• Bondfia

    Bröd för folk som inte hinner baka?

    Man hinner inget extra som tvillingmamma, med 5 barn under 10 år, men man vill ju ändå äta nybakat bröd.

    Jag skulle vilja ha ett "idiotrecept" på en stor sats bröd som man bara rör ihop, klickar ut på plåt e.dyl, och låter det få jäsa där, alltså EN gång, och sedan in i ugnen! Har någon nåt sånt?

    Tack på förhand!


    Anton, Nils, Carl, Elon och Idas mamma
  • Svar på tråden Bröd för folk som inte hinner baka?
  • Hallonmun

    www.kokaihop.se/recept/ett-fantastiskt-brod här kommer en variant av ett fantastiskt bröd av  anna bergenström.  det är supergott  nybakat och dan efter. men vi brukar frysa dem och värma dem i ungnen så blir de som nybakade. googla så får du många olika varianter på brödet/bullarna 

  • elinl

    Detta bröd är busenkelt, nyttigt och ska INTE jäsas!

    2dl havregryn
    5dl dinkelmjöl eller vetemjöl
    1dl linfrö
    1dl russin
    1dl hasselnötter
    2tsk bikarbonat
    lite salt
    4dl naturell yougurt
    1 rivet äpple
    3msk honung

    Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt äpple, yougurt och honung. Rör ihop allt till en kladdig deg. Häll degen i en smord, avlång brödform.
    Grädda mitt i ugnen i ca 1h 15min på 175C.

  • Mama69

    Här kommer receptet på ett jättegott bröd som min tioårige systerson ganska enkelt bakade på egen hand när han hälsade på oss i helgen:

    Ingredienser
    2 7 dl vetemjöl
    3 3 dl grahamsmjöl
    2 2 dl grovt rågmjöl
    2
    tsk bikarbonat
    2 tsk salt
    1 1 liter naturell yoghurt
    2 2 dl hela hasselnötter
    2 2 dl solrosfrön eller pumpafrön
    2 2 dl mörk sirap
    3 3 dl torkade aprikoser klippta i bitar
    2 2 dl russin


    Gör så här

    1. Rör ihop bikarbonat, salt och mjölsorterna i en rostfri bunke.


    2. Slå i yoghurten, nötterna och de torkade frukterna samt sirapen.


    3. Smöra två avlånga 2 litersbrödformar och istället för att bröa formen strö på antingen solrosfrön eller pumpafrön.


    4. Skrapa ner den ganska kladdiga smeten i formarna. Se till att inte fylla ända upp till kanten. Jämna eventuellt till ytan och strö på lite solrosfrön eller pumpafrön.


    5. Sätt ugnen på 200 grader och ställ in formen och låt stå i 60 minuter. Därefter, sänk temperaturen till 175 grader och låt stå i 30 minuter för att undvika att det blir bränt.



    2
  • Snuttjulla

    50 g jäst,
    5-7 dl vatten
    1 stor "klick" sirap
    1/2 dl olja, gärna olivolja
    salt (ca 2 tsk)
    ev smaksättning, som peppar, fänkål, brödkruddor, kardemumma
    Mjöl, lagom mängd tills degen släpper från bakbunken. valfritt mjöl går att använda.
    (även gott att blanda i solrosfrön, eller linfrön.)
    Smula jästen, ljumma vattnet, lös jästen, ha ner sirap, olja, salt och ev smaksättning. Ha ner mjöl under tiden du arbetar degen, tills den är smidig, och precis släpper ifrån kanterna på bunken. Ta upp på mjölat bakbord, forma till antingen 2 stora bullar, eller många små, låt jäsa till dubbel storlek, under bakduk. Grädda i varmluft ca 30-40 min för stora bröd, små får man kolla lite... Pensla med vatten och svep in i handuk, låt svalna.

  • MBert

    Det är väldigt mycket tips på bikarbonatbröd, alltså där man använder bikarbonat (och något syrligt t.ex filmjölk för att få det att jäsa) som jäsmedel.
    Det går oftast snabbt eftersom det inte ska jäsa alls (jo, jäser i ugnen) och blir ju så nyttigt man gör det. Det finns ju gott om recept med fullkorn i (vete- och rågkross) som gör det nyttigt. MEN de blir INTE billiga! Så vill man baka för att få ner kostnaden så välj ett bröd som ska jäsa på vanligt sätt, alltså med jäst (eller surdeg).

    Mitt bästa tips till dig om du/ni vill äta nybakt utan att göra så stor insats är att kalljäsa under natten. Då är det bara att stoppa in plåten i ugnen på morgonen och så har du nybakt. Vill eller orkar (hinner) man inte rulla till bullar (frallor) så kan man hälla ut degen i en långpanna och låta den jäsa där och sedan skära i rutor när det är färdiggräddat.
    Detta kan man göra med i stort sett alla brödrecept. Förutsättningen är att man använder färsk jäst, alltså inte torrjäst, och kall degvätska, vilket är ytterligare en fördel. Man slipper alltså värma degvätskan till rätt temperatur. Bara att ta ex.vis mjölken direkt ur kylen och blanda ihop. Och man använder bara hälften så mycket jäst, dvs ett halvt paket, 25 gram, till 5 dl degvätska.

    Och så till recept...
    Det finns ju så mycket gott. Jag skulle nog tipsa om ett enkelt lantbröd, som jag skrivit om i flera andra trådar. Det liknar förstås många andra recept men antal ingredienser, proportionerna och mängden bröd man får ut av den lilla insats det innebär att baka dem gör det väldigt enkelt. Givetvis allra enklast med en hushållsassistent som knådar åt en.

    Detta blir 4 limpor om man bakar "som vanligt", men du kan med fördel hälla ut degen i långpannan direkt och låta den jäsa färdigt där innan den gräddas.
    Vill du kalljäsa så tar du som sagt bara mindre mängd jäst och kallt vatten istället. Men jag kopierar in det vanliga receptet här, så kan du modifiera själv sen.

    50 g (1 paket) jäst, gärna för söta degar
    1 liter ljummet vatten, 37°C
    50 g smör eller margarin, rumsvarmt
    1 msk salt
    4 msk (drygt ½ dl) mörk (bröd) sirap
    1,5 kg (1 påse) Lantbrödsmjöl 4 sädesslag

    Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vatten och rör om så att jästen löser sig. Klicka i matfettet.
    Tillsätt övriga ingredienser men spar 1 dl mjöl till utbakningen.
    Arbeta degen kraftigt, ca 4 minuter med maskin eller ca 8 minuter för hand, tills den känns smidig.
    Låt degen jäsa övertäckt med bakduk 30-40 minuter.
    Knåda degen smidig på ett mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och forma dem till släta limpor.
    Lägg limporna på tvären i en smord eller bakpappersklädd långpanna. Skåra dem med en vass kniv och låt dem jäsa under bakduk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 200°C.
    Grädda bröden i nedre delgen av ugnen 25-30 minuter.
    Låt dem svalna på galler under bakduk.

  • busisen

    Lägger till i mina favoriter :)

  • Bondfia

    MBert: Tack för tipsen, jag har provat kalljäsning, men det var nog för varmt, det pöste över...Ska det vara i kylskåpet? Hur många frallor blir det ungefär? Tack för alla goda tips! Fick ett av en annan tvillingmamma häromdagen, det blev lite hård skorpa på det, men med fuktiga handdukar om, när det svalnar, kan alla äta! Hade även i vetekli och brödkryddor. Funkade på Carls 4-årsskalas! Lisbeths limpor - jäses t.o.m. I ugnen! 1 l vatten ½ dl olja ½ dl sirap 2 pkt jäst 1 msk salt 1 kg vetemjöl 6 hg rågsikt Blanda allt och baka ut till 4 limpor - lägg dem brevid varann i en långpanna. Sätt in dem i kall ugn. Sätt på ugnen på 200 grader - limporna är klara efter drygt 45 minuter! Går säkert att variera kryddning också! Gott och ickesmuligt bröd!

Svar på tråden Bröd för folk som inte hinner baka?