• Svar på tråden Bröd
  • MBert

    Här finns massor av trådar med din fråga och massa av svar (så leta lite på forumet så får du mer svar) . De flesta svarar med att ge recept på vad jag kallar bikarbonatbröd. Det är bröd som har bikarbonat som jäsmedel istället för jäst och därför inte behöver jäsa innan det ska in i ugnen. Man gör en tjock smet (ofta innehållande filmjölk eller yoghurt eftersom bikarbonaten behöver något syrlig för att funka) som klickas ner i en brödform (avlång sockerkaksform).
    Så det enda man behöver göra är en smet och sen grädda i ugnen ca en timme. Men det blir ju INTE ett billigt bröd och det blir en speciell smak med bikarbonat som jäsmedel. Man får inte fram samma aromer som med ett bröd som jäst länge.

    Här är ett recept på ett sådant.
    Fullkornsbröd
    8 dl rågsikt
    2 dl rågkross
    1 dl havre- eller vetekli
    1 dl linfrö
    1 tsk salt
    1 msk bikarbonat
    1 dl lingonsylt
    2 msk ljus sirap
    5 dl mild yoghurt eller filmjölk

    Sätt ugnen på 175°.

    Blanda ihop alla torra ingredienser. Rör i lingonsylt, sirap och yoghurt. Häll degen i en smord och bröad avlång bakform, rymd ca 1 ½ liter. Strö över lite rågkross.

    Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp brödet och låt det svalna på galler.

  • MBert

    Här är ett annat sånt bikarbonatbröd. Det blir ett mindre bröd (tänkt för bakmaskin) men det går ju att dubbla satsen.

    Grahamslingonlimpa  1 msk bikarbonat 3 dl vetemjöl 4,5 dl grahamsmjöl Ev. 1 tsk salt 1 msk smör eller margarin 2,5 dl mjölk, fil eller yoghurt 2,5 dl lingonsylt 

  • MBert

    Mitt tips om du vill slippa planera och lägga tid på att hantera degen (och få  ett billigare bröd) är annars att kalljäsa i kylskåpet över natten. Det är väldigt smidigt.
    Man blandar ihop degen, behöver inte värma något till rätt temperatur eftersom det ska vara kallt, formar bullar (eller häller degen i en långpanna) och sätter in i kylen för jäsning över natten och gräddar på morgonen.

    Här är ett sånt recept, men det går naturligtvis med de flesta jäsdegar. Ägget kan uteslutas.
    Kalljästa morgonfrallor

    25 g jäst
    3 dl kall mjölk
    2 msk olja
    ½ tsk salt
    ½ msk strösocker
    ½ ägg
    7-8 dl vetemjöl

    ½ ägg
    vallmofrön

    Smula jästen och blanda med mjölk och olja. Knäck ägget och rör så gula och vita blandas. Häll hälften av ägget i degen, resten sparas till att pensla bullarna med. Arbeta in salt, socker och vetemjöl till en deg.

    Dela degen i 8-12 bitar (beroende på om man vill ha 12 lite mindre eller 8 lite större bullar). Forma till bullar som läggs på en plåt. Låt jäsa övertäckta i kylskåpet 7-8 timmar (eller mer).

    Sätt ugnen på 225 grader och ta ut bullarna ur kylen. Pensla med det sparade ägget och strö över vallmofrön. Grädda i ca 10 minuter.

Svar på tråden Bröd