Så här gör jag
Pizza deg:
2 dl ljummet vatten
½ pkt jäst
1,5 tsk salt
2 msk olivolja
5 dl vetemjöl
smula jästen i lite av vattnet (fingervarmt)
tillsätt resten av vattnet, olja, salt och mjöl.
Arbeta degen länge antingen för hand lr i assistent.
Mjöla och låt jäsa minst en timma.
Tryck (ej kavla) ut degen på en oljad plåt och låt vila ca 5-10 minuter under handduk.
Sen rekomenderar jag varken ketchup lr tomatpure på pizza, alldeles för sött och om man ändå gör en riktigt pizza deg så tycker jag man ska göra en riktigt tomatsås!
Du gör den under tiden degen jäser, hur smidigt som helst.
Tomatsås:
Hacka en gul lök och fräs med 4-5 pressade vitlöksklyftor i lite olja.
Häll på en burk med krossade tomater och låt puttra ca 15min.
Krydda med salt, peppar och lite socker (socker förhöjer tomatsmaken!)
Puttra i ca 10 min. tillsätt sedan 1-2 tsk oregano (jag brukar smaka mig fram så jag använder säkert mkt mer än så)
Puttra ca 15 minuter och låt svalna lite.
Jag brukar mixa den för att få den helt slät men det är en smaksak.
Sen har jag på tomatsås, mozarella, skinka och smörstekta champinjoner. (Oftast)
Ost ska enligt "pizzaregeln" ligga under all fyllning för att sedan resa sig över den i ugnen.
Detta räcker till en full ugnsplåt.
Lycka till!