En surdegsgrund kan du spara (mata med mjöl och vatten en gång i veckan) och använda som start/grund till allt surdegsbakande.
Här är ett grundrecept
för surdegsbröd helt utan jäst, där man själv kan experimentera och byta mjölsorter. Även ett bra nybörjarbröd för dig med surdegsstart.
Detta blir ett ljust, saftigt och mustigt bröd.
Prova att byta 600 g vetemjöl mot lika mängd rågsikt eller 400 g vetemjöl och ca 150 g grovt rågmjöl (rågmjöl kräver mer vätska).
200 g surdeg*
300 g vatten 32°
600 g vetemjöl special
10 g mörk brödsirap
15 g salt
Kör degen med degkrokar i minst 6 minuter (gärna 10) utan salt och sen 3 minuter med salt.
Låt degen vila 1,5 timme.
Slå upp på lätt mjölat bakbord och vik in kanterna till ett runt eller avlångt bröd som får jäsa i jäskorg eller brödkorg klädd med mjölad kökshandduk i 6-7 timmar i rumstemperatur, alternativt i kylskåpet över natten, ca 11 timmar.
Värm ugnen till 250° med bakplåt i så den blir het.
Stjälp upp degen direkt på den heta plåten.
Grädda i 250° i 5 minuter och sänk sedan värmen till 200° och grädda brödet i 30-40 minuter (varmluft 175°).
*Surdeg. Gör en fördeg av 100 g vetemjöl, knappt 100 g vatten 35° och 1 msk surdegsstart, som får stå i 12 h, alternativt använd surdegsstart direkt.