Ditt favorit recept
Jag tycker att det är jättetråkigt att laga mat. Men jag tänkte att om man kunde få lite nya tips och ideer så kanske det blir lite roligare. Så snälla kom med förslag....
Jag tycker att det är jättetråkigt att laga mat. Men jag tänkte att om man kunde få lite nya tips och ideer så kanske det blir lite roligare. Så snälla kom med förslag....
Mammas fiskbullar i citronsås
1 klick smör
Nån msk mjöl
1 burk fiskbullar i buljong
1 grönsaks eller fiskbuljongtärning
1 burk vanlig crème fraîche (inget light tjafs)
1 citron
Salt, peppar, aromat
Ev. vatten
Potatis och morötter som tillbehör
Smält en klick smör. Rör i någon msk mjöl i smöret.
Häll i buljongen från fiskbullarna. Koka ihop med en buljongtärning.
Ha i en hel burk crème fraîche. Ev. lite vatten att spä med om man är många men för 4 pers behövs inget vatten.
Smaka av med lite salt och peppar, ev. aromat. Akta så det inte blir för salt.
Koka ihop.
När potatisen börjar bli klar; lägg i fiskbullarna.
Ha i saften och skalet från en citron.
Servera med rivna morötter och som sagt, kokt (pressad) potatis.
Emmas paj
PAJDEG
2,5 dl mjöl
100 gram margarin
2-3 msk vatten
Grädda i 10 minuter i 225 grader.
FYLLNING 1
1 lök
500 gram köttfärs
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
(Bryn alltsammans)
FYLLNING 2
2 dl lätt crem fraich
4 msk majonäs
1 krm vitpeppar
(Blandas)
3-4 pepperoni
4 tomater
2 dl riven ost
(Hackas)
Gör såhär: Lägg i fyllning 1 först och därefter fyllning 2, strö över pepperonin, tomaterna och osten.
10-15 minuter i 250 grader- längst ner i ugnen.
SUPERGOD!
Linssoppa
2dl röda linser
3 potatisar
3 morötter
1 lök eller purjolök
1 ½ liter vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
1 burk cream fraiche
2 msk tomatpuré
Riv potatisar och morötter grovt. Skär löken i bitar. Koka linser, potatis, morötter, lök och buljongtärningar i vattnet i ca 7 minuter. Tillsätt tomatpurén och cream fraiche. Koka upp. Krydda ev. med salt och peppar. Klart!
Prästsoppa (Jättelätt att göra.)
50 gram smör
500 gram squash
2-3 potatisar
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
Skala potatisen och skär i 1cm tjocka skivor. Tvätta squashen väl och skär den i 1cm tjocka skivor. (Ja, skalet ska vara kvar.) Ansa och skär purjon i grova skivor. Ansa och skär vitlöken grovt. Häll allt i en traktörpanna eller större stekpanna och klicka ner smöret. Fräs allt och låt sedan fräsa på ganska häftig värme i 15 minuter under lock, rör då och då.
Häll hela härligheten i en mixer och mixa till en fin puré.
Häll över mixet i en stor kastrull, 2-3liter.
Häll på:
2 tsk italiensk salladskrydda
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk curry
7 dl vatten
175 gram hackad fryst spenat
Låt koka i 30 minuter.
Häll i en burk krämfräsch och rör till den löst sig.
Pressa i lite citron och garnera med persilja om så önskas.
Servera gärna med vitlöksbröd eller brytbröd.
Jästpannkakor efter mormors mors beskrivning (!) (Från 1800-talet alltså)
1 liter mjölk värmes till 37 grader
2 ägg vispas ner
25 g jäst röres ner
2 msk socker tillsättes
1/2 tsk salt tillsättes
Vetemjöl vispas ner tills det går att skriva en bokstav med sleven i smeten, den ska vara kvar, och sen genast flyta ut (vilket kul recept eller hur )
Låt den jäsa i ca 2 immar i rumstemperatur. Bakas som tunna pannkakor med på båda sidor.
Serveras kalla eller varma med smör och sirap.
Teriyakifilé, 4 port.
1 fläskfilé ca 600 g
½ selleristånd, ca 250 g
smör
1 dl köttbuljong
1 dl teriyakisås
1 msk japans soja
1 krm svartpeppar
1 dl matlagningsyoghurt
1 tsk vetemjöl
1 msk rostade sesamfrön
- skär köttet i skivor. Skär sellerin i strimlor. Spara selleribladen till garnering.
- bryn köttet i smör i en stekpanna.
- fräs sellerin i smör i en traktörpanna. Tillsätt buljong, teriyakisås, soja, peppar och vispa ner matlagningsyoghurt blandat med mjölet. Låt såsen koka upp.
- lägg i köttet och låt allt puttra i några minuter.
- strö över sesamfrön och garnera med selleriblad.
- servera med kokt ris och rippla över lite matlagningsyoghurt.
Man kan byta ut sellerin mot purjolök om man vill. Hoppas det skall smaka!
min mousaka- E god!
skivad Auburguni
skivade Potatis
kötfärsås,(krossade tomater, lök, lite mjölk, lite kethup, peppar&salt,paprika)
Man kan även lägga i ost om man gillar det
Lägg allt i en ungsform och blanda ihopa.
Ung 200* i ca 40min
Serveras med gott bröd och sallad!
Smaklig måltid!
En god och lättlagad köttfärsgulasch har senaste tiden blivit en favorit här hemma.
500g köttförs
2st Lökar
4-5st Morötter
10-12 Potatisar
1-2st Paprika
1st Köttbuljongtärning
5dl vatten
2-3msk tomatpure
Skiva potatis + grönsaker.
Bryn köttfärsen.
Ta ur färsen och stek på morötter, lök och paprika.
Lägg tillbaka färsen och blanda ner potatisen, vattnet, buljongtärning samt tomatpuren.
Krydda med salt och peppar samt gärna lite paprikakrydda.
Låt koka tills grönsakerna är mjuka, ca:15min
Ät gärna en fralla eller hårt bröd till.
Bon apetit