Hur länge koka glögg till alkoholen är väck?
Hur länge måste man koka glögg 2.2 procent tills alkoholen är borta?
Är i vecka 12 och är så suuugen på glögg :)
Hur länge måste man koka glögg 2.2 procent tills alkoholen är borta?
Är i vecka 12 och är så suuugen på glögg :)
Jag har för mig att det tar en bra stund att få bort alkoholen. Minns inte var jag läste det - för det var när jag var gravid senast (två år sedan).
Däremot läste jag nyligen i någon tidning att man inte behövde oroa sig för om glöggen började koka när man skulle värma den, för det var bara ca 10% av alkoholen som försvann ändå. (Detta alltså inriktat på en "publik" som inte vill bli av med alkoholen.)
Det fanns nån liknande tråd här på FL för ett tag sen och där var det tal om 2 minuter. Men om jag har vin i en sås så säger ju alla att man inte behöver oroa sig för "Det kokar ju bort!". Så det borde ju vara samma med glöggen!
Enligt kocken som lärde mej hur rödvinssås ska göras skulle den koka 15-20 minuter för att alkoholsmaken skulle försvinna.
Glöggen blir ju äcklig av att kokas. Köp alkoholfri istället!
ltarkiv.lakartidningen.se/2001/temp/pda23854.pdf
Resultaten (Diagram 1) visade att alkoholhalten
visserligen minskade kraftigt
som en följd av kokningen, men att betydande
mängder alkohol fortfarande
fanns kvar efter 5 minuter. Som exempel
kan nämnas att alkoholhalten i glöggen
sjönk från 14 procent till drygt 5 procent.
Det bör påpekas att förutom att den relativa
andelen alkohol sjönk så minskade
även totalmängden, genom att 19?33
procent av den ursprungliga vätskevolymen
kokade bort. Som förväntat var volymförlusten
störst vid högst alkoholhalt.
En kompletterande tidsstudie med 20
procents alkoholblandning visade att
förlusten av alkohol var ganska linjär
under 5 minuter, vilket skulle innebära
att endast 1,5?2 procent av alkoholen i
vin försvinner för varje minuts kokning.
Några minuters kokning räcker inte
Sammantaget visar detta försök att några
minuters kokning inte är tillräckligt
för att göra alkoholhaltiga drycker fria
från alkohol. Samtidigt kanske resultaten
kan kännas betryggande så här inför
stressiga juletider, eftersom uppvärmningen
av glöggen uppenbarligen inte
behöver övervakas lika nitiskt som tidigare
antagits.
www.familjeliv.se/Forum-2-8/m39106851.html