• Ullis69

    Du som bakar glutenfritt i bakmaskin....

    Har haft min diagnos i ca 2,5år nu o har funderat länge på att köpa en bakmaskin. MEN det är ju en djungel o priserna skiljer sig markant... Hoppas på lite tips, hjälp o råd! 

    Vilken maskin har du och fungerar bakandet bra?
    Bakar du med glutenfritt program?
    Är det glutenfria programet som finns på en del maskiner bra/nödvändigt?

    Skulle kunna fråga hur mycket som helst men nöjer mig såhär 

  • Svar på tråden Du som bakar glutenfritt i bakmaskin....
  • mary k

    jag har haft bakmaskin men tyckte inte brödet blev bra,å inte gott iheller för den delen
    kan tipsa om flera olika goda bröd och lite exempel hur jag gör dom

    jag bakar för hand,å blandar ingridienserna me en elvisp me degkrokar
    jag har ofta i både lite ljus sirap å lite kesella för d blir mkt saftigare då
    även gott å göra morotsbröd för d blir mkt saftigt + nyttigt

    till bullar använder jag amerikanska muffinsformar och klickar ut lite i varje form,iom d e väääldigt svårt å forma glutenfri deg.

    jag kan ge ett gott och ENKELT recept på ett bröd man gör i lergryta
    man slänger bara ihop allt å ut kommer ett saftigt och stort bröd=)
    d e taget frn ett vanligt recept å d enda jag bytt ut är vetemjölet mot mix eller glutenfritt mjöl

    Ljust bröd m. oliver, lagerblad & rosmarin (i lergryta)
    Ingredienser 1 st lergryta, 2-5liters 50 g jäst 5 dl vatten, ljummet, 37 grader 0,5 dl olivolja 2 tsk havssalt 1,5 dl gröna oliver, hackade 5 dl durumvetemjöl 6 dl vetemjöl 4 st lagerblad 1 tsk rosmarin, torkad 2 msk olivolja Tillagning


    Detta blir ett stort och saftigt bröd som är godast nybakat. Det är också gott att rosta skivor.
    1. Finfördela jäst i en bunke och rör ut den i ljummet vatten. Tillsätt olja, salt och hackade oliver. Arbeta i mjölet lite i taget till en smidig deg som släpper bunkens kanter. Täck med bakduk och låt degen jäsa till sin dubbla storlek ca 30 min.
    2. Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten minst 30 min.
    3. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda och forma den till ett bröd.
    4. Pensla lergrytan med olja och lägg i brödet. Ringla olivolja över brödet, stick ner bitar av lagerblad lite här och där och strö över rosmarin. Låt brödet jäsa under bakduk ca 30 min.
    5. Ställ in i kall ugn och sätt ugnen på 200°. Låt brödet grädda ca 1 tim. Tag av locket och låt brödet svalna lite innan det stjälps upp
  • Ullis69

    Tack för receptet, lät gott =) Lergrytan har jag glömt bort...

    Har hört både ris o ros om bakmaskinerna, därför jag vill kolla runt lite innan jag bestämmer mig. Ser det mest som en tidsbesparing om det skulle bli i en.

  • Brunnsbo

    Vi är jättenöjda med våran.


    OBH Nordica - där det följer med receptbok.
    Vi bakar både glutenfritt och "vanligt" bröd.
    Och det blir jättegott.
    Och är ju enormt lätt att göra då det står precis hur mkt och i vilken ordning allt skall läggas i. helst för mig som är usel på att baka.
    Det enda som jag tycker är lite dumt är att det blir ett litet hål i botten på brödet där vispen sitter. men det hade väl inte kunnat göras på ngt annat sätt.
    Sen tar den ju lite plats så får stå i ett skåp.
    kan verkligen rekommendera den.
  • MBert

    Jag har bara hört lovord från glutenallergiker som har bakmaskin. Vet t.o.m. flera som har skaffat bakmaskin bara för att kunna baka glutenfritt bröd. Det behöver inte vara med särskilt program för glutenfritt men visst underlättar det, eller rättare sagt blir bättre resultat.
    Klart man kan baka själv, men har man varken tid, ork eller kunskap så är det ju så mycket enklare med en bakmaskin!

  • Lisa112
    Brunnsbo skrev 2010-03-01 11:50:41 följande:
    //  Det enda som jag tycker är lite dumt är att det blir ett litet hål i botten på brödet där vispen sitter. men det hade väl inte kunnat göras på ngt annat sätt.
    En gammal tråd men lika aktuell ändå!
    Ett tips! Den där runda snurresaken längst ner plockar man ur (liksom gröper ur med nyporna i degen) efter att den stannat snurrningen på sin 2:a blandning.
    Lite beroende på vilket program man valt så kan man hur som helst plocka ur snurran, det påverkar inte brödet alls, och då slipper man gröpa ur den sen och förstör brödet när det är färdigt att skära upp!
Svar på tråden Du som bakar glutenfritt i bakmaskin....