• Tola

    Hur får jag plättsmeten att inte fastna i plättpannan??

    Jag fick en gammal plättpanna av pappa. Inte utav teflon utan det som va innan;) en tung sak. Första gången jag använde det så fastnade alla plättar o blev förstörd.
    Idag är det plättdags igen o jag vill slippa steka 3 och 3 i vanliga.

    Finns det något man ska borde göra med sånna pannor??

    tips tack:)

  • Svar på tråden Hur får jag plättsmeten att inte fastna i plättpannan??
  • JsN

    En gjutjärnspanna kräver att man steker med smör/margarin/olja för att det inte ska fastna. Sen får den aldrig diskas med diskmedel.

  • Pernillaa

    Du kan ha lite smält margarin i smeten och även ha margarin när du steker så bör det inte fastna

  • Cia o krabaten

    ´Smör ordnar saken

  • jeeri74

    Antar att du menar gjutjärn?
    Prova att olja in den. Jag har aldrig haft problem att det har fastnat i vår, då har jag margarin både i smet och i pannan innan första omgången.
    Den är visserligen nyare. Kanske blir sämre om den har stått oanvänd ett tag.

  • JsN

    Rätt skött blir gjutjärn bara bättre med tiden och användning!

  • Tola

    pappa hade oljat in den och självklart använde jag smör att steka i..

    Men jag får försöka igen.. får väll byta panna omd et blir samma..

    :)

    ska olja in lite nu inna också!

  • Tola

    medans jag ändå är här vill jag dela med mig om detta underbara plättrecept på supergoda plättar!! enligt vissa ingen toppenlunch men detta får sonen att faktiskt äta lunch tills han blir riktigt mätt:)

    3 äggGULOR (spara äggvitan)
    5 dl mjölk
    5dl mjöl
    3smk socker
    2tsk bakpulver
    2tsk vaniljsocker
    1 tsk salt

    3 äggvitor

    Blanda alla ingridienser FÖRUTOM äggvitorna.
    Äggvitorna ska vispas hårt(brukar köra med vispmixer)
    vänd sedan i vitorna och låt smeten vila 30 min.
    Stek på svag värma.

    Dom hör blir supergoda. Tjocka o mumsiga!

  • Cia o krabaten

    Om du nu redan har smör i, kan det vara för hår värme då?
    Jag har 9steg på min platta och börjar första laggen på 9an och sänker sedan till 6,5-7. Då blir det bra.

  • EliLeoMa

    Sänk värmen, använd mycket smör. Och det ska vara SMÖR.
    Olja in efter varje gång du använt och diskat den (utan diskmedel!)

  • Charlotta74

    Smör är bäst och godast=)

  • Tola

    det gic k super bra:) det måste varit smeten sist! gjorde vanlig tunn plättsmet då. Underbart att kunna steka 7 plättar i stället för tre:)

Svar på tråden Hur får jag plättsmeten att inte fastna i plättpannan??