Din bästa Pepparkaksdeg!!!!!
Jag vill ha det bästa receptet på pepparkaksdeg.
Jag har dock lite krav =)
1. Måste vara lättkavlad
2. Gärna som kan stå i kylen utan att bli stenhård
Tacksam för svar
Jag vill ha det bästa receptet på pepparkaksdeg.
Jag har dock lite krav =)
1. Måste vara lättkavlad
2. Gärna som kan stå i kylen utan att bli stenhård
Tacksam för svar
*puffar*
Jag har ärft ett recept på pepparkakor av min mormor. Dom är fantastiskt goda!
1 dricksglas socker
1 dricksglas sirap
1 dricksglas smält margarin
2 tsk bikarbonat
1 ägg
Kryddor ca 2 msk av varje, nejlika, ingefära, kanel och kardemumma.
Mjöl till lagom deg
Låt stå över natten
Baka ut grädda i 200 graders ungn tills lagom färg
Denna degen är fantastisk
Recept: Riddarbageriets pepparkakor
Det kan väl knappast finnas något recept på pepparkaksdeg som inte blir hård i kylskåp. Degen är ju baserad på smör som blir hårt i kylskåp!
Men å andra sidan så mjuknar det rätt snabbt om man bara tar ut degen i tid...
Här är ett recept på lättkavlad deg...
Lindblads julpepparkakor
Denna pepparkaksdeg, som delvis ska kokas, är seg och lite smörig. Den håller ihop bra både när man ska ta bort överflödig deg och när de färdiga kakorna ska flyttas över till plåten. Mjöl vid utbakning behövs nästan inte alls.
Precis som pepparkaksdegar brukar så ska den egentligen vila ett dygn innan utbakning för att undvika blåsor vid gräddningen, men gör man det blir den stenhård. Degen kan istället med fördel användas direkt. Då är den varm och smidig och lätt att kavla ut. För att göra kakorna lite annorlunda, och godare, kan man byta ut en del av mjölet mot grahamsmjöl, men vill man ha en slätare konsistens tar man förstås enbart vetemjöl. Dessutom kan man själv experimentera lite med kryddmängden. Grundreceptet är milt och välbalanserat.
225 g smör
400 g socker (knappt 5 dl)
1 dl sirap
1,5 dl kallt vatten
1 tsk malda nejlikor
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
15 g bikarbonat
1 kg vetemjöl (byt ev. ut cirka en fjärdedel av mjölet mot samma mängd grahamsmjöl)
Koka upp smör, socker och sirap.
Blanda mjölet och bikarbonaten.
Blanda kryddorna med det kalla vattnet och rör sedan ner kryddblandningen i det varma. Detta hälls sedan långsamt i mjölet och blandas ordentligt.
Grädda i 175-200 graders ugn i cirka 5 minuter tills kakorna fått fin färg. De blir ljusare än vanliga pepparkakor.
Margarin är inte lika mycket smör i så det blir väl inte riktigt lika hårt men inte heller lika gott... pomerans är en krydda som verkligen är underbar i pepparkaksdeg - Rekommenderas! Once you go pomerans - you never go back! ^^