• Nela

    Recept på matpaj?? Snälla!

    Min man fyller år på lördag då vi ska ha släkt och vänner hemma. Vi tänkte bjuda på mat också och någon slags paj tänkte jag ha med också.

    Nu till frågan, jag har aldrig gjort en matpaj så jag tar gärna emot recept på olika goda, lätta att göra matpajer!!

    Tacksam för svar

  • Svar på tråden Recept på matpaj?? Snälla!
  • Jennie Brunflo

    Den här är lätt och god.

    Emmas paj

    PAJDEG
    2,5 dl mjöl
    100 gram margarin
    2-3 msk vatten
    Grädda i 10 minuter i 225 grader.

    FYLLNING 1
    1 lök
    500 gram köttfärs
    1 påse tacokrydda
    1 dl vatten
    (Bryn alltsammans)

    FYLLNING 2
    2 dl lätt crem fraich
    4 msk majonäs
    1 krm vitpeppar
    (Blandas)

    3-4 pepperoni
    4 tomater
    2 dl riven ost
    (Hackas)

    Gör såhär: Lägg i fyllning 1 först och därefter fyllning 2, strö över pepperonin, tomaterna och osten.
    10-15 minuter i 250 grader- längst ner i ugnen.

    SUPERGOD!

  • Dino78

    Hr ett gott rcept på en rätt stark köttfärspaj!

    150-200 g margarin
    2½-3 dl vetemjöl
    1 krm salt
    3 dl riven ost
    1 dl vatten
    1 ägg

    400 g köttfärs
    1 burk chunky salsa
    1 burk creme fracihe (älskar man starkt kan man ta paprika och chilismak)
    1 gul lök
    1 tsk sambal oelek
    3 vitlöksklyftor

    Blanda margarin, mjöl och salt till en smulig dg. Tillsätt ost och vatten (spar lite ost att ha på sen), blanda och rör till sist ner ägget. Det blir kletigt och det ska det vara! Tryck ut kletet i en form och förgrädda 10 minuter på 225 grader.
    Stek under tiden köttfärs och lök, blanda i det andra och koka ihop. Lägg fyllningen i pajskalet, täck med ost och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Servera med sallad!

  • född78

    Tipps på en mycket god och nyttig paj.

    BASILIKA KRYDDADESTPAJ
    4 port.

    2 dl Kesella lätt
    4 msk Flytande margarin
    2 dl Vetemjöl
    4 msk Grahamsmjöl

    Blanda pajdegen och platta ut den i pajformen och förgrädda ca 5 min 200 grader

    Fyllning:
    200 g Tärnad kassler
    1 bit Strimlad förkokt purjolök
    120 g Smulad fetaost (16%) väl avrunnen
    Hela körsbärstomater, prickade med nål
    ca 15-20 st Svarta oliver, hackade

    Vispa upp:
    4 st Ägg
    2 dl Lättmjölk
    2 dl Färsk basilika, hackad
    Salt och svartpeppar

    Häll stanningen över det fyllda pajskalet.

    Grädda i nedre delen av ugnen tills äggstanningen stannat, ca 30 min, 175 grader.

    Lycka till
    född78

  • Dino78

    Har ett recept till, men det är inte paj i ordets rätta bemärkelse men det var nåt av det absolut godaste jag nånsin ätit så jag slänger med receptet på det med!!!! Och testar du det inte nu så MÅSTE du göra det en annan dag

    Tacotårta

    800 g köttfärs
    1 ask philadephiaost
    1 burk tacosås (här väljer man själv styrka såklart!)
    2 påsar tacokryddmix
    riven ost
    Tortillabröd

    Stek ihop färs, philadephiaost, tacosså och kryddmix. Varva bröd och färs i en form med löstagbar kant. Man börjar med bröd och avslutar med färs. Riven ost på toppen. 10-15 minuter i ugn på 225 grader. Servera med sallad. VRÅLGOTT!

  • Skarpa

    Gör ett vanligt pajskal, där hälften av mjölet är vetemjöl, och häften grahamsmjöl. Fyll med en blandning av:

    1 liten burk keso
    3 ägg
    1 rödlök (går bra med purjo också)
    Räkor efter behag
    Salt
    Peppar

    Strö över riven ost, och grädda!

  • Nela

    Åhhh tack snälla för alla recept!!
    Dino 78, brödet, är det mjukt torillabröd då eller?

  • firhilwen

    Potatispaj "Truffiat" hämtad från Icas Buffé-tidning!

    Till 6 portioner. Tar ca 60 minuter att göra om man är ovan som jag... Men den är faktiskt väldigt god!!!

    Pajskal:
    5 dl vetemjöl
    150 g smör el margarin
    ca 1 dl kallt vatten

    Fyllning:
    1 gul lök
    6 skivor rökt skinka
    10 potatisar (ca 800 g)
    2-3 msk olja
    ½ krm nyriven muskotnöt
    2 krm salt
    1 krm peppar
    1 äggula
    1½ dl vispgrädde

    1.) Blanda mjöl och kylskåpskallt margarin till en smulig massa. Tillsätt vatten & arbeta snabbt ihop till en jämn deg. Tryck ut 2/3-delar av degen i en pajform (ca 24 cm diam) så att den täcker formens botten och kanter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt pajskalet och resten av degen vila i kylskåp ca 30 min.

    2.) Skala & finhacka löken. Strimla skinkan, skala och skiva tunna skivor av potatisen. Hetta upp lite av oljan i stekpanna, bryn lök och skinka under omrörning tills de börjar ta färg, ca 3 min. Ta upp på fat. Stek potatisen i 2 pannor i resten av oljan på svag värme, ca 10 min, rör om då och då. Blanda lök och skinka med potatisen. Smaka av med muskot, salt och peppar. Låt fyllningen svalna.

    3.) Värm under tiden ugnen till 225 grader.

    4.) Häll potatisblandningen i pajformen och jämna till ytan. Kavla ett lock av resten av pajdegen och lägg över potatisen. Tryck ihop kanterna ordentligt. Skär ut ett litet hål i deglocket och pensla sedan locket med äggulan.

    5.) Grädda pajen i mitten av ugnen ca 20 min. Häll försiktigt grädden ner i hålet på pajskalet och grädda i ytterligare 10-15 min.

    Serveras nygräddad med en grönsallad.

    Mitt tips!
    Var försiktig med muskoten, blir det för mycket smakar det nästan som blyertspennorna gjorde i skolan (urk!)

  • Nela

    Oj, sorry, såg inte att det stog med i slutet

  • Dino78

    Nela - Ja mjukt, jag tror jag köpte en sån där förpackning med 8 st mindre. Dom passade bäst in i formen

  • Marie med två barn

    Detta receptet måste du testa. Underbart gott. Jag gjorde det som portionspajer när min dotter fyllde 1 år och serverade med grönsallad och dressing samt lite gott bröd.

    Kall paj:

    Pajdeg:
    2 - 2½ dl vetemjöl
    100 g margarin
    1 msk vatten
    2 dl riven ost

    Blanda ihop allt till en deg och tryck ut i en pajform. Grädda i 175 grader ca 15 - 20 minuter. Låt kallna.

    Fyllning:
    ½ kg skalade räkor (till garnering)
    1 pkt crabfish (ca 16 pinnar)
    1 burk crème fraiche
    1 röd lök
    1 burk röd stenbitsrom
    lättmajonäs efter smak
    citron
    dill

    Hacka krabban och löken. Blanda ner crème fraiche, stenbitsrom och majonäs. Häll ner röran i det kalla pajskalet. Garnera med citron, dill och räkor. Låt stå kallt i ett dygn innan den ska ätas.

  • Kixen

    Skaldjurspaj - 4-6 personer

    Deg:
    4 dl vetemjöl
    150 g margarin
    2-3 msk kallt vatten

    Fyllning:
    5 hg räkor som skalas
    1 pkt crabsticks i bitar
    200g skivade champinjoner, gärna smörfrästa
    300 g mjukost med räkor
    4 ägg
    1/2 dl klippt dill

    Pensling: ägg

    Hacka fettet i mjölet, tillsätt vattnet och arbeta ihop degen.
    Kavla eller tryck ut det mesta av degen i en pajform ca 24 cm i diameter. Förgrädda ca 10 minuter.
    Lägg räkor, svamp och crabsticks i formen.
    Vispa ihop ägg ost och dill och häll i pajskalet.
    Kavla ut resten av degen och sporra ut remsor som läggs över pajen i rutor. Pensla med uppvispat ägg och grädda ca 30 minuter.

  • JaneAusten

    Det här är min favorit - jag är lite lat så den är enkel att göra!

    Bacon och Broccolipaj

    2 pkt bacon
    1 pkt små broccoli

    1 pkt riven ost
    3 dl grädde
    2 msk mjöl
    3 ägg

    1 pkt färdig smördeg - helst rund.

    Gör så här:
    Skär baconet i bitar och fräs knaprigt. Koka broccolin ett par minuter.
    Tryck ut smördegen i en pajform och förgrädda (225 grader) tills det blir lite ljusbrunt. Det kan sjunka ihop lite men det gör inget (Det syns inte sen.) Du kan prova att nagga formen och ställa in pajform och smördeg i kylen en stund innan du stoppar in det i ugnen.

    Ta ut pajdegen och lägg bacon och broccoli i botten.

    Blanda ägg och vispgrädde samt mjöl till en smet och krydda med salt, peppar och lite cayenne. Rör ner osten och häll i pajskalet (över baconet etc.)

    Grädda tills ytan är brunaktig - en halvtimme kanske.

    Det blir jättegott - fett som tusan och perfekt till killar - brukar alltid få dela ut det här receptet. Gillar du inte broccoli så byt ut innehållet. Soltorkade tomater passar i paj, salami kanske och lite lök.

  • kornelia

    Jag har ett recept som du inte kan motstå Denna paj är helt underbar!! ALLA älskar den , jag lovar! Går även väldigt snabbt att göra.

    Vitlöksostpaj & skinka
    Ingredienser:
    200 g rökt skinka
    färska champinjoner (mkt ca 4 dl)
    1 rödlök
    Smördeg (köpes fryst "på rulle") tex Findus ...
    200 gram grekiskvitlöksost, Creme Bonjour
    2 dl creme fraiche
    svartpeppar, salt
    2 vitlöksklyftor

    Gör såhär!

    Strimla skinkan, stek lätt i panna
    Gör ringa av löken
    stek champinjonerna i bitar
    Klä ett pajskal med UTKAVLAD smördegspltatta
    Förgrädda pajskalet 225 grader tills det fått LITE färg
    Blanda creme fraiche, osten o pressade vitlöksklyftor, salta peppra
    Lägg skinka+ champnjoner i botten, även löken,
    bred över ostkrämen
    lite riven ost på toppen
    Ha på en ny platta smördeg som lock
    Grädda pajen ca 15-20 min 225 grader...

    Servera med ris o grönsallad, gärna även en klyfta lime!

    Lycka till!!

Svar på tråden Recept på matpaj?? Snälla!