• marjalena

    Undvika hård skorpa på brödet?

    Hur gör man för att det inte ska bli en hård skorpa på de hembakta limporna??

  • Svar på tråden Undvika hård skorpa på brödet?
  • Weezy

    pensla med vatten och nån enstaka droppe olja.. linda in i kökshandduk...

  • marjalena
    Weezy skrev 2009-10-22 10:12:26 följande:
    pensla med vatten och nån enstaka droppe olja.. linda in i kökshandduk...
    Tack för tipset! Ska man pensla före eller efter den har varit i ugnen?
  • Papayia

    jag penslar med grädde Mjölk funkar med men fettet från grädden gör väl susen antar jag Innan man gräddar brukar jag pensla


    Mamma till Alex
  • marjalena
    Papayia skrev 2009-10-22 10:15:18 följande:
    jag penslar med grädde Mjölk funkar med men fettet från grädden gör väl susen antar jag Innan man gräddar brukar jag pensla
    Ok! Tack så mycket! Jag vill gärna baka matbröd, men är usel på det. Tur att FL finns så att man kan få lite hjälp på treven!
  • Papayia

    Ska du baka vitt? Jag har fastnat för ett recept på vita bullar Har aldrig bakat så saftiga brön innan Vill du ha receptet?


    Mamma till Alex
  • marjalena
    Papayia skrev 2009-10-22 10:21:37 följande:
    Ska du baka vitt? Jag har fastnat för ett recept på vita bullar Har aldrig bakat så saftiga brön innan Vill du ha receptet?
    Jättegärna!!
  • marjalena
    Papayia skrev 2009-10-22 10:15:18 följande:
    jag penslar med grädde Mjölk funkar med men fettet från grädden gör väl susen antar jag Innan man gräddar brukar jag pensla
    Weezy skrev 2009-10-22 10:23:09 följande:
    Efter att det är avbakat.
    Oj, olika bud om när man ska pensla! Kanske man kan göra det både före och efter för bästa resultat?
  • Papayia

    Blanda 6 dl vetemjöl special och 50 g smör/ marg i en degblandare eller så
    Värm 2,5 dl mjölk och rör ut 25 g jäst i den
    Häll detta i mjölblandningen
    Häll i 2 tsk socker och 1 tsk salt o kör ett tag
    Tillsätt mer mjöl om det behövs-till degen släpper kanterna (försök att snåla så blir det saftigare) 
    Strö över mjöl och täck bunken. Jäs på dragfri plats i ca 30 min
    Knåda degen och baka ut 10 släta bullar. Lägg på plåten
    Jäs övertäckta i ca 30-40 min
    Sätt ugnen på 250 grader så den e klar när bullarna jäst färdigt
    Pensla försiktigt med mjölk eller grädde innan du gräddar
    Grädda mitt i ugnen i ca 8 min

    Bullarna blir lite blekare än om du penslar med ägg. ( Så du inte övergräddar dem, då blir de mindre saftiga )

    Good luck
    Jag tycker dessa är riktigt lätta o goda! Vi bakar flera ggr i veckan

    Ibland är jag lite wild and crazy och penslar med ägg och strör vallmofrön på eller nåt annat smarrigt eller blandar i nåt i degen Russin, solrosfrön eller så


    Mamma till Alex
  • MBert
    marjalena skrev 2009-10-22 10:25:50 följande:
    Oj, olika bud om när man ska pensla! Kanske man kan göra det både före och efter för bästa resultat?
    Penslar innan gör man mest för utseendets skull. Mjölk/grädde ger mörkare och glansigare yta. Penslar med vatten efteråt gör du för att mjuka upp skorpan och tillföra brödet vätska. Pensla rikligt med vatten och vira in i bakhandduk.
  • Golvmoppen

    TS: Blöt en stor bakhandduk el en till varje bröd. Krama ur handdduken, så att den inte är för blöt. Vira in bröden och låt de ligga ett tag tills de svalnat. Brukar fungera, så att de inte blir så hårda.

  • marjalena
    Golvmoppen skrev 2009-10-23 19:39:02 följande:
    TS: Blöt en stor bakhandduk el en till varje bröd. Krama ur handdduken, så att den inte är för blöt. Vira in bröden och låt de ligga ett tag tills de svalnat. Brukar fungera, så att de inte blir så hårda.
    Åh, det låter som ett bra och konkret tips! Det ska jag prova nästa gång! Tack!
Svar på tråden Undvika hård skorpa på brödet?