• Vafan dåh

    Rödspätta

    Något gott och roligt att göra med rödspätta fileer önskas

    Tack

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-09 14:09
    Typ en pannering (fri från ägg, gluten och mjölk)

  • Svar på tråden Rödspätta
  • far

    ja, hade det inte varit för att den stackars rödspätan är utrotningshotat, så har det i alla tider varit min älslingsrätt, nu har jag dock slutat äta den helt och hållet, men mninns den så här:

    Klassiska; Panerat, först vända i mjöl, sen' doppa i mjölk uppblandat med ägg, sen vända i skorpmjöl med citronpepper och salt. Steka i smör.

    Potatisklyftor, remoladsås, och sallad till. Och glöm inte lime att droppa över.
    Öj var jag då saknar den rätten.....

  • far

    Hej TS!, förlåt, men jag såg inte att du inte ville ha med, vare sig mjöl eler ägg.

    Vänd då bara spättan i grovt rågmjöl, blir jättegott (och nyttigare) också. Ha samma kryddor, dock.

  • Vafan dåh
    far skrev 2010-01-09 18:05:59 följande:
    Hej TS!, förlåt, men jag såg inte att du inte ville ha med, vare sig mjöl eler ägg. Vänd då bara spättan i grovt rågmjöl, blir jättegott (och nyttigare) också. Ha samma kryddor, dock.
    Tack de låter mums de ska jag prova
  • parvati
    Vafan dåh skrev 2010-01-11 00:22:58 följande:
    Tack de låter mums de ska jag prova
    Råg är inte glutenfritt istället kan du köpa glutenfritt ströbröd eller pofiber(potatisfiber) på den glutenfria hyllan i mataffären.
  • Googels

    Det här åt vi ofta när jag var liten. Vi kallade det för pyllfisk eftersom den svarta kariaren såg ut som små pyllor (ingen aning om det är ett riktigt ord eller om det var något vi hittade på...)


    Ingredienser 500 g rödspätta(fileer)
    1 burk champinjoncreme
    1 stor burk svart kaviar
    3 dl grädde 
    Salt
    Peppar

    Gör så här
    225 grader ca 12 min

    Lägg fisken som tegelpannor i en smord form, bred champinjonkrämen över och ovanpå kaviaren. 
    Krydda och vispa grädden häll över fisken, in i ugnen. 
    Servera med potatis.
  • Vafan dåh
    Googels skrev 2010-01-11 00:31:51 följande:
    Det här åt vi ofta när jag var liten. Vi kallade det för pyllfisk eftersom den svarta kariaren såg ut som små pyllor (ingen aning om det är ett riktigt ord eller om det var något vi hittade på...) Ingredienser 500 g rödspätta(fileer) 1 burk champinjoncreme 1 stor burk svart kaviar 3 dl grädde  Salt Peppar Gör så här 225 grader ca 12 min Lägg fisken som tegelpannor i en smord form, bred champinjonkrämen över och ovanpå kaviaren.  Krydda och vispa grädden häll över fisken, in i ugnen.  Servera med potatis.
    Något annat jag kan änvända istället för grädde?
  • Vafan dåh
    parvati skrev 2010-01-11 00:27:17 följande:
    Råg är inte glutenfritt istället kan du köpa glutenfritt ströbröd eller pofiber(potatisfiber) på den glutenfria hyllan i mataffären.
    Ja jag har glutenfritt ströbröd hemma redan
  • Googels
    Vafan dåh skrev 2010-01-11 09:00:48 följande:
    Något annat jag kan änvända istället för grädde?
    Sorry, missade att du inte ville ha mjölk i. Du borde kunna köra med sojagrädde eller havregrädde om du vill ha laktosfritt. 
    Kokosmjölk kanske funkar annars, lite annorlunda smak men det kan nog funka
  • k a t t a
    Googels skrev 2010-01-11 00:31:51 följande:
    Det här åt vi ofta när jag var liten. Vi kallade det för pyllfisk eftersom den svarta kariaren såg ut som små pyllor (ingen aning om det är ett riktigt ord eller om det var något vi hittade på...) Ingredienser 500 g rödspätta(fileer) 1 burk champinjoncreme 1 stor burk svart kaviar 3 dl grädde  Salt Peppar Gör så här 225 grader ca 12 min Lägg fisken som tegelpannor i en smord form, bred champinjonkrämen över och ovanpå kaviaren.  Krydda och vispa grädden häll över fisken, in i ugnen.  Servera med potatis.
    åååååååh!!! den finns inget på jorden som är godare än den rätten!!!
  • Mama69

    Skär rökt lax i strimlor och lägg en bit i varje spättfilé. Rulla dem samman och ställ dem på högkant i en form där du bottnat med smörfräst, kryddad spenat. Salta och peppra! Täck sedan formen med ett smörat bakplåtspapper som du trycker till om kanterna och baka i ugnen c:a 15 minuter. Servera med smaskig vitvinssås och t.ex. pressad potatis och sockerärtor.

  • far

    Friterade? Vill du ha' det rikitigt knaprigt och friterat, så gör en smet av kikartsmjöl, (gramflor) i de allra flesta "utländska affäraer/ kiosker. Blanda i lite vatten och potasismjöl, 1/2 tsk. bakulver, så det blir tjockt som en våffelsmet. Krydda kan du göra som du tycker. Doppa spättorna i den, och fritera! Supergott med ris och currysås, (gjort på vaten och örtkryddor, och potatismjöl), Ett anat förslag bara. Du kan ta' vilket mjöl du vill också, men här är kryddningen viktig.

    (lime)

  • banansmoothie

    Jag brukar marinera mina fiskfileer i nån timme i citron, olja, salt och kryddor som passar till just den fisken (bara salt, svartpeppar, olja och citron är gott om man inte vill att smaken ska ta över för mycket). Sen tar jag ut dem och vänder i saltat rismjöl, och steker i stekpannan. Blir jättegott! Serveras med potatis eller ris och grönsaker

Svar på tråden Rödspätta