk salt
    ½ msk strösocker
    ½ ägg
    7-8 dl vetemjöl

    ½ ägg
    vallmofrön

    Smula jästen och blanda med mjölk och olja. Knäck ägget och rör så gula och vita blandas. Häll hälften av ägget i degen, resten sparas till att pensla bullarna med. Arbeta in salt, socker och vetemjöl till en deg.

    Dela degen i 8-12 bitar (beroende på om man vill ha 12 lite mindre eller 8 lite större bullar). Forma till bullar som läggs på en plåt. Låt jäsa övertäckta i kylskåpet 7-8 timmar (eller mer).

    Sätt ugnen på 225 grader och ta ut bullarna ur kylen. Pensla med det sparade ägget och strö över vallmofrön. Grädda i ca 10 minuter.

  • Väntarochlängtar
    MBert skrev 2009-10-14 21:29:27 följande:
    Här är ett recept på kalljästa morgonfrallor25 g jäst3 dl kall mjölk2 msk olja½ tsk salt½ msk strösocker½ ägg7-8 dl vetemjöl½ äggvallmofrön Smula jästen och blanda med mjölk och olja. Knäck ägget och rör så gula och vita blandas. Häll hälften av ägget i degen, resten sparas till att pensla bullarna med. Arbeta in salt, socker och vetemjöl till en deg. Dela degen i 8-12 bitar (beroende på om man vill ha 12 lite mindre eller 8 lite större bullar). Forma till bullar som läggs på en plåt. Låt jäsa övertäckta i kylskåpet 7-8 timmar (eller mer). Sätt ugnen på 225 grader och ta ut bullarna ur kylen. Pensla med det sparade ägget och strö över vallmofrön. Grädda i ca 10 minuter.
    Tack!
Svar på tråden Eget "bake-off" bröd/bullar - hur gör man?