• Röllekan

    Bergvärme vs jordvärme

    Vi skall byta värmesystem och ta bort gamla oljepannan.
    Skulle uppskatta att få höra alla erfarenheter om jord- och bergvärme.. Vilket är effektivast. Kostnader..både installations- och brukskostnader. Användarvänlighet... Vad kan krångla? Etc..

  • Svar på tråden Bergvärme vs jordvärme
  • Julutzi

    Kan inte så där jättemycket men vi har jordvärme och vi ångrar lite att vi inte valde bergvärme istället. Hela trädgården blev förstörd så vi fick göra om hela den. Min man säger också att om man har bergvärme kan man använda den till att kyla ner hemma med om det är varmt. Tror vi betalade 120 tusen för installationen. Den har krånglat en del också. Satte in den för 5 år sedan!


    ♥ Mamma till Julia 030527 och Emilia 080108 ♥
  • Röllekan

    Okay.. Jo, det där med gården har jag också tänkt på, men vi skall ändå dränera tillika, så det blir ju ändå förstört då..
    Vet du vad ni hamnat på för månadskostnader för uppvärmningen av vattnet och huset?

  • Julutzi
    Röllekan skrev 2010-01-18 09:39:35 följande:
    Okay.. Jo, det där med gården har jag också tänkt på, men vi skall ändå dränera tillika, så det blir ju ändå förstört då.. Vet du vad ni hamnat på för månadskostnader för uppvärmningen av vattnet och huset?
    Ja elen ligger på i genomsnitt 1500-2000 under året... Nu när det är kallt så blir det mer och på sommaren blir det mycket mindre... Svårt att säga exakt...
    ♥ Mamma till Julia 030527 och Emilia 080108 ♥
  • loffes

    Rent effektivitetmässigt är det ingen skillnad.
    Pumpen arbetar på samma sätt.
    Slingen är den "samma" förutom att den antingen går rakt ner eller ligger på tomten.

    Avgörandeskillnaden på vilket man brukar välja har med storleken på tomten
    att göra.

    Stor tomt = Jordvärme
    Liten tomt = Bergvärme

    Att slippa borra spar en del pengar. Så kan man lägga jordvärme så blir det billigare.

    Vi har bergvärme sedan ett år tillbaka och är nöjda med det.

  • Pappa G

    Glöm inte heller att ventilationssystemet behöver ses över, om ni slutar använda panna och har ventilation genom självdrag.

  • Röllekan

    Oj, hjälp. Vad ska man tänka på då? Ska man ha en luftpump? Som kostar..? Borde vi klara oss med budget på 130000 med allt man behöver tänka på?

  • loffes
    Röllekan skrev 2010-01-19 07:31:55 följande:
    Oj, hjälp. Vad ska man tänka på då? Ska man ha en luftpump? Som kostar..? Borde vi klara oss med budget på 130000 med allt man behöver tänka på?
    En luft/luft pump är billigast och har en kort payoff tid. Dock fungerar den sämst när man behöver värmen som bäst, tex nu...

    Egentligen behöver man inte kunna så mycket själv men det är ju bra att man kan ställa några frågor till dom som ska lämna offert, berätta lite om huset och hur många som bor där, visa upp de senaste årens förbrukning och sedan kunna bedömma offerterna.

    Fråga minst tre företag. Sök och lär dig lite på nätet, finns forum för bergvärme.
    Läs en tråd där någon med ungefär samma förutsättningar ställer frågor, kom ihåg att var du bor, när huset är byggt och hur många som bor i huset påverkar.
    Vilken isolering, två eller tre glasfönster mm.
    tex:
    http://www.varmepumpsforum.com/
    http://www.byggahus.se/forum/  (i Teknik & VVS delen)

    Vad kan krångla, mycket riktigt är skortstenen mycket viktig för ventilationen i ett hus. Ett tips är att sätta in ett konvektorelement (element med fläkt) i gamla pannrummet och även montera en frånluftsfläkt på/i skorstenen som ventilerar ut luft.
Svar på tråden Bergvärme vs jordvärme