• Charlotte1987

    Plankstek

    Helluu! Jag fick ett set planka av min mor i julklapp och jag skulle vilja testa att göra plankstek. Nu tänkte jag olja upp de till imorgon men det står att de ska ligga i matolja, men jag har ingen matolja hemma kan ja då använda olivolja i stället?

  • Svar på tråden Plankstek
  • versan

    Det går lika bra det har jag gjort innan jag använder dom
    Jag smorde in mina flera ggr innan jag satte in dom i ugnen.
    Se till att plankorna är ordentligt varma innan du lägger på maten som sedan ska gratineras i ugnen.
    Potatismoset penslar du försiktigt med en ägggula så får du den fina gyllengula topparna.

  • versan

    vill du ha tips på gott att sätta på plankorna får du hojta till.
    man kan ha både fisk & kött eller vegetariskt.
    vad ska du använda för kött?

  • Charlotte1987

    Hade tänkt oxfilé eller entrecote. Beroende på vad priset ligger på ;) Gjorde plankstek i skolan för några år sedan, får se om det blir lika gott som då ;) Tänkte göra enkelt bara med beasås och nå goa grönsaker till.

  • Lysmasken

    Hoppar in här oxå. Köpte 2 plankor för 1 år sedan. Fortfarande inplastade. Ät mest kött här.


    tips tar gärnas emot{#lang_emotions_smile}

  • versan

    Då ska vi se PLANKSTEK MED KÖTT


    Värm ugnen till 250 º och hetta upp plankorna ca 10 minuter.


    På Plankan kan man servera tex:
    Oxfile Black and White
    Fläskfile Black and White
    man kan även blanda både Oxfile & fläskfile.
    Man kan även använda sig av utskuren biff. (billigare men lika gott)
    Hittar du billig Rostas köp det brukar vara gott.
    skiva köttet (2.5 -4 cm skivor) och banka/tryck ut dom med handflatan så dom blir större.

    Hetta upp en grillpanna eller stekpanna och stek köttet  i 1–3 minuter på varje sida.
    Köttet ska helst vara lite rött i mitten.
    När du känner att köttet känns mjuk invändigt men med stekyta utvändigt (petar man på köttet så ska det flexa tillbaka)
    Så lägger man dom i en djuptallrik med ett lock över för att vila sig.
    Glöm inte att krydda med salt & peppar & andra kryddor DU gillar.

    Nu brukar jag göra en rödvinssås & en Bearneisesås.
    I rödvinssåsen så häller jag Alltid i köttsafterna som rinner ut från köttet i såsen.
    Då blir rödvinsåsen mustigare.

    Sätt grillen på full värme. Sätt in plankan för att ”bränna” av den i några minuter ca 8-10 min innan du lägger på alla godsaker.
    Den ska vara riktigt het. (det brukar lukta grillad planka & den blir brun)
    helt normalt.

    Låt plankan svalna något innan du börjar lägga upp.
    Lägg moset in en spritspåse och spritsa ut runt kanterna på plankan.
    (Ett tips ska du äta Mos 1-2 dagar innan så gör du större sats så har du färdig mos till plankorna 1-2dagar senare.)
    Lägg in den överblivna mosen i en spritspåse eller vanlig plastpåse & förslut tills du ska spritsa den på plankorna.
    Lägg på köttet, tomaterna, & baconinlindade grön sparris.
    Gillar du som mig mycket grönsaker så kan du lägga på ångkokt broccoli, babymorot, shampinjoner... osv man kan nästan sätta på vad som helst som man gillar.

    Sätt tillbaka plankan i ugnen och grilla av tills moset har fått en gyllengul färg.
    Beronde på ugn så tar det olika lång tid men ca 10-15 minuter.
    Det går fortare om moset redan är varmt.

    Klicka på bearnaisesåsen och Rödvinssåsen & servera & NJUT.

    ****************************************************************
    Potatismoset
    1 kg potatis (mjölig sort)
    3 st äggulor
    3-5 msk smör
    Varm Mjölk efter behov eller (havregrädde + vatten)
    mjälken skall vara varm när den vispas ned
    salt
    peppar
    Skala och koka potatisen. När den är klar pressar du ner den i en bunke.
    Vispa ned Mjölken + smöret )smält den i varma mjölken) sedan vispar du snabbt ned ägggulorna (väntar du för länge så koagulerar dom) Så snabba ryck.

    Orkar du inte göra moset från skratch så använd dig av pulvermoset.
    men krydda som ovan. med ägggulor & smör & mjölk (men följ receptet för mängden vätska.) glöm inte att smaka av med salt och peppar.

    Rödvinssås.

    1 finhackad schalottenlök
    1 msk smör
    2 msk kalvfond
    1 dl rött vin
    2 dl vatten
    1 msk chilisås
    salt och peppar
    1 tsk timjan
    1 msk smör

    Fräs schalottenlöken i smör.
    Tillsätt fond, vin, vatten och chilisås.
    Låt såsen koka ihop tills hälften borta, tar cirka 10 minuter.
    Krydda med salt, peppar och timjan.
    Blanka av med lite smör innan servering

    Bearnaisesås
    500 g smör
    4 st schalottenlökar
    1 kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk)
    8 st vitpepparkorn
    ½ dl rödvinsvinäger
    1 dl vatten
    6 äggulor
    1 msk hackad persilja + 1 msk hackad dragon
    salt och nymalen peppar

     Bearnaisesås: Smält/skira smöret till bearnaisesåsen på svag värme i en kastrull. Dra bort kastrullen från plattan. Håll smöret varmt.


     Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten.


    Koka ihop tills ungefär hälften återstår. Sila ner lökskyn i en ny kastrull och ställ den i ett vattenbad med hett vatten.


    Rör ner 6 äggulor och vispa tills såsen tjocknar.
    (frys ned äggvitorna  & använd dom nästa gång du gör pyttipanna)


    Tag bort kastrullen från vattenbadet och häll långsamt ner det smälta smöret i en fin stråle under ständig vispning.


    Strö i hackad persilja och dragon. Salta och peppra

  • versan

    Gör som med vanlig planka med moset.
    Istället för kött använder du
    1-2 kycklingfile eller ännu flera små kycklinglår (utan ben)
    Stek dom nästan färdig i stekpanna.
    krydda med salt & peppar kycklingkrydda.

    Lägg på tallrik med lock över för att vila innan du lägger upp dom på plankan.

    1 dl Teriakisås
    1-2 tsk Sambal Olek  (jag använder 2.5 tsk sambal för extra sting)
    2 vitlöksklyftor
    2 dl grädde
    2 dl creme fraiche
    1 buljongtärning (valfri men jag använder kyckling)
    Koka ihop alla ingredienser
    känns såsen för lös så red av den med maizena eller mjöl.
    Låt den bubbla ett tag & smaka av.
    Tips)
    Smaka av såsen innan du häller upp den på plankan så vet du om du vill ha i mera kryddor.

    Och så Grönsaker grönsaker efter Tycke & smak.

  • versan

    Fiskplankstek.
    Ingredienser Potatismos som ovan.
    100 g laxfilé
    100 g torskrygg
    1 tomat dela den i halvor.
    Skala räkor som du sedan strör på i sista minuterna i såsen.


    Ingredienserna kan variera efter säsong & tycke.
    Fräs snabbt i stekpannan för att täppa igen porerna på fisken.
    Gör klart plankan, och in i ugnen ca 15 minuter på 225 grader.

    Gör några såser som du tycker passar till.
    Tex hollandaisesås (här erkänner jag att jag köper den färdiga i påse)

    du kan även göra en äggsås t.ex.
    gör du en sås till på spenat.
    Så får du en Green & White sås.
    mums.... 

    ÄggSås:
    1 1 st ägg
    1.5 1.5 msk vetemjöl
    3 3 dl mjölk
    2 2 krm salt
    0.5 0.5 krm vitpeppar
    2 2 msk hackad persilja

    Koka upp såsen. Vänd försiktigt ner persilja och ägg i den varma såsen. Servera
    såsen på plankan & gärna kokta gröna ärter & räkor & allt gott ni själv tycker passar till.
    Servera plankan med Citronklyftor till.

     
  • versan

    Nu är jag jättetrött och ska hoppa i säng så är något oklart så hojta till.

  • versan

    Ajajaj...Höll på att glömma den vegetariska.

    Den är lättast.
    Gör er egen potatismos
    lägg på valfria grönsaker
    istället för biffar fisk osv...sä lägger du på:
    halloumiost lyv den mitt itu (på längden så att du får två st "biffar" som är typ 8x5x2 cm. Lägg en biff (räcker mer än väl) på plankan och gratinera lika länge som moset. Blir hur gott som helst.

    Sen tar du en egen vegetarisk sås till.
    Tyvärr har jag ingen såsrecept på lager.
    men du hittar säkert på någon.

     

  • versan

    Ja just ja! Glöm inte majskorn är supergott på planka.
    & stekt lök eller rå lök (om man gillar det) på biffarna.

  • versan

    Nu hittade jag receptet.
    Valfria förvällda eller stekta grönsaker
    (t.ex. broccoli, gröna bönor, sparris, svamp, zucchini och/eller paprika), 
    en god sås (t.ex. svampsås, bearnaisesås, grönpepparsås, drygt en deciliter per person), en halv tomat
    och sojakött (t.ex. två marinerade och stekta sojafiléer, tofu eller sojakycklingbitar. Eller seitanfiléer). I stället för sojakött kan du ha mer grönsaker och gärna stekt portabellosvamp eller ostronskivling.
    Snyggast blir det om du spritsar potatismos längs kanten på plankan (har du ingen sprits kan du klicka ut det och forma till lite med en sked så det ser snyggt ut) och sen arrangerar grönsaker, sojakött och sås i mitten.
    Tomaten lägger du i lilla hålet.
    In i ugnen och gratinera på 225 grader tills potatismoset fått lite färg.
    Du kan också välja en kall majonnässås eller tzatziki till plankan, i så fall häller du den över grönsakerna efter gratineringen eller servar den bredvid i en skål.

  • versan
    Nuttans Mamma skrev 2010-01-04 01:19:17 följande:
    Ååå vill ju inte störa.. men vart hittar jag plankor att köpa?
    hehehe... Inte stör du.
    Dom brukar man hitta lite varstans.
    Coop, Ica, ÖB, Citygross, osv... lite finar butiker som för glas 6 porslin mat osv... brukar ha.
    hehe... blev du sugen på plankstek nu.
    Ring butikerna & kolla så slipper du ränna runt.
  • versan

    AHHHA men gud! Jag är för trött.
    Clas Ohlson måste ju bara ha..

  • Fru O Mamma Kokkonen
    versan skrev 2010-01-04 01:22:28 följande:
    hehehe... Inte stör du. Dom brukar man hitta lite varstans. Coop, Ica, ÖB, Citygross, osv... lite finar butiker som för glas 6 porslin mat osv... brukar ha. hehe... blev du sugen på plankstek nu. Ring butikerna & kolla så slipper du ränna runt.
    Haha.... jääääkligt sugen, vattnas ta mig tusan i munnen när man läser recepten.. mumma...
  • Lysmasken

    versan: TACK för alla recept {#lang_emotions_laughing}

    Får bli till någon gång i helgen. Tänkte göra smörgåstårta nu på onsdag, dock bara till mig å maken. Barnen får något annat. På fredag så blir det resturangbesök samt bio då maken fyller år på lördag, så tja kanske på lördag blir det planka.

  • Charlotte1987
    Versan: Tack så jättemycket för recepten! Blev tyvärr ingen plankstek idag men ska defenitivt göra det snart, ska spara dina recept :)
Svar på tråden Plankstek