Mamma 2008 skrev 2009-12-07 19:16:55 följande:
Hanniz det lät super gott. Hur mycket har du i av de extra ingredienserna till en sats deg och när i stoppar du ner dem???? Ersätter kesellan mjölken?
Ursäkta för lite sent svar. :) Hittade receptet på Internet men har gjort om det lite så att det passade mig.
1 1/2 pkt jäst
100-125 gram smör
4 dl mjölk (jag tog 3%)
1 dl grädde
1 1/2 dl socker
250 gram kesella
3 påsar saffran (eller hur mycket/lite man önskar)
150-200 gram mandelmassa
16-17 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
Smält smör, tillsätt mjölk/grädde, socker och kesella. Häll ner stött saffran. Värm till 37 grader, lös jästen i bunke.
Tillsätt riven (jag hade grovriven) mandelmassa och rör ihop. Tillsätt mjölet tillsammans med vaniljsockret. Tillsätt inte allt mjöl samtidigt. Hellre lite för lite, degen ska vara kladdig i och med att saffran har en tendens att torka ut degen.l
Jäs ca 35 min. Baka ut till lussekatter eller vad man nu föredrar. Låt jäsa igen, 35 min. Pensla med ägg, grädda ca 8-10 min beroende på storlek.
För mig blev det kanon!
1 tsk vaniljsocker
Själva bakningen är "som vanligt". Smält smör och mjölk/grädde, blanda ner socker och kesella. Blanda ner stött saffran, värm till 37 grader. Lös jästen i bunke. B