• L E A

    Nationalrätter *gärna recept*

    Vi ska ha temamiddag hemma hos oss nästa vecka. Temat är nationalrätter. Min första tanke är moussaka o grekland men det är lite för enkelt!

    Någon som har andra förslag o gärna recept...

  • Svar på tråden Nationalrätter *gärna recept*
  • EJLM

    åh vilken rolig tråd! puffar och hoppas på svar!

  • L E A

    Ja, bara någon har nått bra recept o dela med sig. Vi kör ju sånna här tema middagar var tredje vecka ihop med ett par vänner. Det kanske får bli moussaka i alla fall

  • L E A

    Oj, etiopiskt! Va spännande...ska läsa lite imorgon! Tack för länken!

  • Anna M

    L E A skrev 2009-12-05 22:53:04 följande:


    Oj, etiopiskt! Va spännande...ska läsa lite imorgon! Tack för länken!
    var så lite så :) Åt det för typ 10 år sen, men minns att det var gott!
    Lite annorlunda med etiopisk mat, men verkar lätt att laga.
    Lycka till!
  • Minune

    Sarma - romsk (zigensk) nationalrätt!!

    Ingredienser
    1 surkålshuvud
    1 flaska ättika
    Vatten

    500 g fläskfärs
    1½ dl ris
    1 gul lök
    2 tsk paprikapulver
    4-5 klyftor vitlök
    2-3 tsk salt

    6 msk matolja
    1 gul lök
    1 tub tomatpuré
    Vatten
    3 tsk paprikapulver
    6-8 svartpepparkorn
    300-400 g rökt bog
    2 feferoni stark
    2½ msk mjöl
    Vegeta

    Gör så här
    Börja med att koka upp riset.

    Skär ut mitten på surkålshuvudet, då det blir lättare att dela på bladen senare. Dra bort dom yttersta bladen. Fyll en gryta med vatten, och häll i ättikan, lägg därefter i surkålshuvudet. Vattnet ska täcka surkålen. Låt det småputtra tills du ser att bladen börjar lossna, hjälp gärna till med en gaffel. När bladen har svalnat något, skär bort det tjocka av stocken som är kvar, så det blir lika fint som resten av bladet. När bladen börjar bli för små till dolmar kan du skiva resten av surkålen.

    Köttfärsblandning:
    Hacka 1 lök och pressa vitlöken. Lägg det över köttfärsen, salta och sätt i paprikapulver, samt det kokta riset, och blanda.

    Dolmar:
    Lägg ett blad av surkålen med delen till mitten från dig. Lägg i lite köttfärs, och börja rulla bladet. Först ett veck med den tjocka delen, sedan från höger till vänster. Avsluta med att skjuta in den tunna delen. Upprepa detta tills bladen tar slut.

    Sarma:
    Det är bra om du kan använda en STOR gryta
    Skär den rökta bogen i bitar.
    Hacka 1 lök fint, och fräs den i oljan. Tillsätt ½ dl vatten, och därefter paprikapulvret och svartpepparkornen, blanda. Tag av grytan från spisen en liten stund, och börja fylla den med dolmarna. Lägg ett lager dolmar, därefter ett lager med den skivade kålen, och sedan bitarna av den rökta bogen. Lägg i feferonin sist. Fyll därefter grytan med vatten, så att det täcker dolmarna. Låt småputtra i ca 3 timmar.

    Blanda tomatpurén med 1 liter vatten, och mjöl, och häll det i grytan ca 15 minuter innan sarman är klar. Häll blandningen vid kanterna, samtidigt som du värjar bort dolmarna. Det är lite svårt att röra om allt, och häller du i allt på ett ställe, så kan det klumpa sig. Häll sist i vegeta, en krydda som du kan köpa i hyllan med utländsk mat. Smaka av, och tillsätt mer vegeta om det behövs. Ät gärna vitt bröd till, som du kan doppa.

    Smaklig måltid

  • L E A
    Minune skrev 2009-12-05 23:27:45 följande:
    Sarma - romsk (zigensk) nationalrätt!!Ingredienser1 surkålshuvud1 flaska ättikaVatten500 g fläskfärs1½ dl ris1 gul lök2 tsk paprikapulver4-5 klyftor vitlök2-3 tsk salt6 msk matolja1 gul lök1 tub tomatpuré Vatten3 tsk paprikapulver6-8 svartpepparkorn300-400 g rökt bog 2 feferoni stark 2½ msk mjölVegetaGör så härBörja med att koka upp riset.Skär ut mitten på surkålshuvudet, då det blir lättare att dela på bladen senare. Dra bort dom yttersta bladen. Fyll en gryta med vatten, och häll i ättikan, lägg därefter i surkålshuvudet. Vattnet ska täcka surkålen. Låt det småputtra tills du ser att bladen börjar lossna, hjälp gärna till med en gaffel. När bladen har svalnat något, skär bort det tjocka av stocken som är kvar, så det blir lika fint som resten av bladet. När bladen börjar bli för små till dolmar kan du skiva resten av surkålen.Köttfärsblandning:Hacka 1 lök och pressa vitlöken. Lägg det över köttfärsen, salta och sätt i paprikapulver, samt det kokta riset, och blanda.Dolmar:Lägg ett blad av surkålen med delen till mitten från dig. Lägg i lite köttfärs, och börja rulla bladet. Först ett veck med den tjocka delen, sedan från höger till vänster. Avsluta med att skjuta in den tunna delen. Upprepa detta tills bladen tar slut.Sarma:Det är bra om du kan använda en STOR grytaSkär den rökta bogen i bitar. Hacka 1 lök fint, och fräs den i oljan. Tillsätt ½ dl vatten, och därefter paprikapulvret och svartpepparkornen, blanda. Tag av grytan från spisen en liten stund, och börja fylla den med dolmarna. Lägg ett lager dolmar, därefter ett lager med den skivade kålen, och sedan bitarna av den rökta bogen. Lägg i feferonin sist. Fyll därefter grytan med vatten, så att det täcker dolmarna. Låt småputtra i ca 3 timmar.Blanda tomatpurén med 1 liter vatten, och mjöl, och häll det i grytan ca 15 minuter innan sarman är klar. Häll blandningen vid kanterna, samtidigt som du värjar bort dolmarna. Det är lite svårt att röra om allt, och häller du i allt på ett ställe, så kan det klumpa sig. Häll sist i vegeta, en krydda som du kan köpa i hyllan med utländsk mat. Smaka av, och tillsätt mer vegeta om det behövs. Ät gärna vitt bröd till, som du kan doppa.Smaklig måltid
    Spännande! Tack för receptet. Skiljer sig lite från vanlig kåldolma. Visste förresten inte ens om att det var en nationalrätt för romer.
  • Krätchen
    L E A skrev 2009-12-05 23:42:45 följande:
    Spännande! Tack för receptet. Skiljer sig lite från vanlig kåldolma. Visste förresten inte ens om att det var en nationalrätt för romer.
    Det är jättgott. Men jag tror inte att det är en nationalrätt för just romer.
  • L E A
    Krätchen skrev 2009-12-05 23:45:10 följande:
    Det är jättgott. Men jag tror inte att det är en nationalrätt för just romer.
    Ja, det låter väldigt gott. Vad kan man ha som förr-efterrätt till detta? Allt ska gå i samma lands spår så att säga?!
Svar på tråden Nationalrätter *gärna recept*