Då ska vi se PLANKSTEK MED KÖTT
Värm ugnen till 250 º och hetta upp plankorna ca 10 minuter.
På Plankan kan man servera tex:
Oxfile Black and White
Fläskfile Black and White
man kan även blanda både Oxfile & fläskfile.
Man kan även använda sig av utskuren biff. (billigare men lika gott)
Hittar du billig Rostas köp det brukar vara gott.
skiva köttet (2.5 -4 cm skivor) och banka/tryck ut dom med handflatan så dom blir större.
Hetta upp en grillpanna eller stekpanna och stek köttet i 1–3 minuter på varje sida.
Köttet ska helst vara lite rött i mitten.
När du känner att köttet känns mjuk invändigt men med stekyta utvändigt (petar man på köttet så ska det flexa tillbaka)
Så lägger man dom i en djuptallrik med ett lock över för att vila sig.
Glöm inte att krydda med salt & peppar & andra kryddor DU gillar.
Nu brukar jag göra en rödvinssås & en Bearneisesås.
I rödvinssåsen så häller jag Alltid i köttsafterna som rinner ut från köttet i såsen.
Då blir rödvinsåsen mustigare.
Sätt grillen på full värme. Sätt in plankan för att ”bränna” av den i några minuter ca 8-10 min innan du lägger på alla godsaker.
Den ska vara riktigt het. (det brukar lukta grillad planka & den blir brun)
helt normalt.
Låt plankan svalna något innan du börjar lägga upp.
Lägg moset in en spritspåse och spritsa ut runt kanterna på plankan.
(Ett tips ska du äta Mos 1-2 dagar innan så gör du större sats så har du färdig mos till plankorna 1-2dagar senare.)
Lägg in den överblivna mosen i en spritspåse eller vanlig plastpåse & förslut tills du ska spritsa den på plankorna.
Lägg på köttet, tomaterna, & baconinlindade grön sparris.
Gillar du som mig mycket grönsaker så kan du lägga på ångkokt broccoli, babymorot, shampinjoner... osv man kan nästan sätta på vad som helst som man gillar.
Sätt tillbaka plankan i ugnen och grilla av tills moset har fått en gyllengul färg.
Beronde på ugn så tar det olika lång tid men ca 10-15 minuter.
Det går fortare om moset redan är varmt.
Klicka på bearnaisesåsen och Rödvinssåsen & servera & NJUT.
****************************************************************
Potatismoset
1 kg potatis (mjölig sort)
3 st äggulor
3-5 msk smör
Varm Mjölk efter behov eller (havregrädde + vatten)
mjälken skall vara varm när den vispas ned
salt
peppar
Skala och koka potatisen. När den är klar pressar du ner den i en bunke.
Vispa ned Mjölken + smöret )smält den i varma mjölken) sedan vispar du snabbt ned ägggulorna (väntar du för länge så koagulerar dom) Så snabba ryck.
Orkar du inte göra moset från skratch så använd dig av pulvermoset.
men krydda som ovan. med ägggulor & smör & mjölk (men följ receptet för mängden vätska.) glöm inte att smaka av med salt och peppar.
Rödvinssås.
1 finhackad schalottenlök
1 msk smör
2 msk kalvfond
1 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk chilisås
salt och peppar
1 tsk timjan
1 msk smör
Fräs schalottenlöken i smör.
Tillsätt fond, vin, vatten och chilisås.
Låt såsen koka ihop tills hälften borta, tar cirka 10 minuter.
Krydda med salt, peppar och timjan.
Blanka av med lite smör innan servering
Bearnaisesås
500 g smör
4 st schalottenlökar
1 kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk)
8 st vitpepparkorn
½ dl rödvinsvinäger
1 dl vatten
6 äggulor
1 msk hackad persilja + 1 msk hackad dragon
salt och nymalen peppar
Bearnaisesås: Smält/skira smöret till bearnaisesåsen på svag värme i en kastrull. Dra bort kastrullen från plattan. Håll smöret varmt.
Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten.
Koka ihop tills ungefär hälften återstår. Sila ner lökskyn i en ny kastrull och ställ den i ett vattenbad med hett vatten.
Rör ner 6 äggulor och vispa tills såsen tjocknar.
(frys ned äggvitorna & använd dom nästa gång du gör pyttipanna) 
Tag bort kastrullen från vattenbadet och häll långsamt ner det smälta smöret i en fin stråle under ständig vispning.
Strö i hackad persilja och dragon. Salta och peppra