• LoveMyFamily

    Din bästa Pepparkaksdeg!!!!!

    Jag vill ha det bästa receptet på pepparkaksdeg.
    Jag har dock lite krav =)
    1. Måste vara lättkavlad
    2. Gärna som kan stå i kylen utan att bli stenhård

    Tacksam för svar

  • Svar på tråden Din bästa Pepparkaksdeg!!!!!
  • MrsW

    Jag har ärft ett recept på pepparkakor av min mormor. Dom är fantastiskt goda!

    1 dricksglas socker
    1 dricksglas sirap
    1 dricksglas smält margarin
    2 tsk bikarbonat
    1 ägg
    Kryddor ca 2 msk av varje, nejlika, ingefära, kanel och kardemumma.
    Mjöl till lagom deg
    Låt stå över natten
    Baka ut grädda i 200 graders ungn tills lagom färg

  • Carro W

    Denna degen är fantastisk

    Recept: Riddarbageriets pepparkakor


    Pepparkakor

    600 g - 10 dl vetemjöl
    300 g - 3,5 dl socker
    250 g smör
    1,25 dl vispgrädde
    125 g - 1 dl mörk sirap
    7 g - 1 tsk bikarbonat
    7 g - 1 msk kanel
    7 g - 1 msk ingefära
    4 g - 1 tsk nejlikor
    4 g - 1 tsk kardemumma
    4 g - 1 tsk pomerans

    Blanda samtliga ingredienser till en smidig deg. Använder du hela kryddor, mixar du dem först och tillsätter senda rätt mängd. Dela degen i 2 bitar, rulla ihop och platta till. Stoppa dem i varsin plastpåse, knyt ihop och låt den ligga i kylen minst en vecka, gärna 2. Ta ut en påsa i taget och knåda degen smidig. Sätt ugnen på 170 grader. Kavla ut och lägg på bakplåtspapper. Baka av tills pepparkakorna fått ordentlig färg.
    Det är inte lätt att vara ödmjuk när man alltid har rätt
  • MBert

    Det kan väl knappast finnas något recept på pepparkaksdeg som inte blir hård i kylskåp. Degen är ju baserad på smör som blir hårt i kylskåp!
    Men å andra sidan så mjuknar det rätt snabbt om man bara tar ut degen i tid...
    Här är ett recept på lättkavlad deg...

    Lindblads julpepparkakor

    Denna pepparkaksdeg, som delvis ska kokas, är seg och lite smörig. Den håller ihop bra både när man ska ta bort överflödig deg och när de färdiga kakorna ska flyttas över till plåten. Mjöl vid utbakning behövs nästan inte alls.

    Precis som pepparkaksdegar brukar så ska den egentligen vila ett dygn innan utbakning för att undvika blåsor vid gräddningen, men gör man det blir den stenhård. Degen kan istället med fördel användas direkt. Då är den varm och smidig och lätt att kavla ut. För att göra kakorna lite annorlunda, och godare, kan man byta ut en del av mjölet mot grahamsmjöl, men vill man ha en slätare konsistens tar man förstås enbart vetemjöl. Dessutom kan man själv experimentera lite med kryddmängden. Grundreceptet är milt och välbalanserat.

    225 g smör
    400 g socker (knappt 5 dl)
    1 dl sirap
    1,5 dl kallt vatten
    1 tsk malda nejlikor
    1 tsk kanel
    1 tsk ingefära
    15 g bikarbonat
    1 kg vetemjöl (byt ev. ut cirka en fjärdedel av mjölet mot samma mängd grahamsmjöl)

    Koka upp smör, socker och sirap.
    Blanda mjölet och bikarbonaten.
    Blanda kryddorna med det kalla vattnet och rör sedan ner kryddblandningen i det varma. Detta hälls sedan långsamt i mjölet och blandas ordentligt.

    Grädda i 175-200 graders ugn i cirka 5 minuter tills kakorna fått fin färg. De blir ljusare än vanliga pepparkakor.

  • DreamMaddo

    Margarin är inte lika mycket smör i så det blir väl inte riktigt lika hårt men inte heller lika gott... pomerans är en krydda som verkligen är underbar i pepparkaksdeg - Rekommenderas! Once you go pomerans - you never go back! ^^

Svar på tråden Din bästa Pepparkaksdeg!!!!!