• idamedi

    Hur länge koka glögg till alkoholen är väck?

    Hur länge måste man koka glögg 2.2 procent tills alkoholen är borta?
    Är i vecka 12 och är så suuugen på glögg :)

  • Svar på tråden Hur länge koka glögg till alkoholen är väck?
  • Sannalouise87
    idamedi skrev 2009-12-08 11:37:03 följande:
    Hur länge måste man koka glögg 2.2 procent tills alkoholen är borta?Är i vecka 12 och är så suuugen på glögg :)
    det finns ju alkoholfri glögg att köpa....jag drack den förra veckan, och tyckte inte det var något fel på den... =)
  • mithrandil
    idamedi skrev 2009-12-08 11:37:03 följande:
    Hur länge måste man koka glögg 2.2 procent tills alkoholen är borta?Är i vecka 12 och är så suuugen på glögg :)
    Vad jag har förstått så ska väl alkoholen vara borta vid 100grader?
    Alltså bara den kokat upp. (är inte helt säker, men så förstod jag det på de jag frågat)

    jag smakade också alkoholfri glögg sist jag var gravid och tyckte den smakade aphuvud så jag kokade upp glöggen och drack 2.2%
    Alexander 2009-03-11 -♥- bf 2010-06-29
  • Sencha

    Jag har för mig att det tar en bra stund att få bort alkoholen. Minns inte var jag läste det - för det var när jag var gravid senast (två år sedan).

    Däremot läste jag nyligen i någon tidning att man inte behövde oroa sig för om glöggen började koka när man skulle värma den, för det var bara ca 10% av alkoholen som försvann ändå. (Detta alltså inriktat på en "publik" som inte vill bli av med alkoholen.)

  • mithrandil
    Sencha skrev 2009-12-08 11:48:51 följande:
    Jag har för mig att det tar en bra stund att få bort alkoholen. Minns inte var jag läste det - för det var när jag var gravid senast (två år sedan).Däremot läste jag nyligen i någon tidning att man inte behövde oroa sig för om glöggen började koka när man skulle värma den, för det var bara ca 10% av alkoholen som försvann ändå. (Detta alltså inriktat på en "publik" som inte vill bli av med alkoholen.)
    Fast det stämmer ju inte riktigt.
    Jag menar lagar du rödvinssås (vin är betydligt högre halt i) så finns ju ingen alkohol kvar? Säger iaf min sambo som är kock, så det borde han ju veta.
    Alexander 2009-03-11 -♥- bf 2010-06-29
  • Moflo

    Det fanns nån liknande tråd här på FL för ett tag sen och där var det tal om 2 minuter. Men om jag har vin i en sås så säger ju alla att man inte behöver oroa sig för "Det kokar ju bort!". Så det borde ju vara samma med glöggen!

  • SeTa

    Enligt kocken som lärde mej hur rödvinssås ska göras skulle den koka 15-20 minuter för att alkoholsmaken skulle försvinna.

  • trettioplus

    Glöggen blir ju äcklig av att kokas. Köp alkoholfri istället!

  • Sencha

    ltarkiv.lakartidningen.se/2001/temp/pda23854.pdf
    Resultaten (Diagram 1) visade att alkoholhalten
    visserligen minskade kraftigt
    som en följd av kokningen, men att betydande
    mängder alkohol fortfarande
    fanns kvar efter 5 minuter. Som exempel
    kan nämnas att alkoholhalten i glöggen
    sjönk från 14 procent till drygt 5 procent.
    Det bör påpekas att förutom att den relativa
    andelen alkohol sjönk så minskade
    även totalmängden, genom att 19?33
    procent av den ursprungliga vätskevolymen
    kokade bort. Som förväntat var volymförlusten
    störst vid högst alkoholhalt.
    En kompletterande tidsstudie med 20
    procents alkoholblandning visade att
    förlusten av alkohol var ganska linjär
    under 5 minuter, vilket skulle innebära
    att endast 1,5?2 procent av alkoholen i
    vin försvinner för varje minuts kokning.
    Några minuters kokning räcker inte
    Sammantaget visar detta försök att några
    minuters kokning inte är tillräckligt
    för att göra alkoholhaltiga drycker fria
    från alkohol. Samtidigt kanske resultaten
    kan kännas betryggande så här inför
    stressiga juletider, eftersom uppvärmningen
    av glöggen uppenbarligen inte
    behöver övervakas lika nitiskt som tidigare
    antagits.

    www.familjeliv.se/Forum-2-8/m39106851.html

  • Helstsyskonnu
    mithrandil skrev 2009-12-08 11:45:25 följande:
    Vad jag har förstått så ska väl alkoholen vara borta vid 100grader?Alltså bara den kokat upp. (är inte helt säker, men så förstod jag det på de jag frågat)jag smakade också alkoholfri glögg sist jag var gravid och tyckte den smakade aphuvud så jag kokade upp glöggen och drack 2.2%
    Stämmer tyvärr inte, kolla den här länken:

    ltarkiv.lakartidningen.se/2001/temp/pda23854.pdf
Svar på tråden Hur länge koka glögg till alkoholen är väck?