Kalljäst pizzadeg
Tänkte göra pizza imorgon och det skulle vara bekvämt att göra den redan på morgonen för att sedan baka ut den på eftermiddagen, någon som vet om och hur man gör kalljäst pizzadeg?
Tänkte göra pizza imorgon och det skulle vara bekvämt att göra den redan på morgonen för att sedan baka ut den på eftermiddagen, någon som vet om och hur man gör kalljäst pizzadeg?
Grunddeg till pizzabottnar. Räcker till en stor pizzabotten, lagom för två personer. Med mycket fyllning räcker det till fler.
Tid: 5 minuter + 30 minuter för jäsning.
2 dl kallt vatten
½ paket jäst (25 gr)
4-5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk olivolja
Lös upp jästen i lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, salt och olja.
Rör ner vetemjölet, det ska bli en ganska lös deg.
Knåda degen ordentligt, helst för hand så att den blir smidig.
Ställ degen att jäsa i minst 30 minuter, har man tid kan den gärna jäsa länge i kylskåpet istället.
Kavla ut degen rimligt tunt och lägg på en plåt, täck med tillbehör och grädda i ordentligt varm ugn (250°) i 10-15 minuter.
Så egentligen borde man kunda använda sitt vanliga pizzadegsrecept och ställa in den i kylen under dagen, och så är det bara att kavla ut den när man kommer hem på eftermiddagen.
Det ska gå alldeles utmärkt. Lägg degen i en påse och förslut den väl......
japp
det går med alla bröddegar