köttbullar och rödbetssallad
jag har fått till uppgift att göra köttbullar och rödbetssallad till julbordet.. Nu vill jag ha goda recept..Riktigt goda recept som får familjen att nästan äta ihjäl sig ;)
jag har fått till uppgift att göra köttbullar och rödbetssallad till julbordet.. Nu vill jag ha goda recept..Riktigt goda recept som får familjen att nästan äta ihjäl sig ;)
rödbetssallad har jag aldrig gjort själv! Vågar du?
Köttbullar...Gör ju vegan där också, men ibland på jobbet gör jag med kött, enligt klassiskt recept, små runda bullar som lär vara grymt goda=)
Ren nötfärs, ca 500g
1-2 stora gula lökar, efter tycke och smak.
ett par matskedar kolsyrat vatten (eller mjölk)
2-3 msk ströbröd
mer salt än man tror och en rejäl doft vitpeppar.
Finhacka (verkligen små bitar) löken och bryn försiktigt i panna.
Ta en bunke, häll i ströbröd och kryddor, häll på kolsyrat vatten och rör försiktigt. Blanda i lök och färs, rör om ordentligt och ställ i kylen minst en timme.
Börja med att rulla ALLA bullar, hela smeten alltså med händer sköljda i kallt vatten. Gör så små och runda som möjligt. Ta smet motsvarande en riktigt stor vindruva.
Bryn bullarna i panna på alla sidor.
Lägg på plåt med papper och färdigstek i ugnen 200-225C ca 10 min.
Ett annat tips är att man provlagar det man tänkt göra innan själva middagen, så kan man anpassa receptet efter egna önskemål, dessutom stämmer inte alltd alla recept och det vill man inte få veta och ha tidsbrist.
Enkelt och jättegott recept på rödbetssallad.
1 br färdiga rödbetor
1 del majonäs
1 del creme fraische
riven pepparrot, lite salt.
Pepparroten ersätter senapen och smakar egentligen inte så mycket klassisk pepparrot i denna rödbetssallad.
Gjorde mina julköttbullar idag och har som vanligt fått stå på vakt så min kära make inte pillar i sig allihop på en gång. Lyxar till dem när det är jul (med grädde, kryddpeppar och mycket stekt lök) och de blir supergoda.
Enkel sats:
ca 450 g blandfärs
4 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
1,5 dl gräddmjölk (ungefär hälften vispgrädde och hälften mjölk)
1 ägg
1,5 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
1 krm malen vitpeppar
1 krm malen kryddpeppar
ca 2-3 msk finhackad stekt lök
Blanda ströbröd, potatismjöl och gräddmjölk och låt svälla i ca 10 min.
Blanda i ägget, salt, kryddorna och löken och blanda noga.
Blanda i färsen så det blir ordentligt blandat men inte mer, rör absolut inte för länge då blir bullarna sega istället för luftiga.
Sen kör jag en latmansvariant för jag gör nämligen köttbullar på ca 2 kg och då orkar jag inte stå och steka alltihop.
Så jag rullar fina små bullar och lägger ut på bakplåtar (med dubbelt bakplåtspapper på så jag slipper diska dem efteråt).
Sen kör jag in plåten högt upp i ugnen i 250 grader, ca 10-12 min beroende på storlek på bullarna. Sen är de klara utan att det jobbiga stekoset. Det blir inte mycket stekyta men tillräckligt för att mumsa i sig ett gäng till middagen.
När de kallnat packar jag dem i burkar och fryser in.
När de ska serveras så tinar jag dem och ger dem snabbt en stekyta i stekpannan.
Smakar underbart!
Jag gjorde dessa julköttbullar igår och de var grymt goda:
JULKÖTTBULLAR, ca 100 st
2 dl havregryn
1 dl mjölk
1½ dl julöl
1 kg köttfärs (jag använde nötfärs)
2 ägg
2 tsk kryddpeppar
2 tsk salt
1 tsk kanel
2 msk brun farin
2 msk riven lök
Blanda havregrynen med mjölk och julöl. Låt stå och dra i 5 minuter. Blanda i övriga ingredienser. Forma köttbullar och stek i stekpanna.
Jag har hittat en UNDERBAR rödbetssallad som bl a innehåller rödbetor (hela, inlagda som man skär i bitar), fetaost och rödlök. MUMMA!
Mycket fräschare än den vanliga rödbetssalladen och den håller sig länge - här hemma käkar vi den + revbensspjäll varje dag till det nya året bara för att det är så himla gott.
Så om du vill gå lite utanför ramarna så "skriv till" så plockar jag fram receptet (är fn belägrad av en st katt och 35 kg hund så jag kommer mig inte upp ur soffan).
tack för ni delade med er. funderar på att provgöra och se =)